Da bi koža ostana zategnuta, zdrava i blistava, potrebna nam je hrana koja sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i supstance koje pomažu u proizvodnji kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.
Кada ishranu obogatimo zdravim namirnicama punim antioksidanasa, korisnih masti, vode i esencijalnih hranljivih materija, telo će svoju zahvalnost kroz svoj najveći organ: kožu.
Na kraju krajeva, koža je često prvi deo koji pokazuje unutrašnje probleme ili samo to koliko smo stari, a losioni, kreme, maske i serumi nisu svemoćni.
Stručnjaci stalno podsećaju koliko je zdrav način ishrane važan za očuvanje zdravlja, ali nam ona može pomoći i da istraživači su čak zaključili da je konzumiranje voća i povrća najbezbedniji i najzdraviji način za borbu protiv prvih znakova starenja.
Postoji mnogo namirnica koje nam mogu pomoći da odložimo umoran izgled, tamne kolutove i bore, a na skoro svakom spisku ćete naći sledeće.
1. Spanać
Ovo zeleno lisnato povrće je vrlo hidrantno i puno antioksidanasa, koji pomažu u oksigenaciji i regeneraciji celog tela. Spanać je, takođe, bogat:
- vitaminima A, C, E i К,
- magnezijumom,
- gvožđem,
- luteinom...
Visok udeo vitamina C u spanaću pojačava proizvodnju kolagena, kako bi koža bila čvrsta i glatka, vitamin A pruža jaku, sjajnu kosu, dok vitamin К pomaže u smanjenju upale u ćelijama.
2. Crvena paprika
Crvene paprike su pune nutrijenata i antioksidanasa koji su izuzetno važni kad je u pitanju borba protiv starenja. Pored visokog sadržaja vitamina C –kog ima više nego citrusi i koji je dobar za proizvodnju kolagena – crvene paprike sadrže moćne karotenoide!
Кarotenoidi su biljni pigmenti odgovorni za jarkocrvene, žute i narandžaste boje koje vidite u mnogim plodovima voća i povrća, imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca, zagađenja i toksina iz okoline.
3. Borovnice
Borovnice su bogate vitaminima A i C, kao i antioksidansom antocijaninom, koji prkosi starenju. Upravo on borovnicama daje njihovu prelepu plavu boju!
Ovi moćni antioksidansi mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja usled sunca, stresa i zagađenja tako što ublažavaju upalnu reakciju i sprečavaju gubitak kolagena.
4. Pomorandže
Ovo citrusno voće puno je vode, što unači da će vam telo biti hidrirano, a samim tim i koža i ćelije, napominje dijetetičarka Elisa Zid, autorka knjige "Mlađi sledeće nedelje".
Pomorandže su odličan izvor vitamina C, koji pomaže u proizvodnji kolagena, zaslužnog za zategnutu kožu, a njegov flavonoid naringenin pomaže u stvaranju hijaluronske kiseline!
5. Brokoli
Ovo kupusasto povrće ima antizapaljensko dejstvo i sadrži mnogo nutrijenata, uključujući vitamine C i К, razne antioksidase, vlakna, lutein, kalcijum... Organizmu je potreban vitamin C za proizvodnju kolagena, glavnog proteina u koži koji joj daje snagu i elastičnost.
6. Orašasti plodovi
Mnogi orašasti plodovi (posebno bademi) odličan su izvor vitamina E, koji može pomoći u obnavljanju tkiva kože, zadržavanju vlage kože i zaštiti kože od štetnih UV zraka. Orasi čak sadrže i antiinflamatorne omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u:
- jačanju ćelijskih membrana kože,
- zaštiti od oštećenja od sunca,
- pružanju sjaja koži, očuvanjem njene prirodne masne barijere...
7. Grožđe
Ovo ukusno voće obiluje resveratrolom, prirodnom supstancom koja usporava starenje ćelija. On je moćan antioksidant, koji ima izražena antibakterijska i antiinflamatorna svojstva i blagotvorno deluje na sveukupno zdravlje.
– Mnogi veruju da on usporava proces starenja, a uz to se bori protiv efekata UV zračenja i oštećenja od sunca – napominje njujorška dermatološkinja Debra Džaliman, autorka knjize "Zakoni kože". – Ali svakako treba da koristite zaštitu od sunca!
8. Posna govedina
Nemasni deo govedine je odličan način da u telo unesete visokokvalitetne proteine, kaže dijetetičarka Elisa Zid, autorka knjige "Mlađi sledeće nedelje".
Ona preporučuje da se dva do tri puta nedeljno jede porcija od 50-120 g posne govedine, a savetuje da se prilikom prženja ili pečenja ona često okreće jer kada se prepeče nestaju anti-aging svojstva.
9. Avokado
Elisa Zid savetuje da se ishrani dodaju i zdrave masti, i to mononezasićene, koje će pomoći koži da ostane hidrirana i zdrava, a učestvuju i u apsorpciji pojedinih vitamina i drugih hranljivih materija koje su koži potrebne.
Jedan od najboljih izvora zdravih masti u prirodi je avokado, kojeg ne morate jesti u velikim količinama da biste se zasitili.
BONUS VIDEO
Savet dermatologa kod opekotina






