naježićete se

Imali su SVE, a bili nesrećni i umirali jedno za drugim: Prokletstvo Onazisovih za koje mnogi krive — Džeki Kenedi

0

Nakon što je za manje od tri godine izgubila brata, majku i oca, Kristina Onazis je do svoje prerane smrti bila uverena da je nesreću u njenu porodicu donela bivša prva dama Amerike

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Sredinom dvadesetog veka, jedan od najbogatijih i najpoznatijih ljudi planete bio je grčki brodovlasnik Aristotel Onazis.

 

Sin Sokrata i Penelope Onazis živeo je, najblaže rečeno, na visokoj nozi, okružen luksuzom kakav je veći deo sveta mogao da vidi samo na filmu, a poznate su i njegove ljubavne veze, najpre s operskom pevačicom Marijom Kalas, a zatim i udovicom Džona Kenedija Džeki.


Međutim, Onazisov život nije bio samo niz avantura posutih glamurom, već je čuveni bogataš i te kako iskusio bol, baš kao i njegovi naslednici. Štaviše, Aristotel i njegova porodica toliko su obeleženi tragedijom da mnogi veruju da su bili prokleti.

 

Aristotel Onazis i njegova prva supruga Atina Marija Livanos, poznatija kao Tina, imali su dvoje dece. Aleksandar je odrastao sa svojom sestrom Kristinom i dadiljama, s vrlo malo nadzora svojih roditelja, a kada je bio tinejdžer otac mu je poklonio stan u Parizu u nadi da će se Aleksandar osamostaliti početi više da se trudi oko svog školovanja.

 

 

Budući da je bio toliko mlad, izlišno je reći da nije uspeo u tome — umesto toga je počeo da radi za svog oca u Monaku, najpre u kompaniji koja se bavila Onazisovim brodovima, a kasnije i u očevoj kompcniji "Olimpijska avijacija". Kada je imao 20 godina, počeo je da se bavi pilotiranjem i često je i rado leteo, a na jednom tesiranju kandidata za posao pilota je prisustvovao letu američkog kolege i stradao.

 

 

Naime, ubrzo nakon što je avion poleteo iznad Atine, on se našao na zemlji, a dok su ostali saputnici bili povređeni i oporavili se, Aleksandar doživeo krvarenje na mozgu i umro sutradan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glamour (@glamour.vogue.at)


Aristotel Onazis bio je slomljen posle sinovljeve smrti 1973. Krivio je američkog pilota Donalda Mekaskera, koji je upravljao letelicom, a verovao je i da je CIA skovala zaveru protiv njega. Posle kraće istrage, utvrđeno je da do nesreće nije došlo zbog greške pilota, već da je avion loše održavan.


Navodno je bio u pitanju zastareli i prevaziđeni avion koji je Aristotel koristio kada je želeo brzo da stigne do svoje jahte i zahtevao je mnogo popravki, koje nisu vršene na vreme, pa je tako do danas ostao mit da je brodovlasnik na neki način doprineo Aleksandrovoj smrti.

 

U tom trenutku, Aristotel i Tina bili su uveliko razvedeni, budući da su se rastali 1960. godine, a ona se već sledeće godine udala za Džona Spenser-Čerčila, markiza od Blandforda, s kojim je ostala punu deceniju.

 

 

Međutim, najviše se pričalo o njenom trećem braku, budući da je potom rekla "da" svom zetu Stavrosu Nijakrosu. On je, naime, ranije bio u braku s Tininom rođenom sestrom Jevgenijom, koja se posle razvoda predozirala lekovima za smirenje. Štaviše, Stavros, koji se u međuvremeno oženio i razveo od Šarlot Ford, ćerke Henrija Forda II, bio je priveden zbog sumnje da je umešan u Jevgenijinu smrt.


Samo 18 meseci kasnije, i uz blagoslov Jevgenijine i Tinine majke, Stavros i ona su se venčali, a postojale su glasine da je on oduvek bio zaljubljen u nju, ali je Aristotel Onazis bio brži u borbi za njeno srce.

 


Atina Tina Onazis Nijarkos preminula je sa 45 godina, kada se predozirala u jednom francuskom hotelu 1974. godine. Najpre je postojala sumnja da je doživel akutni edem pluća, ali se ispostavilo da je popila prekomernu dozu lekova, posle čega je sahranjena u Švajcarskoj pored svoje sestre, koja je skončala na isti način.


Poznato je da je Aristotel varao Tinu s Marijom Kalas, a njihova veza bila je jedna od najburnijih i najpoznatijih sredinom 20. veka.

 

Dok je još Marija bila u braku sa Đovanijem Batistom Meneginijem, Aristotel je posle tajne veze došao do njihovog doma i ispod prozora vikao:


Došao sam da ti uzmem ženu.


Ova veza nazivana je u američkim i evropskim medijima grešnom i perverznom, a iako se Marija zbog njega razvela i odrekla američkog državljanstva, Aristotel je nikad nije zaprosio. Štaviše, kada je u jednom intervjuu nagovestila da bi mogli da se venčaju, on je to demantovao uz podsmeh.

 

1 / 3 Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia


Posle prvobitnog obožavanja, postao je prema njoj grub. Kao neki brod koji je prevazišao, Aristotelu je Marija dosadila i nije bio previše zainteresovan za nju.

 

Dešavalo se da je danima ne pozove, dok bi ona sedela pored telefona i čekala, nestajao bi na neko vreme, pa se vraćao slatkorečiv i s poklonima. Poigravao se s njenom psihom, udarao na ono što joj je bilo najbolnije, za šta je znao da joj stvara nesigurnost. Navodno mu nije bilo strano da je nazove "glupačom s velikim nosem", da pred druguima kaže da ona nije dobra ni za šta osim za krevet.


Marija je zapostavila svoju karijeru i želela da s Aristotelom dobije dete, a navodno su jedno dobili i izgubili, a brodovlasnik ju je ubrzo ostavio zbog Džeki Kenedi, s kojom ju je isprva varao.

 


Prvo sam izgubila glas, potom figuru, a onda i Onazisa — rekla je Marija Kalas jednom prilikom.


Aristotel je potom stupio u brak sa Džeki Kenedi 1968. godine, na javno nezadovoljstvo njegove ćerke Kristine.

 

 

Ogorčena, jer nije bila srećna uprkos glamuru kojim je bila okružena, ona je bila prva koja je tvrdila da Onazisove prati kletva, a bila je sigurna da ju je u njihovu porodicu donela upravo Džeki Kenedi, koja je ranije bila u braku s pokojnim američkim predsednikom Džonom Kenedijem. Krivila je njeno prisustvo zbog smrti brata, a kako je izgubila i majku i oca, bila je sve sigurnija u prokletstvo.

 


Proklet ili ne, Aristotel je preminuo u Američkoj bolnici Pariza 1975, kada je imao 69 godina. Uzrok smrti bila je respiratorna insuficijencija, komplikacija nastala usled mišićne slabosti, s kojom je živeo godinama. Sahranjen je na ostrvu Skorpios, pored svog sina Aleksandra, a veći deo nasledstva dobila je ćerka Kristina, dok je Džeki pripalo 10 miliona dolara, uz pomoć pregovora njenog devera Teda Kenedija.

 


Za manje od tri godine, Aristotelova ćerka Kristina izgubila je brata, majku, pa oca.


Poznato je da se ona borila sa zavisnostima i da je živela životom razmažene tatine ćerke i bogatašice koja ima svet na dlanu.

 

Jednom je letela helikopterom iz Austrije u Švajcarsku samo da bi dobila novi album Dejvida Bouvija, navodno je plaćala svojim prijateljima da provode vreme s njom, a imala je 17 estetskih operacija nosa. Pisalo se da se izgladnjivala i da joj je teško padalo bavljenje medija njenim izgledom, a pronađena je mrtva 1988, kada joj je bilo svega 37 godina.

 

 

Najpre se verovalo da je Kristina izvršila samoubistvo, da bi zaključak na kraju bio da je njeno zdravlje jednostavno bilo nemoćno pred godinama uništavanja tela narkoticima, što je dovelo do prirodne smrti.

 

 

makonda-tracker