pobedila je

"Bila sam na ivici samoubistva": Ova devojka je s 24 godine izgubila OBE NOGE, a danas je svet drhti pred njom

0

Imala je vrlo teške i mračne trenutke, mislila da nema izlaza, a onda je podigla glavu, osmelila se i rešila da se bori. I isplatilo se!

foto: Charlotte Deckers / Sipa Press / Profimedia
foto: Charlotte Deckers / Sipa Press / Profimedia

Manekenka Loren Vaser od rođenja su pratili problemi. Na svet je stigla hitnim carskim rezom, a odgajala ju je samohrana majka. Kada je imala samo dve godine, umalo se utopila, a kao dete je često putovala i selila se jer su joj roditelji radili kao modeli. Uglavnom je obilazila Ameriku s majkom, a često je prisustvovala njenim snimanjima.


Modelingom je počela da se bavi vrlo mlada – štaviše, dok je još bila beba, pojavila se u magazinu Vogue Italia.

 

Kao dete dvoje modela – Pamele Kuk i Roberta Vaserburgera, koji su odrastali u Kaliforniji ranih 90-ih, moj svet do tog trenutka je bio definisan retkom lepotom. Bila sam okružena licima tog vremena: Stefani Simor, Sindi Kraford, Naomi Kembel – istakla je Loren u intervjuu za Vogue.

 


Ona ističe da tek danas shvata koliko je njeno odrastanje bilo neobično, a bilo je nemoguće ne zaljubiti i se u svet modelinga. Imala je još jednu veliku ljubav: košarku, za koju kaže da ju je volela možda još više.


Stalno mu govorili da mi je na dohvat ruke sve što poželim – rekla je Loren.


Baš kada je delovalo kao da je pred njom veliki uspeh, Loren je doživela nezamislivo: usled korišćenja tampona, doživela je sindrom toksičnog šoka.

 


Pronađena sam bez svesti kod kuće, s temperaturom od skoro 42 stepena, bubrezi su mi otkazali. Imala sam dva srčana udara i dali su mi samo jedan posto šanse da preživim. Kada sam se probudila nedelju i po kasnije, nakon što sam stavljena na aparat za održavanje života, bila sam puna tečnosti, imala sam 90 kila, kosa mi je bila toliko umršena da mi je glava bila obrijana, a noge su mi bile crne od gangrene – prisetila se Loren. – Tek kada sam čula da medicinska sestra kaže da će morati da amputiraju nešto mladoj ženi, shvatila sam da priča o meni.


Zbog toksičnog šoka joj je najpre s 19 godina amputirana jedna, a s 24 i druga noga. Nekadašnjoj sportistkinji i ženi koja živi od hoda po pisti to je bilo ravno smrti.

 

Neko vreme, u najmračnijim trenucima, bila sam na ivici samoubistva. Morala sam da se prisilim da kopam duboko da vidim da se lepota ne nalazi samo u fizičkom, već i u tome kako utičemo na druge i na svet oko sebe. Na kraju sam shvatila da je protetika moj put ka nezavisnijem životu. Ipak, kada sam videla "ukočene" veštačke udove koji su bili dostupni, mučila sam se da vidim kako ću od njih napraviti sebe. Da bih krenula napred, znala sam da moram da stvorim nešto što se uklapa u moj identitet – istakla je Vaserova.


Tri godine kasnije, ona je nastavila da radi i 2015. godine se pojavila u prazničnom katalogu Nordstroma, nakon čega se vratila i revijama. Kako ističe, iako se stvari menjaju proteklih godina, nije lako.

 

Loren Vaser
foto: MCvitanovic / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Tokom protekle decenije, otkad mi je dijagnostifikovan TSS, bila sam svedok inkluzivnosti u modnoj industriji, ali nemojte da se zavaravate: morala sam da se borim za svoje mesto. Nije bilo šablona za modela kao što sam ja. Retko se neko poput mene javljao na pisti. Morala sam da stvorim sopstvenu traku, sopstvenu aveniju postojanja – kaže Loren.


Danas, ona niže uspehe, a prošlog maja bila je jedna od devojaka koje šetale pistom na reviji modne kuće Louis Vuitton u San Dijegu. Na svojim protetičkim nogama, zlatne boje, osećala se viteški.

 

Loren Vaser
foto: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Kao vitez u sjajnom oklopu, tako sam se osetila kad sam zatvorila reviju. Dok je sunce zalazilo iza prelepog i brutalističkog Instituta Silk, padale su duge senke na beton koji nam je bio pista, a ja sam hodala u dugom srebrnom kaputu. Noge su mi bile zlatne na ranoj večernjoj svetlosti, sijale ispod metalik šortsa, predvodeći armiju modela iza mene – prisetila se Loren.


Sada je, veruje, zatvorila pun krug.

 

 

makonda-tracker