važno je da znate

Kada neprijatan miris menstruacije zapravo NIJE normalan?

0

Iako menstrualno krvarenje ponekad prati jači miris, to ne mora uvek da bude razlog za brigu. Kada, ipak, jeste?

foto: Kat KTM/Shutterstock
foto: Kat KTM/Shutterstock

Menstrualna krv sastoji se od neoplođene jajne ćelije, krvi i sluzokože materice i sasvim je normalno da sva mešavina ima nešto jači miris. To je najverovatnije povezano s tečnostima u samoj vagini, ali važnu ulogu igraju bakterije i kiselost.


Mirisi tokom menstruacije mogu da se menjaju — kada je zdrava i obilnija, oseća se jače miris krvi, a zbog bakterija i izgubljenog gvožđa može se osetiti čak i blago metalni miris.

 

Mirisi tokom menstruacije obično nisu primetni drugima, a kvalitetna higijena će čak i samoj ženi učiniti ovu pojavu prijatnijom i manje uočljivom.


Međutim, kada su mirisi izuzetno jaki, mogli bi da vas zabrinu, a ponekad je to s razlogom. U nekim slučajevima, jači miris menstrualne krvi može da ukaže na infekciju, ali tada ga obično prati još neki simptom, poput vaginalnog iscetka ili bolova koji nisu povezani s menstruacijom.

 

miris intimne regije, miris polnog organa
foto: Shutterstock

Miris truleži


Mnoge žene tvrde da u menstruaciji osećaju "miris truleži", što ne mora nužno da bude loš znak. Budući da u vagini normalno žive bakterije, čija količina varira, one pomešane s krvlju i tkivima mogu da daju sličan miris, koji drugi neće primetiti. On se može kontrolisati tako što ćete češće menjati uloške ili tampone, naročito u prvim danima, kada je krvarenje obilnije.

 

Do pojave "mirisa truleži" može da dođe i kada se jedan tampon dugo ne menja, naričito pri kraju menstruacije, kada ne osećate potrebu tako često da stavljate novi.


Međutim, ako je ovakav miris uporan i kada pravilno sprovodite higijenu intimne regije i redovno menjate higijenske proizvode, obavezno se konsultujte s ginekologom.

 

Vagina, Međunožje, Zdravlje žene, Ženske noge, Butine, Prekrštene noge
foto: Farknot Architect/Shutterstock

Miris ribe


S druge strane, ako osećate miris koji vas podseća na živu i ne preterano svežu ribu, verovatnije je da postoji neki uzrok druge prirode. Obično se posumnja na bakterijsku vaginozu, stanje kada preterano rastu anaerobni organizmi koji zamenjuju laktobacile i menjaju pH vrednost u vagini.

 

 

Ovo nije striktno polno prenosiva bolest, ali se povezuje s aktivnošću među čaršavima.


Neki od pokazatelja su su još sivkastobeli sekret i pH vrednost vaginalnog sekreta iznad 4,5, a javljaju se i peckanje (naročito tokom mokrenja), svrab i osećaj iritacije.


Bakterijsku vaginozu ne izaziva sama menstruacija, ali ona može biti primetnija tokom nje. U svakom slučaju, izuzetno je važno obratiti se ginekologu radi adekvatne antibiotske terapije.

 

Neprijatan miris tela, Neprijatan miris vagine, Vagina, Vaginalna infekcija
foto: STEKLO/Shutterstock

Drugi mirisi


Mnoge žene primetile su da im se menstrualna krv ponekad oseća na znoj, so ili luk, što je obično povezano s lošijom higijenom tokom menstruacije. To podrazumeva menjanje uloška ili tampona bar pet puta dnevno i tuširanje, dok se proizvodi za intimnu negu obično ne preporučuju jer mogu da izazovu dodatne iritacije ili da promene pH vrednost intimne regije.

 

Uz to, najstrože je zabranjeno ispiranje vagine jer može da dođe da izbacivanja zdravih bakterija, što za posledicu ima infekcije.

 

 

makonda-tracker