ZNAČENJE PESME

Mnogima je pormaklo: Ukrajinski duo na Evroviziji je pesmom poslao MOĆNU poruku celom čovečanstvu

0

Ovogodišnja Pesma za Evroviziju ostala je u nedelji iza nas, ali utisci o samom događaju i dalje ne jenjavaju

Sžeri Hejli i Aljona - Ukrajinke koje su osvojile 3. mesto na Evroviziji 2024. godine
Sžeri Hejli i Aljona - Ukrajinke koje su osvojile 3. mesto na Evroviziji 2024. godinefoto: TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Pobednike je bio Nemo, predstavnik Švajcarske, dok je drugo mesto osvojio Bejbi Lazanja iz Hrvatske, treće mesto je zauzeo ukrajinski duo Aljona Aljona i Džeri Hejl, potom ide Francuz Sliman Nebči na četvrotom i Eden Golan, zanosna predstavnica Izraelna na petom mestu.

 

Većinu dana se pisalo o Evroviziji kroz prozmu pomalo neobičnih i kontroverznih kako nastupima, tekstovima pesama, tako i samim učesnicima, a sada je na red došao i ne tako neobičan ali vrlo efektan duo sa trećeg mesta, čija pesma, odnosno samo značenje iste je nekako svima promaklo.

 

Za početak, Džeri Hajl je umetničko ime Jane Oleksandrivne Šemajeve, a ime sa kojim je nastupala na Evroviziji bilo je proizvod inspiracije poznatog lika miša iz crtanog filma Tom i Džeri.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jerry Heil (@thejerryheil)

 

Hajl je bilo prvo američko prezime na koje je naišla i koje joj se dopalo.

 

Što je tiče Aljone, takođe je kraća verzija pevačicinog pravog imena -  Aliona Olehivna Savranenko.

 

Sredinom 2000-ih, kada je započela svoj put rep muzike, usvojila je umetničko ime Aljona Alkaida. Međutim, kasnije je prešla u Aliona Aliona 2018.

 

Pesma sa kojom su nastupale na Evroviziji, zajedno sa kompozitorima Antonom Čilibijem i Ivanom Klimenkom, napisali su pesmu „Tereza ​​i Marija“, koja Majku Terezu i Devicu Mariju postavlja kao ključne ličnosti koje ulivaju nadu u čovečanstvo svima.

 

Dok se druge zemlje oslanjaju na slatke pop balade, 'Teresa & Maria' kombinuje narodno pevanje, čvrste rep stihove i himnične vokale. 

 

 

U jednom intevjuu za ukrajinski list Pravda, Aljona je rekla:

 

- Bez obzira koja je vaša boja kože, ko je vaš partner, ili čak da li ga imate.  Bez obzira koju religiju pratite, svi ste naša publika.

 

Cilj nam je da širimo dobrotu i ljubav, i to je osnovna poruka naše pesme. Moramo se ujediniti u ovim izazovnim vremenima., preneo je phoenixesc.

 

 

Iako su neki kritikovali pesmu zbog religioznog prizvuka, poruka pesme je zapravo mnogo univerzalnija.

 

Upotreba ove dve figure je da otelotvore temu pesme o osnaživanju žena, sa stihom „Sve dive su rođene kao ljudska bića“ naglašavajući ideju da su čak i sveci počeli kao obični ljudi, što implicira da se božanstvo nosi iz samog čovečanstva.

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker