efikasno

Za 14 dana gubi se i do 8 kilograma! Japanska dijeta u koju se Milica Pavlović kune i koja munjevito ubrzava metabolizam

Japanska banana dijeta jedan je od najpopularnijih načina ishrane proteklih godina, a zasnovana je na namirnicama koje su najzastupljenije u svakodnevnim obrocima u Aziji

foto: Instagram

Pevačica Milica Pavlović od početka karijere oduševljava izgledom, ali to nije slučajno. Kako je jednom prilikom istakla, ona pazi na jelovnik, a svojevremeno je držala tzv. japansku banana dijetu kako bi ostala vitka.


Prijatelji su mi pričali o tom načinu ishrane, pa sam se na internetu informisala i svima preporučujem. Naravno, uz konsultaciju s lekarom. Bez toga ništa. Svako mora da pronađe ono što njegovom metabolizmu najviše odgovara — istakla je pevačica za Story prošle godine.

 

  • Šta je japanska dijeta?


U pitanju je dvonedeljni režim ishrane koja kombinuje mehanizme za ubrzanje metabolizma i promenu navika, a podseća na način ishrane koji je zastupljen u Japanu.


Tokom dve nedelje zabranjeno je konzumiranje šećera, akoholnih pića, veštačkih sokova, brašna, a preporučuje se da se so svede na minimum — toliko da hrana bude gotovo neslana ili, još bolje, sasvim neslana.

 

foto: miya227/Shutterstock

Preporučuje se pojačan unos vode, kao i lagana fizička aktivnost. Poslužiće čak i polučasovna šetnja, ako niste preterano aktivni.

 

  • Šta je u najvećoj meri zastupljeno u ishrani Japanaca?


Ovom dijetom dominiraju namirnice koje imaju važno mesto u načinu ishrane u Japanu, a koje produžavaju životni vek, postižu lepši izgled kože, daju manje kalorija i ubrzavaju metabolizam.


Na prvom mestu, tu je riba, koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, ključnim za zdravlje mozga i srca, dok se crveno meso unosi u manjim količinama. Budući da ono sadrži zasićene masne kiseline, crveno meso lakše zapušava arterije i dovodi do gojenja i kardiovaskularnih bolesti.


Naravno, važno mesto u ishrani u Aziji zauzima pirinač, niskokalorični ugljeni hidrat koji će vas brzo zasititi, pa nećete imati potrebu za drugim kaloričnim namirnicama. Ipak, budite oprezni i ne preteruje s pirinčem jer on ima izuzetno visok glikemijski indeks. Još zdravija varijanta žitarica su kinoa i bulgur.

 

Takođe, proizvodi od soje će vam takođe biti od koristi jer je ona bogat izbor proteina i snižava krvni pritisak i rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
Kao i svaki način ishrane koji pomaže u mršavljenju, u japanskoj dijeti se konzumira mnogo svežeg voća i povrća. Štaviše, u Japanu se supa od povrća neretko jede čak i za doručak, a dozvoljeno je skoro sve: kupus, kineski kupus, šargarepa, luk, spanać, batat, patlidžan, tikve, krastavac, paprika, đumbir, brokoli, mnoge vrste pečuraka...

 

Konzumira se i mnogo svežeg voća, jaja, kao i kafa, koju možete zameniti čajem.

 

  • Jelovnik Milice Pavlović

 

FOTO: Instagram
FOTO: Instagram
FOTO: Nemanja Nikolić
FOTO: G.G./ATAImages
FOTO: Antonio Ahel/ATAImages
FOTO: Instagram

 

Doručak: 3 banane. Uz njih je dozvoljeno konzumirati samo vodu ili čašu nemasnog mleka.

Ručak: Odaberite između dinstanog povrća sa junećim mesom, riblje čorbe ili integralne testenine sa paradajz sosom. Uz svaki obrok ide salata, kupis ili zelena. Možete pojesti bananu između obroka, ali pravite pauzu od 4 sata.

Večera: Pileće, ćureće meso na roštilju, povće ili riba. Takođe salata po želji. Poslednji obrok konzumirajte najkasnije u 20h, a poželjno je da na spavanje odete 4 sata kasnije.

 

  • Predlog jelovnika na japanskoj dijeti

Ovo je jedan od predloga jelovnika koji se mogu naći na internetu, ali vi svakako prilagodite obroke svojim potrebama i mogućnostima.

 

1. dan:

 

  • Doručak: Kafa bez šećera i 2 banane
  • Ručak: Dva kuvana jaja, salata od kupusa i jedna čaša soka od paradajza.
  • Večera: Parče pečene ili kuvane ribe (150 grama).

 

2. dan:

 

  • Doručak: Kafa bez šećera i 2 banane
  • Ručak: Pečena ili kuvana riba sa salatom od svežeg povrća (kupus, paradajz, krastavac, ili zelena salata).
  • Večera: Parče kuvane junetine (100) i šolja kefira.

 

3. dan:

 

  • Doručak: Crna kafa sa krekerom i 2 banane
  • Ručak: Tikvica ispržena u ulju.
  • Večera: Kuvana junetina (200 grama); 2 jaja; zelena salata.

 

4. dan:

 

  • Doručak: šolja kafe i 2 banane
  • Ručak: Tri kuvane šargarepe, 1 kuvano jaje, parče tvrdog sira (15 g).
  • Večera: Sveže voće i povrće.

 

5. dan

 

  • Doručak: Rendana šargarepa sa sokom od limuna ili 2 banane
  • Ručak: Pržena riba i šolja soka od paradajza.
  • Večera: Voće po izboru.

 

foto: Profimedia

6. dan:

 

  • Doručak: Rendana šargarepa sa sokom od limuna ili  2 banane
  • Ručak: Kuvana pileća prsa (koliko god želite).
  • Večera: Dva kuvana jaja i šolja soka od šargarepe.

 

7. dan:

 

  • Doručak: Čaj  2 banane
  • Ručak: Kuvana junetina (200 grama) i voće.
  • Večera: Bilo koja od gore navedenih večera, osim junetine.

 

Tokom ovih sedam dana izgubićete većinu kilaže. Voda će nestati iz organizma, kao i nadutost. Dozvoljeno je piti 2 litra vode dnevno.

 

8. dan:

 

  • Doručak: Kafa i 2 banane
  • Ručak: Pileće grudi i salata od kupusa ili šargarepe.
  • Večera: Dva kuvana jaja i šolja soka od šargarepe.

 

9. dan:

 

  • Doručak: Rendana šargarepa sa sokom od limuna ili  2 banane
  • Ručak: Pržena ili kuvana riba sa šoljom soka od paradajza.
  • Večera: Voće.

 

10. dan:

 

  • Doručak: Rendana šargarepa sa sokom od limuna ili  2 banane
  • Ručak: Tri kuvane šargarepe, parče sira i 1 kuvano jaje.
  • Večera: Voće.

 

foto: Nata Bene/Shutterstock

11. dan:

 

  • Doručak: Kafa sa krekerom i 2 banane
  • Ručak: Pržena tikvica.
  • Večera: 2 jaja; parče kuvane junetine (200 grama); salata.

 

12. dan:

 

  • Doručak: Kafa sa krekerom i  2 banane
  • Ručak: Kuvana ili pržena riba sa rendanom šargarepom.
  • Večera: Kuvana junetina (100 grama) i šolja kefira.

 

13. dan

 

  • Doručak: kafa i  2 banane
  • Ručak: Dva kuvana jajeta, kuvana šargarepa, šolja soka od paradajza.
  • Večera: Kuvana ili pržena riba.

 

14. dan:

 

  • Doručak: Kafa i  2 banane
  • Ručak: Grilovana tikvica.
  • Večera: Kuvana junetina (100 grama) i sveže povrće.