Lagana, snažnog voćnog ukusa i mirisa, a priprema se očas posla i od samo nekoliko sastojaka
Paška, poznata i kao paša, pašča i paskha, jedan je od slatkiša bez kog među pravoslavnim vernicima na Istoku nema obeležavanja Uskrsa!
Ova neodoljiva poslastica od krem sira i kremastog fila je veoma popularna u istočnim pravoslavnim zemljama, a po teksturi je slična blanmanžu i tradicionalno se pravi za proslavu kraja Uskršnjeg posta i početka slavljenja Uskrsa.
U pitanju je lagan, lep dezert koji se ukrašava i suvim voćem i orašastim plodovima, a ima mnogo varijanti. Ono što je posebno važno jeste da se tradicionalno pravi u kalupu u obliku krnje piramide, koja simbolizuje Hristov grob.
Ako nemate kalup takvog oblika, možete ga napraviti od savijene alumunijumske folije (ojačane presavijanjima veće količine folije), kao i u u bilo kojoj užoj i dubljoj činiji, pa iseći višak prilikom oblikovanja.
Paška je slatka, veoma izdašna i bogata, a idealno je napraviti je dan pre serviranja.
Sastojci:
- 2 cele pomorandže
- 150-200 g šećera (po ukusu)
- 400 g švapskog sira
- 50 g putera
- 100 g kisele pavlake
Za dekoraciju:
- šećer u prahu, suvo voće, rendana kora pomorandže, rendana čokolada, orašasti plodovi... po ukusu!
Priprema
- Oljuštite pomorandže, pa ihiscedite.
- Otopite puter i dodajte mu šećer, sok i pulpu pomorandže, pa kuvajte uz mešanje dok ne počne da se karamelizira. Nakon toga, dodajte pavlaku promešajte, pa sklonite s vatre.
- Ostavite da se prohladi, a za to vreme mikserom umutite švapski sir i dodajte smesu od soka od pomorandže postepeno, kašiku po kašiku.
- Potom sipajte u kalup i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
- Ujutro prevrnite, izvadite iz kalupa i ukrasite po želji.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Običaji koji se vezuju za Uskrs