uspon i pad

Ko je trudna milijarderka osuđena na 11 godina zatvora? Šarmantna varalica ima FILMSKU životnu priču – prepunu obrta

0

Preljube, prevare i manipulacija svakodnevica su u životu Elizabet Holms još otkako je bila tinejdžerka, a one su joj donela vrtoglav uspon i, ipak, jednako nagao sunovrat

foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Elizabet Holms (38), osnivačica kompanije "Teranos", osuđena ja kaznu od 11 godina zatvora zbog prevare investitora u njenom start-apu za testiranje krvi za više od 144 miliona dolara.


Bivša velika zvezda američke Silicijumske doline je, naime, tvrdila da njena tehnologija može da dijagnostikuje bolest uz samo nekoliko kapi krvi, a nakon presude je kroz suze istakla da oseća "dubok bol" zbog svih onih koje je prevarila.

 

Elizabet Holms, koja je trenutno u drugom stanju, krivom za prevaru je proglašena još u januaru, nakon tromesečnog suđenja, a sada joj je određena i visina zatvorske kazne. Očekuje se da će njen advokatski tim uložiti žalbu na presudu, koja je izrečena u petak u Kaliforniji.

 

Elizabet Holms
foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
  • Ko je Elizabet Holms?


Poslovna žena koja je nekada hvaljena kao sledeći Stiv Džobs, a u jednom momentu je bila najmlađa milijarderka na svetu koja je svoje bogatstvo izgradila sama.


Elizabet Holms rođena je 3. februara 1983. godine u Vašingtonu. Njen otac Kristijan Rasmus Holms Četvrti bio je potpredsednik kompanije "Enron", koja je bankrotirala nakon skandala s računovodstvenim prevarama, dok je njena majka Noel bila deo osoblja Kongresnog komiteta.


Tokom srednje škole, Elizabet je počela da se interesuje za programiranje, a prvi novac je zaradila već tada, prodajući programe kineskim univerzitetima.

 

Elizabet Holms
foto: EPA-EFE/Peter DaSilva

Njeni roditelji su joj platili profesora mandarinskog jezika kako bi se bolje snašla u ovom poslu, a potom je studirala hemijski inženjering na Univerzitetu u Stenfordu. Već na prvoj godini studija počela je da radi u jednoj prestižnoj laboratoriji i pokazala ogroman potencijal, a 2003. godine je aplicirala za svoj prvi patent i već naredne godine odustala od daljeg školovanja.

 

  • Kako se proslavila Elizabet Holms?


Iste godine, osnovala je kompaniju "Teranos", kako je objasnila, "da bi demokratirovala zdravstveni sistem". Njena motivacija bio je strah od igala, zbog čega je navodno osmislila način da se potrebne analize obave uz samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Moćnici su bili vrlo entuzijastični zbog njene ideje i uložili su mnogo novca u njen posao, bez prethodne provere brojnih okolnosti, uključujući finansijske račune koji su prošli reviziju.


Među onima koji su je podržali bili su američki ministar finansija Džordž Šulc, medijski tajkun Rupert Merdok i najbogatija američka porodica Voltonovi, a sve to dalo joj je kredibilitet u očima javnosti.


Shvatio sam da ima briljantnu ideju, uspela je da ubedi sve te investitore i naučnike – izjavio je bivši dekan Medicinske škole Harvarda dr Džefri Flajer. – Bila je vrlo samouverena, ali kad sam joj postavio nekoliko pitanja o njenoj tehnologiji nije delovalo kao da me razume. To mi je izgledalo čudno, ali nisam ni pomislio da je prevarantkinja.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

 

  • Sunovrat Elizabet Holms


Sve je napredovalo vrtoglavo do 2015. godine, kada je klupko počelo da se odmotava i kada je uzbunjivač izjavio da je zabrinut zbog "Edisona", glavnog uređaja za testiranje u kompaniji "Teranos". Usledio je niz osuđujućih članaka u "Vol strit žurnalu", u kojima je istaknuto da su rezultati do kojih se dolazi Elizabetinom metodom nepouzdani i da je za većinu testiranja koristila uređaje dostupne u široj prodaji, koje prave drugi proizvođači.


U martu 2015. godine, Holmsova je postigla vansudsko poravnanje u građanskoj parnici po tužbi finansijskih regulatora da je na prevaru izvukla 700 miliona dolara od investitora. međutim, tri meseca kasnije, ona je ipak uhapšena po krivičnoj prijavi za "prevaru putem žice" (preko interneta ili telefonske veze) i zaveri za istu. Elizabet Holms puštena je iz pritvora uz kauciju,a tužioci su izneli tvrdnju da je ona svesno dovodila pacijente/klijente u zabludu.


Na početku suđenja, među svedocima je bila Britani Gold, žena iz Arizone koja je svedočila da je umalo prekinula trudnoću zbog testa iz krvi kompanije "Teranos", jer je on lažno pokazao da je imala spontani pobačaj. Pošto je pre toga doživela tri pobačaja, želela je da bude sigurna da je sve u redu s njenom trudnoćom, pa je odabrala "Teranos", kao najpristupačniji od svih ostalih laboratorija. Međutim, uskoro joj je medicinska sestra Odra Zakman rekla da je izgubila plod. Za svaki slučaj, Goldova se testirala u još jednoj laboratoriji i ispostavilo se da je sve u redu, nakon čega je donela na svet zdravu devojčicu. Kristijan Holms, Elizabetin brat, tvrdio je da ova greška nema veze s tehnologijom, već je posledica ljudskog faktora.

 

Elizabet Holms
foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Elizabet se 2019. godine udala za Vilijama Bilija Evansa (27), naslednika lanaca hotela"Evans Hotel grup", s kojim je dobila sina u julu 2021. U medijima se tada spekulisalo da će porota biti blagonaklona prema Holmsovoj jer je mlada majka, što ipak nije bio slučaj. Trenutno je ponovo u drugom stanju.


Što se tiče njenog privatnog života, mnogo pažnje privukao je skandal sa samg početka Elizabetine karijere, kada je, kao 18-godišnjakinja, bila u vetzi sa oženjenim pakistanskim biznismenom Ramešom Sanijem Balvanijem, koji je 19 godina stariji od nje. On se razveo od supruge i ostao s Elizabet Holms još godinu dana, do trenutka kada je ona odustala od studija, a nastavili su poslovnu saradnju, uz povremene romantične momente, te je Balvani godinama bio njen blizak saradnik – nekad iz senke, nekada kao zaposleni.

 

Elizabet Holms
foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Tokom suđenja, Elizabet je tvrdila da je silovana dok je bila na Stenfordu i da joj je Balvani bio uteha i podrška u teškim trenucima, ali je istakla i da ju je on kontrolisao i seksualno zlostavljao. Balvani je sve optužbe odbacio, a Holmsova je tada rekla i da želi da "ubije osobu koja ona jeste" i da želi da "stvori novu Elizabet".

 


 

makonda-tracker