sve je tu, na jednom mestu

Od predjela do dezerta, starinski recepti od kojih se bude čula: Predlog NAJLEPŠEG JELOVNIKA za Uskrs

0

Na najsrećniji hrišćanski praznik valja se i dobro počastitit 

PREDLOG JELOVNIKA ZA USKRS
PREDLOG JELOVNIKA ZA USKRS foto: Shutterstock / PV productions

Uoči Uskrsa sve domaćice vredno spremaju bogatu  gozbu za svoje ukućane. Post se završava i nastaje vreme u kojem se uživa svim čulima slaveći novi Isusov život.

 

Na taj dan na porodičnoj trpezi valja da se nađe svakojakih đakonija, a mi vam donosimo predlog kako bi vaš sto mogao da izlgeda kad se u nedelju za njim okupi čitava porodica.

 

 

Kiflice sa sirom 

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g sira
  • 125 g margarina
  • 200 ml mlake vode
  • 50 g susama
  • malo mleka

 

NAJUKUSNIJE KIFLICE SA SIROM
NAJUKUSNIJE KIFLICE SA SIROM foto: V Dragana/shutterstock

Priprema:

 

Margarin otopite i njim poprskajte po tri kore, pa ih poređajte jednu preko druge. Položite četvrtu koru. Postupak ponavljajte dok se ne utroše sve kore (po 4 komada). Pripremljene kore isecite na polovinu po dužini, pa svaku polovinu na još pola, pa svaku četvrtinu dijagonalno.

 

Potom na širi kraj svakog dela stavite malo sira i umotajte kao kiflicu. Pripremljene kiflice ređajte na tacnu, pa ih prelijte sa 200 m l mlake vode. Pre pečenja premažite kiflice mlekom i pospite prepečenim susamom, premestite ih u podmazan pleh i ostavite da odstoje oko 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 Celzijusa oko 20 minuta.

Salata sa tortelinama, šunkom, sirom i majonezom

 

Potrebno:

 

  • Pakovanje torelina
  • 100 grama šunke
  • 150 grama kačkavalja
  • 2 crvene sveže paprike
  • pola velikog krastavca
  • pola konzerve kukuruza šećerca
  • 1 veza vlašca
  • 3 kašike kiselog mleka
  • 3 kašike majoneza
  • so i biber
 NAJLEPŠA SALATA SA TORTELINIMA
NAJLEPŠA SALATA SA TORTELINIMA foto: niroworld/Shutterstock

Priprema:

 

Torteline skuvajte i prohladite, pa u činiju sa njima dodajte seckanu šunku, kačkavalj, paprike, kastavce, kukuruz šećerac, majonez i kiselo mleko, so i biber. Sve izmešajte, dodajte vlašac i poslužite.

 

Uskršnja pogača

 

Od sastojaka će vam biti potrebno:

 

  • kašika šećera
  • 150 ml tople vode
  • pola pakovanja svežeg kvasca
  • 200 ml toplog mleka
  • jaje
  • puter
  • 750 grama brašna tipa 400
  • kašika soli
  • susam

 

Priprema pogače:

 

U većoj posudi sipati šećer, 150ml vode, kvasac, 200ml mleka.

Čim primetite da kvasac počinje da 'radi', postepeno dodajte brašno, jaje i so.Umesiti testo i ostaviti ga u obliku lopte da narasta u posudi podmazanoj uljem oko 40 minuta na toplom.

RECEPT ZA NAJLEPŠU USKRŠNJU POGAČU
RECEPT ZA NAJLEPŠU USKRŠNJU POGAČU foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Četvrtinu testa odvojte, napravite loptu i ostavite da stoji sa strane.

Ostatak testa razvući i posuti ga istopljenom puterom, zatim ga urolajte i prepolovite po dužini. Dobijene delove prebacujte jedan preko drugog, formirajući pletenicu.

 

Od testa koje ste odvojili možete praviti oblik jajeta i stavljati između pletenice kako biste popunili prostor u tepsiji. Pogaču premažite jajetom sa malo mleka i pospite susamom. Pecite pogaču pletenicu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

Pileća supa

 

Sastojci:

 

  • oko 500 g pilećeg mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 150 g graška
  • 150 g tikvica (mešavina povrća može da bude po želji i od karfiola, kukuruza, ili upotrebiti zamrznuto mešano povrće )
  • 2 veće šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 0,5 veze peršunovog lista
  • 2-3 kašike pirinča, opranog oceđenog
  • oko 3 kašike ulja
  • 2 ravne kašikice soli
  • 2 pune kašičice suvog začina
  • 0,5 kašikice bibera
  • 1 ravna kašikica crvene paprike
  • na vrh kašikice ljute crvene paprike, po želji
  • 1 srednja kašika brašna
  • oko 1,5 l vode
  • 2-3 dl jogurta, po ukusu
RECEPT ZA NJALEPŠU PILEĆU SUPU
RECEPT ZA NJALEPŠU PILEĆU SUPU foto: Shutterstock

Priprema


Prvo piletinu iseći na manje komade. Zatim povrće očistiti i oprati, pa iseći na sitnije kocke. U veći sud sipati malo ulja, pa dodati kockice crnog luka i kratko prodinstati na tihoj vatri. 

 

Nakon toga mu dodati piletinu i pržiti mešajući samo par minuta. Zatim dodati u sud pripremljeno povrće i ostaviti oko 5 minuta da se dinsta, a za vreme dinstanja nekoliko puta promešati.

 

Potom posuti prvo sa brašnom, pa dobro promešati, pa onda dodati crvenu papriku i samo kratko promešati sve zajedno. Naliti vodom, pa dodati začine i promešati, pa ostaviti čorbu da provri.

Kada je čorba provrila, smanjiti temperaturu i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko 40 minuta. Zatim dodati u čorbu pirinač i promešati, pa nastaviti kuvanje još oko 15 minuta dok sve fino ne omekša.

 

Na samom kraju kuvanja, probati ukus i još dodati začine po želji.

 

Zatim sipati u čorbu jogurt, promešati i ostaviti da dobro proključa. Kada je čorba gotova posuti je seckanim peršunovim lišćem i toplo servirati uz svež hleb.

 

Jagnjetina iz rerne

 

  • 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
  • 1,5 kg krompira
  • 3 kašike soli
  • 1 kašika bibera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika ruzmarina
  • 3 lista lovora
  • 2 l mleka
  • 100 ml malsinovog ulja
NAJLEPŠI RECEPT ZA JAGNJETINU IZ RERNE
NAJLEPŠI RECEPT ZA JAGNJETINU IZ RERNE foto: Filippo Carlot / imago stock&people / Profimedia

Priprema:

 

Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte.

Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga polijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte.ž Ostavite tako da stoji dva sata.

 

U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena, vodeći računa da ne pokipi.

 

Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oguljeni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo.

Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni.

 

Vasina torta 

 

Sastojci za koru:

 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 1 kašika mekog brašna
  • 50 g mlevenih oraha
  • 50 g rendane čokolade

 

Za fil:

 

  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 125 g šećera
  • 60 g otopljene crne čokolade
  • 10 kašika pomorandžinog soka
  • malo izrendane korice od pomoradže
  • 150 g putera sobne temperature
ZA KRAJ NAJBOLJE - PREUKUSNA VASINA TORTA
ZA KRAJ NAJBOLJE - PREUKUSNA VASINA TORTA foto: Instagram / sunday_foodz

Za šam:

 

4 belanceta

250 g šećera

150 ml vode

Za čokoladni preliv

150 g čokolade

2 kašike ulja

1 kašika mleka

malo putera

 

Priprema:

 

Prvo pripremite koru tako što ćete umutiti belanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam. Zatim postepeno, lagano dodavati po jedno žumance, mutiti varjačom, nikako mikserom.

Zatim staviti brašno, kašiku po kašiku, mlevene orahe i čokoladu nežno mešajući da smesa ne bi spala.

 

Staviti da se peče u pleh (najbolje okrugli) prečnika 24 sm. Potrebno je oko 25 do 30 minuta na oko 180 stepeni, zavisi od rerne. Nakon 25 minuta isključiti rernu i ne otvarati dok se skroz ne ohladi.

Onda sledi priprema fila tako što ćete umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari 5 minuta. Ostaviti da se ohladi, a onda dodati umućeni puter. Orahe preliti ključalim mlekom i sa šećerom i u mlaku smesu staviti otopljenu čokoladu. Možete dodati i narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže.

 

Kada se fil od jaja i putera ohladi, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut.

 

Ohlađenu koru, staviti u pleh sa obručem, pa na naneti fil.Ostaviti da se ohladi.

 

Potom sledi pravljenje šama tako što ćete ušpinovati šećer dok ne postane gust poput meda. Zatim umutiti belanca i staviti da se uvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodavati u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer.

 

VASINA TORTA JE UŽIVANJE ZA PAMĆENJE
VASINA TORTA JE UŽIVANJE ZA PAMĆENJE foto: Instagram

Sve dobro umutiti jedno pet minuta od trenutka kada se dodaje ušpinovan šećer.

 

Ohlađenu tortu izvaditi iz obruča i lepo je oblikoavit, pa ponovo vratiti u njega i naneti šam. Ostaviti preko noći da se ohladi.

 

I na posletku, stiže i glazura, koju ćete pripremiti tako što rastopite čokoladu, kašiku mleka, ulje i malo putera i preko hladne torte preliti glazuru. To je sve. Služite kad se dobro ohladi.

 

Bonus video:

Kako Mirka Vasiljević provodi Veliki petak?

 

makonda-tracker