zdravlje žene

Bakterijska vaginoza nije nepobediva: 6 prirodnih trikova koji NAUČNO DOKAZANO deluju

0

Ovo izrazito neprijatno stanje u mnogim slučajevima se često vraća nakon izlečenja, a obaveznoj terapiji koju vam je propisao ginekolog dodajte i ova prirodna sredstva, za koja je naučnim studijama utvrđeno da pomažu uspostavljanje normalne bakterijske flore

foto: Alena A/Shutterstock
foto: Alena A/Shutterstock

Najčešći uzrok promene bakterijske flore vagine — od rođenja pa do menopauze — jeste bakterijska vaginoza, koja podrazumeva preterani rast predominantno anaerobnih organizama.


U vagini se normalno nalaze dobre i loše bakterije, a u slučaju bakterijske vaginoze javlja se prekomerna količina loših bakterija i disbalans flore. One "zamenjuju" laktobacile i time dovode do promene pH vagine, a to mogu biti bakterije Gardnerele vaginalis, Atopobium vaginae, Mycoplasmae hominis, Prevotrelle spp, Mobiluncus spp...


Važno je znati da bakterijska vaginoza nije strogo seksualno prenosiva bolest, iako se povezuje sa seksualnom aktivnošću. Mnogim ženama se ona dijagnostikuje čak i kada nisu imale intimne odnose.


Ovo stanje obično prate simptomi poput sivkastobelog sekreta i mirisa koji podseća na ribu, dok je pH iznad 4,5, broj leukocita i laktobacila je smanjen.
Bakterijska vaginoza leči se nizom preparata, u vidu vaginaleta, rastvora i tableta, a kao dodatna pomoć (a ne zamena za terapiju!) koriste se i prirodna sredstva.

 

 

  • Jogurt


Budići da je prirodni probiotik, ovaj napitak obiluje zdravim bakterijama, pa će pomoći da se brže uspostavi normalna bakterijska flora vagine.

 

  • Beli luk


Beli luk spada u najzdravije povrće na svetu, a dobro je poznato po antibakterijskim svojstvima i vekovima se koristi kao narodni lek za mnoga stanja.

 

Međunožje, Gljivična infekcija, Vagina, Ginekologija, Zdravlje žene, Kandida
foto: Tutatamafilm/Shutterstock

Istraživanje teheranskog Univerziteta medicinskih nauka iz 2014. godine pokazalo je da je beli luk efikasan i u lečenju bakterijske vaginoze. Naučnici su, naime, uporedili tablete belog luka i antibiotik metronidazol u tretiranju ovog stanja i zaključili da ovo povrće može da se primenjuje kao deo terapije za eliminaciju loših bakterije unutar vagine.

 

  • Vodonik peroksid


Studijom iz 2003. godine utvrđeno je da upotreba 30 ml vodonik-peroksida dnevno tokom nedelju dana može da pomogne u tretiranju bakterijske vaginoze.

 

  • Ulje drveta čaja


Drvo čaja poznato je po antifungalnom i antibakterijskom dejstvu, a njegovo esencijalno ulje može da se razblaži kokosovim, bademovim ili maslinovim uljem. Dovoljno je pomešati 5-10 kapi ulja drveta čaja s 30 ml ulja za razblažavanje, najpre testirajte na nekom malom delu kože pre nego što mešavinu nanesete na osetljivu sluzokožu vagine. Ako se ne javi nikakva alergijska reakcija tokom 24 do 48, može da se koristi.

 

Menstruacija, Menstrualni ciklus, Vaginalni sekret
foto: Shutterstock
  • Borna kiselina


Ova kiselina koristi se za niz stanja, a stručnjaci Škole medicine Univerziteta u Mičigenu utvrdili su u jednom eksperimentu da je bakterijska vaginoza, koja se ponavljala, nestala kod 58 žena koje su koristile kombinaciju supresivne antimikrobne terapije i obične borne kiseline.

 

  • Jabukovo sirće


Više studija pokazalo je da je jabukovo sirće razmućeno u vodi efikasno u rešavanju ovog problema.

 

 

makonda-tracker