može biti važan simptom

Devojke, obratite pažnju! 5 mogućih uzroka misterioznog bola u predelu vagine

0

Menstrualni grčevi su sve samo ne bezazleni ― neke žene ih podnose veoma teško, ali su osećaj koji nam je dobro poznat. Međutim, šta kad se javi bol kakav nije uobičajen? Na šta posumnjati? Ima li razloga za brigu?

foto: Farknot Architect/Shutterstock
foto: Farknot Architect/Shutterstock

Bez obzira na to da li je bol u međunožju jak ili slab, javlja li se u predelu vulve ili unutrašnjosti vagine, on se ne sme ignorisati.

 

Uzrok može biti nešto sasvim uobičajeno i bezazleno, ali ima i situacija kada to nije slučaj, zbog čega je najbolje javiti se ginekologu u slučaju ovakvih promena.

 


Infekcija koju obično izaziva previše rasprostranjena kandida može da dovede do niza simptoma poput intenzivnog i upornog svraba, beličaste i guste sekrecije iz vagine i peckanja pri uriniranju i tokom intimnih odnosa. U tim situacijama može da se javi i bol, pa ako ga osećate u ovim dvema situacijama, najpre posumnjajte na gljivičnu infekciju.

 


Iako se obično vezuje za (post)menopauzu, isušivanje zidova vagine može da se javi u bilo kom životnom dobu jer ga izaziva pad estrogena, koji inače pomaže u održavanju sluznice zdravom i elastičnom. Uglavnom se oseća prilikom seksualnih odnosa, ali može i van toga da dovede do osećaja zatezanja, peckanja i suvoće.

 

Bol u stomaku, Vaginalna infekcija, Vagina, Bol, Menstruacija
foto: Shutterstock


Ovo neobično stanje podrazumeva bol prilikom penetracije, ali ne samo u seksualnom smislu ― čak i primena tampona može da bude vrlo neprijatna! Još neki od simptoma su peckanje i iritacija, a mnoge žene se ne javljaju za pomoć zbog pogrešnog uverenja da je to normalna pojava. Uzroci vulvodinije pojave nisu do kraja objašnjeni, ali veruje se da ona potiče od različitih oboljenja i povreda vagine i njihovih posledica.

 

 

U slučaju začepljenja izvodnih kanala Bartolinijeve žlezde, koja je zadužena za a vaginalnu sekreciju i lubrikaciju prilikom seksualnog uzbuđenja, može da dođe do nakupljanja tečnosti i zapaljenja ovih parnih organa. Neki od simptoma veće ciste su pojava bezbolne i sićušne kvržice i/ili crvenila blizu vaginalnog otvora, otok u ovoj regiji i osećaj nelagode tokom sedenja, hoda ili intimnog odnosa.

 

 

Brojna oboljenja koja se prenose seksualnim putem mogu da dovedu do bola u predelu vagine, a neka od njih su hlamidija, gonoreja i trihomonijaza. Uglavnom ova stanja prate simptomi kao što su zelenkasti ili žućkasti vaginalni iscedak i bol prilikom mokrenja.
 

 

makonda-tracker