važno je da znate

Ako se ne prepozna na vreme, može da bude FATALNA: Šta je VANMATERIČNA TRUDNOĆA, kako se prepoznaje i tretira

0

"Da ste došli samo pola sata kasnije, imali bismo loše vesti za vašu porodicu", rekao je hirurg Nataši nakon što je hitno primljena u bolnicu

foto: Dragana Gordic/Shutterstock
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Društvenim mrežama pre nekoliko godina se širila priča Amerikanke Nataše Braun, koja je za jednu dobrotvornu organizaciju koja pomaže ženama u drugom stanju podelila svoje iskustvo s vanmateričnom trudnoćom.


Kako je ona ispričala, nakon što je zatrudnela jednog dana je osetila grčeve u stomaku, zbog čega se obratila lekaru. Budući da je ranije patila od sindroma nervoznih creva, doktor je pretpostavio da joj to izazva osećaj nelagode i poslao je natrag kući. Nedelju dana kasnije, Nataša je iskusila intenzivne bolove u stomaku i odmah pozvala hitnu pomoć.


Odlično se sećam trenutka kada je ekipa hitne pomoći stigla. Sećam se i da me je probudio bol u stomaku i pomislio sam da je moj sindrom nervoznih creva ponovo "proradio". Kada sam stajala, bol se pogoršavao. Borila sam se da udahnem, osećala sam se kao da me pritiska nešto i odjednom mi je postalo jako vruće — ispričala je ona.

 

Medicinari su odmah posumnjali na vanmateričnu trudnoću, a ona ih je ubeđivala da je to nemoguće jer je nekoliko dana ranije bila kod lekara. Po pristizanju u zdravstvenu ustanovu ispostavilo se da embrion nije bio udađen u materici i da je neophodan hitan prekid trudnoće. Nataši je to palo teško.


Hirurg mi je rekao: "Morate da shvatite koliko ste srećni, da se došli samo pola sata kasnije, rekli bismo vašoj porodici loše vesti. Dobro je da ste pozvali hitnu pomoć. Izgubili ste pola krvi iz tela, a vaš desni jajovod, nažalost, nismo mogli da sačuvamo. Ne znam zašto vam je rečeno da je sve u redu. Vi ste klasifikovani kao visokorizični za vanmateričnu trudnoću zbog endometrioze i operacija koje ste dva puta imali. Mogu samo da vam se izvinim što ranije niste bili bolje pregledani, i da vam kažem da mi je žao zbog gubitka". Pokušala sam da nađem reči da mu odgovorim, ali nisam mogla — prisetila se Nataša.

 

test za trudnoću, test na trudnoću, kućni test, trudnoća
foto: Shutterstock
  • Šta je ektopična (vanmaterična) trudnoća?


U normalnim okolnostima, oplođena jajna ćelija prolazi kroz jajovod do materice, gde se usadi u zid i počinje da raste i napreduje. Međutim, u slučaju vanmaterične trudnoće, oplođeno jajašce ne dolazi do materice već izvan nje, najčešće u jajovodu, a ređe u jajniku, grliću materice ili na zidu stomaka.


Iako će test na trudnoću u oba slučaja moći da pokaže da je žena u drugom stanju, oplođena jajna ćelija pravilno može da raste isključivo u materici. Ono što je važno znati jeste da ovakva trudnoća ne može da "pređe" u materičnu i normalnu i ne postoji način da se ona sačuva jer, ukoliko plod nastavi da raste u jajovodu, može dovesti do pucanja jajovoda i teških komplikacija.

 

Istraživanja su pojazala da do ektopične trudnoće dolazi veoma retko — u slučaju 0,5 do 1,5 odsto svih trudnoća.

 

Zašto dolazi do vanmaterične trudnoće?

 

Sve seksualno aktivne žene imaju određeni rizik za ekopičnu trudnoću, a istraživanja su pokazala da su najveći faktori rizika:

 

  • starost majke od 35 godina i više
  • istorija operacija karlice, abdomena ili višestrukih abortusa
  • istorija inflamatorne bolesti karlice
  • istorija endometrioze
  • trudnoća uprkos podvezivanju jajovoda ili intrauterinom ulošku (spirali)
  • začeće potpomognuto lekovima
  • pušenje
  • istorija vanmaterične trudnoće
  • istorija seksualno prenosivih bolesti kao što su gonoreja ili hlamidija
  • strukturalne abnormalnosti u jajovodima koje otežavaju putovanje jajašceta

 

Vanmaterična trudnoća
foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?

 

Tokom prvih nedelja, ektopična trudnoća izaziva slične simptome kao normalna, a to su izostanak menstruacije, vrtoglavica, mučnina, otečene grudi bolne na dodir itd. Međutim, ono po čemu se vanmaterična trudnoća razlikuje jesu:

 

  • oštri talasi bola u predelu stomaka ili karlice, najpre oštar s jedne strane, da bis e potom raširio na ceo stomak, intenzivniji tokom kretanja i napinjanja
  • bolovi u ramenu ili vratu
  • vaginalno krvarenje, od tačkastog do obilnog
  • vrtoglavica i nesvestica
  • rektalni pritisak

 

Kako se dijagnostikuje vanmaterična trudnoća?

 

U slučaju da sumnjate na ektopičnu trudnoću, obavezno se što pre javite svom ginekologu, koji će transvaginalnim ultrazvučnim pregledom utvrditi da li se gestacijska vreća nalazi u materici. Ako ona nije prisutna u materici, a nivo progesterona i hCG-a počinje da se smanjuje ili ostaje isti nekoliko dana, to je znak da je trudnoća verovatno vanmaterična.

 

Trudnoća, Test za trudnoću
foto: Shutterstock

Lečenje ektopične trudnoće


Budući da je ektopična trudnoća neodrživa i razvoj embriona do termina nemoguć, za zdravlje trudnice i dugoročnu plodnost je neophodno ukloniti embrion što pre. Ginekolog će u većini slučajeva predložiti hitno uklanjanje.

 

Ukoliko se ne prepozna na vreme, može doći do gubitka jajovoda i steriliteta, a u ekstremnim slučajevima do hemoragičnog šoka i smrti.

 

 

 

makonda-tracker