nerazdvojni godinama

Predstavnici Jermenije na Evroviziji su razgalili Evropu: Iza toga zašto se zovu LADANIVA je simpatična priča

0

Upoznali su se sasvim slučajno i odmah nastupili zajedno, a potom je Jaklin i Luiju život ponovo ukrstio puteve i od tada su nerazdvojni

Pevačica Jaklin Bagdasarjan i muzičar Luj Tomas iz grupe Ladaniva, predstavnici Jermenije na Evroviziji 2024.
Pevačica Jaklin Bagdasarjan i muzičar Luj Tomas iz grupe Ladaniva, predstavnici Jermenije na Evroviziji 2024.foto: EPA-EFE/JESSICA GOW

Prošlu nedelju obeležila je 68. Evrovizija, koja je ovog puta održana u Malmeu, a pobedu je odneo predstavnik Švajcarske Nemo Metler.


Veliki broj izvođača ostavio je utisak na evrovizijske fanove, a najveći hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja, koji je osvojio drugo mesto i najviše glasove publike, dok su zapaženi bili francuski pevač Sliman, grčka predstavnica Marina Sati, diskvalifikovani Holanđanin Jost Klajn...


Među onima koji su razgalili publiku bila je i Jermenija, odnosno grupa Ladaniva, koja je u ukupnom plasmanu zauzela 8. poziciju sa svojom pesmom "Jako".

Predstavnici Jeremenije na 68. Evroviziji


Grupa Ladaniva, nazvana po automobilu Lada Niva, zapravo je francusko-jermenska etno grupa koja je nastala u Lilu 2019. godine, a osnovali su je pevačica Jaklin Bagdasarjan i muzičar Luj Tomas.

 

Pevačica Jaklin Bagdasarjan i muzičar Luj Tomas iz grupe Ladaniva, predstavnici Jermenije na Evroviziji 2024.
Pevačica Jaklin Bagdasarjan i muzičar Luj Tomas iz grupe Ladaniva, predstavnici Jermenije na Evroviziji 2024.foto: EPA-EFE/JESSICA GOW

Šarmantna Jaklin je rođena u Jehegnadžoru, a potom je otišla u Belorusiju, gde je odrastala u Minsku. S majkom se 2014. preselila u Francusku, a od malih nogu se bavila pevanjem i brusila svoj talenat, pa je tako upisala Konzervatorijum u Lilu. Njen kolega iz benda Tomas rođen je u ovom gradu i potiče iz muzičke porodice, a takođe je pohađao ovu obrazovnu ustanovu.


Sreli su se 2018. godine u noćnom izlasku, prilikom svirke u Lilu, a potom formirali muzičku grupu.


Lui je svirao trubu, a ja sam pevala. Nakon što smo zajedno počeli da sviramo džez, počeli smo da studiramo zajedno na našem Konzervatorijumu. Posle samo jednog dana, Lui je čuo kako pevam na jermenskom i rekao je: "Hajde da uradimo nešto s ovim" jer on obožava jermenski jezik i muziku – ispričala je Jaklin u jednom intervjuu.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/JESSICA GOW


Ima nečeg melanholičnog u njemu, znate. Melanholija je nešto prelepo u tugovanju – smatra Tomas.

Prve uspehe doživeli su tokom pandemije virusa korona, kada su objavili pesme "Vay Aman" i "Zepyuri Nman" i skrenuli na sebe pažnju jermenske publike, a zatim je osvanuo njihov spot za pesmu "Kef Chilini", koji je za nekoliko meseci prikupio 18 miliona pregleda na platformi YouTube.

Ladaniva je prošle godine objavila svoj prvi album nazvan po imenu benda, a interesantno je zašto su Jaklin i Luj odlučili da se baš tako nazovu.


Jaklinin tata i moj tata su, dok smo mi bili klinci, imali taj automobil – otkrio je Tomas.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Teya Dora posle Evrovizije

 

makonda-tracker