sve se promenilo u sekundi

Posle udarca u glavu, bio je DRUGI ČOVEK: Najlepša žena devedesetih 30 godina kasnije kaže – NIKOG nije volela više

0

Shvatila sam da ja jednostavno nemam sreće u ljubavi i možda bi bilo najbolje da budem sama – kaže danas lepotica koja je obeležila jednu eru svetskog modelinga.

foto: Faycal / Starface / Profimedia
foto: Faycal / Starface / Profimedia

Helena Kristensen rođena je u Kopenhagenu 25. decembra 1968. godine, u mešovitoj porodici: njen otac Fleming je Danac, dok je njena majka Elsa iz Perua.


Još od rane mladosti izdvajala se lepotom, a kada je imala 17 godina postala je Mis Danske i predstavljala svoju zemlju na takmičenju Mis Univerzuma – i pobedila!


Čim je postalo jasno kakva je budućnost čeka u modelingu, Helena je napustila porodični dom i preselila se u Pariz kako bi započela manekensku karijeru.

 

Prve ponude su ubrzo počele da stižu, a početkom devedesetih postala je jedna od najcenjenijih manekenki sveta. Najširu prepoznatljivost stekla je 1990, kada se pojavila u spotu Krisa Ajzaka za pesmu "Wicked Game", koji je kasnije na više lista proglašen jednim od najseksepilnijih trenutaka u istoriji muzičkih spotova. Postala je zaštitno lice mnogih brendova, a pojavljivala se na naslovnicima najprestižnijih modnih časopisa, uključujući Vogue, Elle, Harper’s Bazaar...

 

Helena Kristensen
foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Modeling joj je doneo mnogo toga lepog, ali i jednu opasnu situaciju koju će pamtiti do kraja života. Naime, dok je snimala jednu naslovnicu magazhina Vogue s fotografom Fabriciom Ferijem, našla se usred okeana na broju koji nije imao kud.


Pokvario nam se brod, a kopno nije bilo ni na vidiku, dok su zalihe vode i hrane bile sve manje. Dok smo čekali pomoć, Feri je poželeo da se osveži u okeanu i, baš kad je hteo da skoči, s donje palube je dotrčao kapetan, panično mašući rukama i vičući mu da stane – prisetila se Helena jednom prilikom u razgovoru za Daily Mail.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @90s_models_


Da je tada skočio, verovatno nikad ne bi izronio. Naime, kapetan nam je rekao da smo u tom području bili okruženi ajkulama, kojima je baš tada bilo vreme parenja i hranjenja – otkrila je ona.


Na okeanu su bili "zatočeni" nekoliko dana, a spaseni su kada su gotovo ostali bez hrane i vode.

 

Njeni uspesi bili su takvi da je Helena postala članica tzv. "Veličanstvene sedmorke" modelinga devedesetih, koju su činile još Klaudija Šifer, Linda Evanđelista, Kristi Tarlington, Sindi Kraford, Naomi Kembel i El Mekfirson. I godine koje su usledile donele su joj nove uspehe, a vredno radi i danas, kad aje u pedesetim godinama, iako manjim intenzitetom nego ranije.
Šetala je proteklih godina na revijama modnih kuća Versace i Dolce & Gabbana, a malo je poznato da je ona jedna od osnivača i bivša kreativna direktorka magazina Nylon.

 

 

Uz to, pokrenula je svoju modnu liniju Christensen & Sigersen, s dugogodišnjom prijateljicom Lajf Sigersen, u kojoj se fokusirala na vintidž stil. Okušala se i u dizanjiranju donjeg veša, a uspešna je i kao fotografkinja, pa je tako objavljivala svoje radove u velikom broju modnih magazina. Imala je više izložbi, a iako ima iskustva u modnoj fotografiji, preferira nešto ličniji izraz.


Volim da radim lične, vrlo intimne projekte koji ne zahtevaju mnogo prethodnih sastanaka – objasnila je Helena.


Budući da je bila jedna od najlepših žena planete tokom devedesetih, svi su želeli da znaju koga ljubi lepa Helena, a ona je svoju intimu čuvala daleko od javnosti, onoliko koliko je zvezda poput nje mogla.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F🍒 (@frxd1e)


Poznato je da je pet godina bila u vezi s prekidima s Majklom Hačinsom, frontmenom australijskog rok benda INXS, s kojim je živela na relaciji Danska-Francuska. Manekenka je često kasnije pričala o Hačinsu kao o čoveku kog je najviše u životu volela, a pristala je da se pojavi i u dokumentarcu o njegovom životu nazvanom "Mystify: Michael Hutchence".


Bila je to potpuna psihička i fizička hemija – rekla je manekenka tada i opisala Majkla kao muškarca koji je za nju bio "savršen partner, zabavan, sladak i emotivan".

 


Kako se prisetila, on se trajno promenio 1992. godine, nakon što je tokom jednog sukoba s taksistom pao i udario glavom o ivičnjak. Posle ove povrede, sve je bilo drugačije.

 

Helena Kristensen, Majkl Hačins
foto: ALL Action / PA Images / Profimedia

Bio je bez svesti, krv mu je lila iz ušiju i usta. Mislila sam da je umro – rekla je Helena, koja je s rokerom ostala još tri godine posle incidenta.


Te tri godine nisu bile ni nalik periodu s početka njihove ljubavi. Hačins je postao agresivan i izgubio čulo mirisa, a Helena veruje da je povreda nekako probudila njegovu mračnu stranu.

 

Kad smo stigli u bolnicu, osvestio se i postao agresivan. Pokušavali su da ga zadrže, a on je gurao medicinske osoblje od sebe – rekla je manekenka.


Helena je preuzela na sebe brigu o svom dečku, a on je odbijao i njenu ljubav i pažnju i na kraju je odbacio i nju. Bacao je tanjire hrane koje mu je donosila, patio jer jednog dana neće moći da oseti miris njihovog deteta, ako ga dobiju.

 


Nešto se promenilo u potpunosti. Bila sam tako zbunjena, tako tužna, ali ja više nisam mogla da nastavim s njim – opriznala je Helena.


Majkl, koji je prethodno bio u vezi s Kajli Minog, nakon raskida sa Helenom viđao se s glumicom Kim Vilson i voditeljkom Polom Jejts, a poznato je da je bio teško depresivan. Dve godine nakon rastanka od manekenke, pronađen je bez znakova života u Sidneju, a sebi je presudio sam – obesio se u hotelskoj sobi.


Posle raskida s Majklom, Helena je bila u petogodišnjoj vezi s američkim glumcem Normalnom Ridusom, s kojim je 1999. dobila sina Mingusa, koji danas ide njenim stopama i uspešan je model. Od Ridusa se rastala 2003. godine, a kasnije se sedam godina višala s pevačkom zvezdom Polom Benksom.

 


Ipak, za nju je Majkl Hačins do danas ostao muškarac kog je najviše volela, a u poslednje vreme nema emotivnog partnera i, kako kaže, sebi je najbolje društvo.

 

Shvatila sam da ja jednostavno nemam sreće u ljubavi i možda bi bilo najbolje da budem sama – smatra ona.


Manekenka živi povučeno u svom stanu u Kopenhagenu, a ima i jednu kuću i stan u Njujorku, dok je neko vreme stanovala u Monaku. Posvećena je mnogim humantiarnim udruženjima i učestvuje u njihovom radu, a svojevremeno je pokrenula kampanju za podizanje svesti o raku dojke i važnosti prevencije i redovnih pregleda.

 

Helena Kristensen
foto: Printscreen/instagram

Uz to, aktivno se bavi promocijom očuvanja životne sredine i trudi se da u svakoj prilici istakne uticaj klimatskih promena na planetu, posebno u Peruu, rodnoj zemlji njene majke.


Peru je na prvoj liniji odbrane od klimatskih promena, zajedno s drugim zemljama u razvoju, koje su imale malu ulogu u svemu što je uopšte izazvalo problem – napomenula je ona svojevremeno.

 

 

makonda-tracker