(RECEPT)

Poslastica kojom Rusi završavaju Uskršnji post: Ovu kremastu VOĆNU TORTU pravoslavci na Istoku obavezno prave za Uskrs

0

Lagana, snažnog voćnog ukusa i mirisa, a priprema se očas posla i od samo nekoliko sastojaka

Slatka PAŠKA, torta za Uskrs istočnjačkih pravoslavaca
Slatka PAŠKA, torta za Uskrs istočnjačkih pravoslavacafoto: Tatiana Vorona/Shutterstock

Paška, poznata i kao paša, pašča i paskha, jedan je od slatkiša bez kog među pravoslavnim vernicima na Istoku nema obeležavanja Uskrsa!


Ova neodoljiva poslastica od krem sira i kremastog fila je veoma popularna u istočnim pravoslavnim zemljama, a po teksturi je slična blanmanžu i tradicionalno se pravi za proslavu kraja Uskršnjeg posta i početka slavljenja Uskrsa.


U pitanju je lagan, lep dezert koji se ukrašava i suvim voćem i orašastim plodovima, a ima mnogo varijanti. Ono što je posebno važno jeste da se tradicionalno pravi u kalupu u obliku krnje piramide, koja simbolizuje Hristov grob.

Ako nemate kalup takvog oblika, možete ga napraviti od savijene alumunijumske folije (ojačane presavijanjima veće količine folije), kao i u u bilo kojoj užoj i dubljoj činiji, pa iseći višak prilikom oblikovanja.

Ruska paška, torta za Uskrs, može se ukrasiti sitnim bombonama, šarenim mrvicama, orašastim plodovima, suvim voćem, rednanom pomorandžom, čokoladom... po želji!
Ruska paška, torta za Uskrs, može se ukrasiti sitnim bombonama, šarenim mrvicama, orašastim plodovima, suvim voćem, rednanom pomorandžom, čokoladom... po želji!foto: Sarycheva Olesia/Shutterstock

Paška je slatka, veoma izdašna i bogata, a idealno je napraviti je dan pre serviranja.


Sastojci:

  • 2 cele pomorandže
  • 150-200 g šećera (po ukusu)
  • 400 g švapskog sira
  • 50 g putera
  • 100 g kisele pavlake


Za dekoraciju:

  • šećer u prahu, suvo voće, rendana kora pomorandže, rendana čokolada, orašasti plodovi... po ukusu!


Priprema

  1. Oljuštite pomorandže, pa ihiscedite.
  2. Otopite puter i dodajte mu šećer, sok i pulpu pomorandže, pa kuvajte uz mešanje dok ne počne da se karamelizira. Nakon toga, dodajte pavlaku promešajte, pa sklonite s vatre.
  3. Ostavite da se prohladi, a za to vreme mikserom umutite švapski sir i dodajte smesu od soka od pomorandže postepeno, kašiku po kašiku.
  4. Potom sipajte u kalup i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
  5. Ujutro prevrnite, izvadite iz kalupa i ukrasite po želji.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Običaji koji se vezuju za Uskrs

makonda-tracker