oprez

Neprijatna je i NIJE rezervisana za menopauzu: Vaginalna suvoća — zašto se javlja, kako je prepoznati i lečiti?

0

Iako se obično vezuje za period menopauze, ovo nelagodno stanje može da pogodi bilo koju ženu jer isušivanje zidova vagine izaziva niz faktora, a posledice mogu biti izuzetno neprijatne

foto: Aum Haworthia/Shutterstock
foto: Aum Haworthia/Shutterstock

U normalnim okolnostima, zidovi vagine navlaženi su tankim slojem providne sekrecije, a u održavanju njene količine učestvuje estrogen i time održava sluznicu zdravom i elastičnom. Međutim, s padom nivoa estrogena, smanjuje se i njena vlažnost, što može da se dogodi u bilo kom životnom razdoblju i iz brojnih razloga.


Iako obično deluje kao samo manja iritacija, vaginalna suvoća može da ima značajan uticak na seksualni život, budući da vaginalni sekret podmazuje zid vagine i smanjuje trenje prilikom polnih odnosa, ali i da ima teže posledice.

 

  • Zašto nastaje vaginalna suvoća?


Obično se ovakva suvoća vezuje za menopauzu i period posle menopauze, jer se jedna od tri žene suočava s ovim simptomom dok prolazi kroz ovu životnu fazu. Ipak, ona i te kako pogađa i mlađe žene, a neki od uzroka pada nivoa estrogena su i porođaj i dojenje, radijacija i hemioterapija tokom lečenja kancera, ooforektomija (hirurško uklanjanje jajnika), upotreba lekova za fibroide materice ili endometriozu...


Među ređim uzročnicima vaginalne suvoće su Sjogrenov sindrom, autoimuno oboljenje koje prati isušivanje svih sluznica, zatim alergije i lekovi za prehladu i određeni antidepresivi. Takođe, među mogućim uzročnicima su pušenje, preterani stres i depresija i naporni treninzi, kao i ispiranje ovog dela tela i proizvodi za negu.

 

Međunožje, Vagina, Vaginalna infekcija, Gljivična infekcija, Zdravlje žene
foto: Kat KTM/Shutterstock
  • Kako prepoznati vaginalnu suvoću?


Šta god bio uzrok, vaginalna suvoća je izuzetno neprijatno stanje, koje dalje izaziva svrab, peckanje i bol prilikom seksualnih odnosa, a mogu da se jave čak i otečenost, manje krvarenje tokom seksa, infekcije urinarnog trakta, smanjen libido... Svaki od ovih simptoma je razlog da zakažete ginekološki pregled, naročito ako traje duže vreme, a u slučaju pojave krvi obavezno posetite lekara što pre jer suvoća može da izazove ranice ili pukotine u tkivu vagine.

 

  • Kako se leči?


Bez recepta je moguće kupiti proizvode koji se nanose lokalno i smanjuju osećaj nelagode i suvoće, a oni mogu da promene i pH vrednost vagine. Najvažnije je da se koriste proizvodi na bazi vode, bez bilo kakvih veštačkih boja, parfema i biljnih ekstrakata, da bi se izbegle iritacije i infekcije. Uz to, imajte na umu da mineralna ulja i vazelin mogu da oštete neka kontraceptivna sredstva poput kondoma i dijafragme.

 

Međunožje, Gljivična infekcija, Vagina, Ginekologija, Zdravlje žene, Kandida
foto: Tutatamafilm/Shutterstock

Poseta lekaru je zato najvažnija, jer ginekolog može da preporuči najkvalitetniji preparat u skladu s vašim potrebama, kao i da proceni d ali je potrebna estrogenska terapija, koja će nadoknaditi manjak ovog hormona.


Posebno je važno izbegavati kupke, jake sapune i losione i gelove za tuširanje sa štetnim sastojcima jer će oni samo oddatno isušiti ovu regiju.

 

  • Može li preventivno da se deluje?


Pored toga što treba da se izbegava ispiranje vagine i upotreba jake kozmetike, važno je izbegavati prezervative koji sadrže nonoksinol-9, organsko jedinjenje koje može da isuši sluzokožu i koje sve više proizvođača kondoma izbacuje iz upotrebe zbog ovog dejstva.


Ukoliko se vaginalna suvoća javi kao posledica hormonskih promena povezanih s menopauzom ili reprodukcijom, neophodno je da se konsultujete s ginekologom, koji će proceniti koji su naredni koraci.

 


 

makonda-tracker