Zašto je Stiv Džobs uvek nosio crnu rolku i Levis 501 farmerke?

0
Proslavljeni osnivač kompanije Apple svako jutro bi otvorio svoj orman i uzeo jednu sa gomile crnih rolki. Po navici, bez razmišljanja i bez potrebe da donosi odluku. Ovo je navika efektnih lidera.
Stiv Džobs, foto: Getty images
Stiv Džobs, foto: Getty images

Stiv Džobs podjednako je bio poznat po svojim računarima, iPod-ovima koliko i po svom izgledu koji su sačinjavali crna rolka i Levis 501 farmerke. To je bila njegova uniforma. U čemu je tajna njegovog odabira uvek iste garderobe?

U radijskom intervjuu sa Rajanom Sikrestom, Ešton Kučer je nedavno u svrhu promocije svog poslednjeg filma Jobs objasnio je zašto je Stiv uvek nosio istu odeću.

Crna rolka i farmerke bile su njegov svojevrsni zaštitni znak, ali ipak, to nije oduvek bilo tako. Javna i uspešna osoba kao što je bio Džobs, imao je privilegiju da dopusti sebi da na čelu najvrednije svetske kompanije nosi uvek istu odeću.

Inače, navike uspešnih ljudi su tu da smanje kognitivno opterećenje na manje važne stvari. One daju mogućnost da se budžet potroši na nešto drugo. Oni najbolji koriste ovaj budžet za najvažnije ciljeve.

Poslušajte ceo intervju sa Eštonom Kučerom u kom govori o proslavljenom osnivaču javrednije svetske kompanije:

 

makonda-tracker