icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Probaćete ga već večeras!

Podmlađuje, neguje & čisti kožu: Ovaj BESPLATNI trik za negu lica često zaboravljamo, a ima najmanje 6 SUPERMOĆI

Tako je jednostavno, a tako efikasno!  Ovaj tretman se lako izvodi u kućnim uslovima, a teško da ćete pronaći efikasniji, jednostavniji i jeftiniji način da se opustite i istovremeno učinite tako mnogo za svoju kožu lica

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Parenje lica je možda i najlakši i najpristupačniji način da se pozabavimo najosetljivijim (i, priznajmo, mnogima najvažnijim) delom kože  licem. On je uglavnom i najprijatniji: ne radimo maltene ništa, a osećamo se tako opušteno dok vruća para prekriva svaki milimetar lica — i uz to se negujemo! Bez obzira na to radite li ovakav vid tretmana kod profesionalca ili u kućnim uslovima, činite ogromnu uslugu svojoj koži, ali samo kada ga izvodite pravilno.


Para može da izazove ozbiljne opekotine, pa je veoma važno držati lice na bezbednoj udaljenosti od izvora pare — napominje dr Hedli King, poznata njujorška dermatološkinja. — Najbolje je biti 15 do 25 centimetara do izvora.


Stručnjaci napominju da bi trebalo napariti lice samo dva puta nedeljno, a proces ne bi trebalo da traje duže od pet do sedam minuta jer sve više od ovoga izaziva kontraefekat! Ukoliko, međutim, izlažete kožu lica pari pravilno, uživaćete u svim njenim blagodetima, a ovo su samo neke od njih.

 

  • Para hidrira kožu


Iako često nismo svesni toga, postoji važna razlika između dehidrirane i suve kože: dehidriranoj fali vode — dakle, hidratacije, a suvoj ulja i sebuma, odnosno proizvoda koji će joj pružiti vlažnost i nadoknaditi ono što joj nedostaje da bi bila zdrava i lepa.

 

Parenje, Parenje lica, Inhalacija, Para
foto: New Africa/Shutterstock
  • Para poboljšava apsorpciju proizvoda

 

Kada je koža dobro hidrirana, sastojci preparata koje koristite za negu bolje će prodreti, naročito ako ih nanesete odmah nakon izlaganja kože lica pari. Recimo, dermatolozi ističu da apsorpcija vitamina C efikasnija u ovim slučajevima.

 

  • Para čini kožu mekanom

 

Zahvaljujući vodi i toploti, lice će biti znatno mekše posle ovakvog tretmana, a čišćenje zapušenih pora lakše i manje bolno, zbog čega mnogi dermatološki tretmani počinju tako što se koža najpre napari.

 

 

  • Oslobađa se sebum

 

Ukoliko imate masnu kožu sklonu aknama, para može da vam pomogne da otpušite pore i oslobodite "zarobljena" prirodna ulja, ali i prljavštinu i bakterije koje izazivaju bubuljice i mitisere. Idealno je izlagati kožu pari posle čišćenja jer ovaj metod deluje kao dubinsko čišćenje.

 

Parenje, Parenje lica, Para
foto: Bojan Milinkov/Shutterstock
  • Para poboljšava cirkulaciju

 

Dobra cirkulacija pomaže u proizvodnji kolagena i elastina, koji pružaju zdrav izgled kože, a toplota u pari pomaže da podstakne ovaj prirodni proces. Zahvaljujući tome, lice će biti glatko, sjajno i zategnutije, a potkožne bubuljice izbijaju na površinu, što je neophodno da bismo ih se oslobodili.

 

  • Deluje opuštajuće

 

Izlaganje lica pari, pored svega nabrojanog, pomaže da se relaksiramo i svojevrsna je beauty meditacija! Neka ona bude obavezan deo vaše rutine najmanje jednom nedeljno, idealno u danu koji je posvećen vašem opuštanju i brizi o sebi. Nabavite kvalitetnu kućnu saunu za lice ili samo prokuvajte šerpu punu vode i uživajte, a vaša koža će vam biti zahvalna.