trnovit put

Dečko joj je nestao preko noći, ćerka napravila PAKAO, rak ju je lomio decenijama: Životna priča Olivije Njutn-Džon

0

Nakon trideset godina borbe, pevačica i glumica nije uspela da dobije bitku protiv kancera

foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Pevačica i glumica Olivija Njutn-Džon preminula je u 74. godini, saopštio je njen suprug.


- Olivija Njutn-Džon preminula je na svom ranču u Južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima. Molimo sve da poštuju privatnost porodice tokom ovog teškog perioda - napisao je njen suprug Džon Isterling u izjavi na Instagramu.


- Olivija je bila simbol trijumfa i nade tokom 30 godina deljenja svoje borbe s rakom dojke - dodao je.


Čuvena pevačica i glumica provela je decenije u lečenju kancera, koji ju je na kraju savladao.

 

Olivija Njutn-Džon rođena je u Kembridžu 26. septembra 1948. godine. Otac joj je bio Velšanin, nadaren operski pevač i bivši oficir službe MI5, a majka je bila jevrejskog porekla, dok je njen deka po majci bio nobelovac i slavni fizičar Maks Born, koji je poslao porodicu iz Nemačke u Veliku Britaniju kako bi umakli nacističkom režimu.

Kada je Olivija imala šest godina, s roditeljima i dvojicom starije braće preselila se u Australiju jer je njen otac dobio posao dekana na jednoj muzičkoj akademiji. Pet godina kasnije, njeni roditelji su se razveli, a Olivija je utehu tražila u muzici i vrlo brzo pokazala da je nasledila očev talenat. Još kao tinejdžerka osnovala je ženski bend "Soul Four", s 15 godina je pobedila je u TV takmičenju mladih talenata, a njena nagrada bilo je putovanje u rodnu Veliku Britaniju. Taj put iskoristila je da se vrati majci u London, a tada je rešila da raskine s Ijanom Torpom, koji je danas poznati voditelj u Australiji, kao i da će se ubuduće baviti pevanjem.


Usledila je i glumačka karijera, ali muzika je i dalje bila njena najveća ljubav, a sa čuvenom Pet Kerol je putovala po Evropi i nastupala u duetu.

Kad je imala 20 godina, zaljubila se u gitaristu Brusa Velča koji je u to vreme bio u braku. Par je sarađivao, voleo se ludo, a ubrzo su se i verili. Nizali su se albumi i uspesi. Međutim, četiri godine kasnije, raskinuli su, ali Olivija je nastavila saradnju s Donom Fararom na albumu "Let Me Be There", koji joj je doneo prvu nagradu Gremi, dok je 1974. godine s albumom "If You Love Me, Let Me Know", zauzela prvo mesto na top-listi u Americi. Usledio je novi Gremi, nova priznanja, a poštovanje prema Oliviji je raslo.

 

Iste godine je tokom odmora upoznala biznismena Lija Kramera, s kojim je stupila u ljubavnu vezu, a on je ubrzo postao njen menadžer. Zajedno su postigli mnogo, a te 1974. godine Olivija NJutn-Džon bila je predstavnica Velike Britanije na Evroviziji. Njena pesma Long Live Love bila je izuzetno zapažena i zauzela 4. mesto, ali nije imala šanse za pobedu jer je iste godina nastupila ABBA s hitom Waterloo.

Naredne godine Kramer i Olivija su se preselili u Los Anđeles, gde je potom dobila ulogu u mjuziklu "Briljantin" 1978. Ovo je bila važna prekretnica u njenoj karijeri, budući da je ovo ostvarenje postalo vanvremenski svtski hit, a ceo svet je, obuzet disko groznicom, plesao uz You're the One That I Want.


Uloga Sendi donela je Oliviji neslućenu slavu i status seks simbola, dok je britanska kraljica Elizabeta II odlikovala zvezdu Ordenom časti za doprinos kulturi, nakon čega je plavokosa lepotica dobila i zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.


Sledeći film "Ksanadu" nije mogao da ponovi uspeh "Briljantina", ali je bio primećen, dok je pesma istog imena koju je snimila s bendom "Electric Light Orchestra" prošao izvanredno. Međutim, "Ksanadu" je za Oliviju bio bitan iz još jednog razloga: na setu je upoznala 11 godina mlađeg plesača Meta Latancija, koji je odmah osvojoi njeno srce.

Posle četiri godine veze, par se venčao, a Olivija je uskoro objavila novi album "Phisycal" i njim se "zacementirala" kao disko kraljica. Zanimljivo je da se njen suprug Met pojavljivao u svim njenim spotovima, makar na trenutak, a kruna njihove ljubavi bila je ćerka Kloe Rouz Latanci.

 

Iako je i dalje vredno radila, najviše Olivijine pažnje okupirala je uloga majke. Metova karijera je, s druge strane, bila u padu, a 1992. godine je morao da se odrekne plesa i zaposli se kao građevinski radnik. Iste godine, Oliviji je dijagnostikovan rak dojke, gotovo istovremeno s teškim trenutkom kada je ostala bez oca, koji je preminuo od raka jetre.


Preporučujem ženama da slušaju svoj instinkt. Mene su lekari uveravali da mi nije ništa, ali sam ih zamolila da urade detaljnije analize. Tek nakon biopsije zaključili su da je ipak reč o raku – izjavila je glumica jednom prilikom.

Olivija je isprva želela da sakrije da je bolesna od svih, čak i od porodice, ali ubrzo se pročulo da je loše i da je operisana. Zato je rešila da progovori o svemu, a usledile su decenije lečenja, uspeha, vraćanja bolesti i njenog javnog govora o karcinomu kako bi podigla svest o ovoj bolesti. Štaviše, u Australiji je finansirala i izgradnju posebnog odeljenja za oporavak žena obolelih od raka dojke.


Bila sam u depresiji i nisam znala kako ću se nositi s bolešću, ali kad sam o njoj javno progovorila, bilo je to za mene potpuno olakšanje – istakla je jednom.


Dok se lečila, s porodicom se preselila u Australiju, gde nikako nije uspevala da sastavi kraj s krajem i morala je da proglasi bankrot, dok joj je brak zapao u krizu. Suprug ju je prevario, a usledio je razvod 1995. godine. Najviše je u tom trenutku patila njena ćerka Kloe, koja je patila od depresije i anoreksije.

Ne, ovaj poremećaj nema veze s hranom. On je posledica psihičkih šokova koje je moja ćerka doživela u najosetljivijim godinama. Nije lako biti dete slavnih roditelja. Zato sam se nakon svih gubitaka, morala posvetiti njenoj bolesti i ozdravljenju. Obilazila sam s njom klinike i lekare i pomogla joj da ojača i fizički i psihički. Jedino što je Kloe trebalo u tom trenutku bila je moja ljubav i pažnja – izjavila je Olivija.

 

Sredinom devedesetih u njen život je ušao devet godina mlađi kamerman Patrik Mekdermot, kog je upoznala na snimanju jedne reklame. Veza je bila nestabilna i puna drame, a konačno su obelodanili da su par tek 2005. godine, kada je on bio u velikim dugovima: dugovao je porez, alimentaciju za sina iz prvog braka i ko zna još kome. Život je Oliviji spremao još mnogo tuga, budući da je iste godine Mekdermot nestao dok je bio na pecanju u Malibuu. Bio je na brodu s mnogo ljudi, od kojih niko nije primetio da se iskrcao, a na brodu su pronađena njegova dokumenta i kreditne kartice. tek nekoliko meseci kasnije, on je proglašen nestalim, a Olivija se godinama oporavljala od ovog gubitka, sve vreme se boreći s kancerom.


Završila sam na antidepresivima jer nisam znala kako da se nosim s činjenicom da Patrika više nema. Sama sam odlučila da prekinem s terapijom jer nisam želela da postanem zavisna od lekova – rekla je u jednoj ispovesti.


Tri godine kasnije, ona se udala za Džona Isterlinga, koga je poznavala još od početka devedeseetih i koji joj je bio veliki prijatelj.

Tada je rrešila da promeni način života: preselila se u prirodu, okrenula se proizvodnji biljnih preparata i lečenju prirodnim proizvodima, a uvek je isticala da se ljubav između Džona i nje rodila na jednom putu u Peru. Venčali su se u planinama Kordiljera, odeveni u tradicionalnu peruansku odeću.


On je zaista drugačiji od svih ljudi koje sam upoznala. Pažljiv je, nežan, saosećajan, a istovremeno je osoba s integritetom. Stvarno ga obožavam i ne znam što bih da nije uz mene jer mi je moćna podrška i pravi zaštitnik – pričala je Olivija.


Nije to bio kraj njenih briga jer je njena ćerka Kloe, koja je uveliko bila razuzdana i pronalazili su je onesvešćenu od droge i alkohola po klubovima, nestala. Angažovana je policija, ali devojci nije bilo ni traga. Tek sutradan, Kloe se javila majci iz nepoznatog stana, za koji nije znala kako se uopšte obrela u njemu. Čim je konačno pronašla ćerku, Olivija ju je naterala da ode na rehabilizaciju.


Nekoliko meseci kasnije, njen bivši dečko Patrik Mekdermot je pronađen, a navodno je pobegao u Meksiko kako bi izbegao plaćanje dugova ili zatvor.
Proteklih godina, Olivija je živela mirno i pokušavala da se leči i nije se često eksponirala u javnosti.

 

 

makonda-tracker