i dan danas veoma lepa i uspešna

Pokorila je Evropu divljom prirodom, ušla u politiku, pa se pokajala: Životna priča Ruslane Lužičko je vredna divljenja

0

Osim zbog muzike Ruslani se mnogi dive zbog političkog angažovanja i svog nepokolebljivog stava koji je zadržala do danas 

ŽIVOTNA PRIČA RUSLANE LUŽIČKO
ŽIVOTNA PRIČA RUSLANE LUŽIČKOfoto: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinsku pevačicu Ruslanu Ližičko zasluženo nazivaju pesničkom energijom Ukrajine, jer su njene neverovatne pesme dale šansu da ukrajinsku muziku čuju ljudi širom celog sveta.

 

Divlja, odlučna, hrabra i iskrena - upravo je po ovim osobinama Ruslana Ližičko poznata u Ukrajini i mnogim drugim zemljama. Široka publika je voli zahvaljujući njenoj jedinstvenoj kreativnosti, u kojoj slušaocima prenosi posebnu poruku, neponovljivu i harizmatičnu.

Detinjstvo i porodica Ruslane Lužičko


Popularna pevačica, plesačica, producent i tekstopisac Ruslana Ližičko rođena je 24. maja 1973. godine u Lavovu. Njeni roditelji nisu imali dodirnih tačaka sa muzikom, već su radili su na Petrohemijskom institutu na inženjerskim pozicijama.

 

Nakon što je Ruslana postala poznata i njeni roditelji su promenili svoja zanimanja. Majka pevačice postala je glavni medijski menadžer u produkcijskom centru svoje ćerke, a njen otac je osnovao sopstveni biznis.

 

Od ranog detinjstva, devojčici je usađena ljubav prema muzici, posebno prema nacionalnoj pesmi. Mala Ruslana je od 4 godine pohađala kreativne krugove "Horizont" i "Orion", a takođe je uspešno pevala u ansamblu dečjeg stvaralaštva "Osmeh".

Ruslana je završila srednju školu, nakon čega je ušla na Muzički konzervatorijum. Godine 1995. stekla je diplomu konzervatorijuma, gde je zabeležena njena specijalnost "Pijanista" i "Dirigent simfonijskog orkestra".

 

Ruslanini prvi muzički koraci 


Još dok je studirala na konzervatorijumu, Ruslana je aktivno učestvovala na mnogim ukrajinskim muzičkim takmičenjima i festivalima, posebno na Sveukrajinskom festivalu "Chervona Ruta", kao i na poznatom festivalu popularne muzike "Taras Bulba".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

Ogroman uspeh u Ruslaninoj karijeri bilo je učešće i pobeda na međunarodnim muzičkim takmičenjima "Slavjanski bazar" i "Melodi".

Ona je bila jedna od prvih koja je oživela ukrajinsku tradiciju proslavljanja Božića i koja je popularizovala nacionalne pesme. Od 1996. svake godine organizuje velike božićne turneje i nastupe.

 

Od 1995. godine Ruslana, zajedno sa suprugom i producentom Aleksandrom Ksenofontovim, radi na stvaranju sopstvenog individualnog imidža i stila. Pored toga, u svom pisanju pesama počela je da koristi tradicionalni ukrajinski muzički instrument - trembitu.

 

Pobeda na Pesmi Evrovizije


Ruslana je prvi ukrajinski izvođač koji je pobedio na prestižnom takmičenju za Pesmu Evrovizije 2004. godine, koje je održano u turskom gradu Istanbulu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

Svojim rezultatom stigla je do polufinala, a u finalu, koje je održano 16. maja 2004. godine, uspešno je pobedila na takmičenju. Tada je publiku kupila nastupom sa dinamičnom kompozicijom i veoma divljim plesom. Sve zemlje učesnice, osim Švajcarske, dale su pevačici najviše ocene.

 

Zahvaljujući pobedi na međunarodnom festivalu 2004. godine, pevačica je dobila titulu narodnog umetnika.

 

Društvene aktivnosti Ruslane Ližičko


Ruslana Ližičko je imenovana za prvog nacionalnog ambasadora dobre volje UN. Ruslana je takođe prva Ukrajinka koja je zasluženo dobila počasnu nagradu hrabrih žena planete Međunarodnu nagradu za hrabrost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

Ovu nagradu svake godine dodeljuje Stejt department SAD za hrabrost i posvećenost deset žena iz celog sveta. Ruslani ju je lično uručila prva dama zemlje Mišel Obama.

 

Pored navedenog, Ležičko je stalno pozivana na različite međunarodne konferencije i događaje koji su posvećeni pitanjima čovečanstva na svim kontinentima.

 

Šta još radi talentovana pevačica?


Iza nje  je 8 albuma i više od 40 prelepih spotova, a takođe radi i kao muzički producent. Osim toga, ona je takođe bila i trener na popularnom takmičenju Glas zemlje.

 

Pored glume i produkcije, mlada žena je oglašavala neke od likova u sinhronizovanoj verziji crtanog filma "Alisin rođendan", kao i lik u kompjuterskoj igrici Grand Theft Auto IV.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

Politički pogledi lepe Ukrajinke


Ruslana nikada nije ostala ravnodušna na burna politička dešavanja u Ukrajini. Kada se 2004. dogodila narandžasta revolucija u zemlji, bila je na strani Viktora Juščenka, koji se u to vreme kandidovao za predsednika Ukrajine.

 

Od proleća 2006. izabrana je u Vrhovnu Radu (blok Naša Ukrajina), ali su je kasnije političke svađe razbesnele i ubrzo je odustala od visokog mandata. Prema njenom priznanju, u parlamentu je "jednostavno degradirana kao kreativna ličnost".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

Ližičko je takođe govorila u znak podrške demonstrantima na Evromajdanu u Kijevu 2014. Posle Majdana, Ruslana je odbila brojne ponude da popuni novu vladu zemlje, ostajući, kako je rekla, "dobrovoljac Majdana".

 

Nekoliko meseci kasnije, aktivna javna ličnost oštro je kritikovala novu ukrajinsku vladu. Ona je više puta pozivala na prekid vatre u istočnoj Ukrajini i na mirovne pregovore.

 

Ruslanin lični život


Godine 1995. Ruslana Ližičko se udala za Aleksandra Ksenofontova, koji joj je od prvih meseci braka pomogao da izgradi kreativnu i pevačku karijeru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

 

Muzički producent, koautor muzike i tekstova pevačice, zaslužni umetnik Ukrajine Ksenofontov je oduvek bio pouzdan partner i voljeni suprug Ruslane. Iako su u braku duže od 25 godina nisu imali sreću da se ostvare kao roditelji.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Pevač tvrdi da su svi znali da je Evrovizija 2006. nameštena 

 

makonda-tracker