Predstavljamo vam pomalo neobičan recept za domaću keks tortu, za koju vam ne treba rerna, a gotova je očas posla
Keks torte nisu već generacijama omiljene domaće poslastice –ne morate da pečete koru, a uz dobar fil mogu da se uporede s bilo kojim složenijim slatkišem.
Pa čak i da ga nadmaše!
Danas vam predstavljamo jednostavan recept za vrlo kremastu keks tortu, koja se ređa s filom kao prvim slojem i koja je u velikoj meri zasnovana na šlagu, pa je veoma lagana.
Sastojci:
- 300 ml slatke pavlake za šlag
- 500 g čokoladnog keksa
- 500 ml mleka + 200 ml za umakanje keksa
- 2 jajeta
- 70 g šećera
- 45 g skroba
- 50 g putera
- 5 ml ekstrakta vanile
- 10 g instant kafe
- 90 g mlečne čokolade
Priprema
- U jednoj šerpici pomešajte jaja sa šećerom i gustinom zagrejte uz mešanje dok ne dobijete finu kremastu smesu.
- Nalijte 500 ml mleka, sve vreme mešajući, pa mešajte na tihoj vatri oko 15 minuta. Prelijte to u duboku činiju, pa dodajte omekšali puter i ekstrakt vanile i dobro promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na tri sata.
- Sipajte u duboku činiju slatku pavlaku, pa mutite dok se ne zgusne. Izvadite smesu iz frižidera, pa dodaje u šlag malo po malo između serija mućenja mikserom.
- Nanesite smesu tu smesu na dno kalupa.
- U jednu činiju sipajte 200 ml mleka i instant kafu i to lepo razmutite. Umačite jedan po jedan čokoladni keks i ređajte preko kremastog sloja koji ste naneli na dno kalupa. Nanesite još jedan sloj kremastog fila, pa ponovo umačite i ređajte preko keks i tako dok ne utrošite materijal.
- Poslednji sloj treba da bude fil, koji ćete poravnati špatulom, preko svega narendajte mlečnu čokoladu, pa stavite u frižider na 30 minuta.
Pogledajte kako se pravi ova kremasta keks torta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Znate li šta su popeci?
( Glossy, T.S.R. )