morate da znate

Ima li razloga za brigu? 10 stvari koje izazivaju POJAČAN vaginalni sekret

0

Većina žena se u nekom periodu suoči s povišenim iscetkom, ali kada je on razlog za brigu? Na šta sve on može da ukazuje? Koji simptomi ga prate u normalnim, a koje u okolnostima koje zahtevaju posetu ginekologu?

foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock
foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock

U normalnim okolnostima, zidovi vagine navlaženi su tankim slojem providne sekrecije, a u održavanju njene količine učestvuje estrogen i time održava sluznicu zdravom i elastičnom. U zavisnosti od hormonskih promena, normalno je da njega zateknemo i na vešu s vremena na vreme, kao i da se ukaže potreba za nošenjem dnevnog uloška. Međutim, šta kada je njega više nego što je uobičajeno?


Obilnija vaginalna sekrecija nije uvek razlog za brigu — da, u nekim situacijama ona može simptom nekog stanja, ali u većini slučajeva pojačan sekret je sasvim normalna pojava. Kako znati da je vreme za posetu ginekologu? Šta sve može da izazove pojačan sekret?

 


Sekrecija se normalno povećava sredinom menstrualnog ciklusa, oko 14. dana (računajući od prvog dana menstruacije), dok se telo priprema za oslobađanje jajne ćelije iz jajnika. Ovakav iscedak je jasniji, rastegljiviji i vlažniji nego inače, a nakon što se jajašce oslobodi on se smanjuje, zgušnjava i izgleda zamućeno.

 

Ovulacija, Začešće
foto: Shutterstock


Kada se uzbudimo, krvni sudovi u intimnoj regiji se šire, a vagina počinje da vlaži i stvara prirodni lubrikant, zbog čega je sekrecija naglo obilnija. Pri tome može doći i do oticanja kompletne vulve i ubrzanog pulsa.

 


Bez obzira na to da li je uzrok stres ili zdravstveni problemi poput sindroma policističnih jajnika, narušena hormonska ravnoteža može za posledicu da ima pojačan vaginalni sekret. Ovakav simptom obično prate i drugi pokazatelji nekog zdravstvenog problema, poput proređivanja kose, naglog gojenja, neredovnost ciklusa itd.

 


Kao i u svakom drugom delu tela, vagina je mesto na kom može da ispolji alergijska reakcija, u ti u vidu povećane sekrecije. Nju tada mogu da prate i svrab, crvenilo i bol prilikom odnosa ili mokrenja, a ovakve alergije nastaju iz niza razloga: neadekvatnog toalet papira, igrački za odrasle, gelova za tuširanje, veša...

 

Menstruacija, Menstrualni ciklus, Vaginalni sekret
foto: Shutterstock


Pored toga što antibiotici pomažu kod velikog broja oboljenja i brzo smiruju infekciju, oni mogu da imaju i negativan efekat jer mogu da poremete normalnu bakterijsku floru intimne regije. To ponekad dalje dovodi do gljivičnih infekcija, kada se javlja sirast ili vodnjikav sekret, a mogu da se pojave i svrab, osip, bol i osećaj peckanja tokom mokrenja i intimnih odnosa.

 

 

Ovakav vid zaštite od neželjene trudnoće pogodan je za mnogo toga, poput regulisanja menstrualnog ciklusa, bobe protiv akni i cista itd. Međutim, u malom broju slučajeva on može da dovede do pojačanog sekreta, a još neke od nuspojava su glavobolja, mučnina, osetljive grudi, promene u libidu...

 

 

Skoro sve žene tokom trudnoće imaju pojačan sekret, zahvaljujući čemu se fetus štiti od infekcija koje bi eventualno mogle da dospeju u matericu. Takav iscedak je redak i providan, a ponekad i beličast. U slučaju da je vaša povišena sekrecija zaista prvi znak drugog stanja, mogu da se jave još i mučnina, osećaj zamora, pojačano mokrenje, može da izostane menstruacija, grudi mogu da budu osetljive na dodir...

 

Test za trudnoću, Trudnoća, Trudnica
foto: Shutterstock

Gljivična infekcija

 

 

Istraživanja su pokazala da čak 75 odsto žena u nekom periodu života ima gljivičnu infekciju, koja nastaje kao rezultat upotrebe antibiotika, posledica pada imuniteta, visokog nivoa glukoze, neadekvatne odeće ili veša... U ovim slučajevima gust ili vodnjikav pojačan vaginalni sekret mogu da prate i svrab, crvenilo i bol tokom mokrenja ili seksa.

 

 

Kada se bakterije u vagini prekomerno razmnožavaju, može da nastane bakterijska vaginoza, na koju ukazuju pojačan sivkastobeli sekret, svrab i karakterističan miris ribe, koji nastaje zbog menjanja pH vrednosti.

 

 

Mnoge seksualno prenosive bolesti, poput gonoreje i hlamidije, na samom početku ne moraju da imaju bilo kakve simptome, ali kako se infekcija dalje razvija mogu da se jave neprijatan miris iz međunožja, vaginalni iscedak, pa čak i krvarenje između menstruacija. Uz to mogu da se pojave simptomi kao što su bol ili osećaj peckanja prilikom mokrenj,i pražnjenja creva i intimnih odnosa, kao i bol u donjem stomaku.

 

 

makonda-tracker