ubrzava metabolizam

DIJETA 30 DANA daje brze rezultate, a zabranjuje gladovanje: Ishrana uz koju se mršavi i bolje upoznaje sopstveno telo

0

Možete da jedete koliko želite, a ključno je iz ishrane izbaciti tek nekoliko grupa namirnica. Pored toga što se gube kilogrami, uz ovu dijetu se bolje upoznaje sopstveni organizam i šta mu smeta

foto: Frolova_Elena/Shutterstock
foto: Frolova_Elena/Shutterstock

 

Prvobitno osmišljena kao tridesetodnevno "resetovanje" zasnovano na zdravoj ishrani, takozvana dijeta 30 dana je spoj paleo i eliminacione dijete.

 

Osnovna premisa je da mnogi nisu tolerantni na određene namirnice koje se obično smatraju zdravima, poput žitarica i mahunarki.

 

Ovakav način ishrane prvi su predstavili sportski nutricionisti Melisa i Dalas Hartvig 2009. godine, koji su reklamirali kao metod za vraćanje metabolizma u normalan način rada i promenu odnosa prema hrani.

 

Obično se ova dijeta drži radi mršavljenja, ali ona može da koristi i u utvrđivanju toga jesmo li preosetljivi na određenu hranu i kako ishranom poboljšati opšte zdravlje.

 

Nimalo komplikovano — trik je u tome da tokom 30 dana potpuno izbacite iz ishrane namirnice koje mogu da naruše zdravlje. Posle tih mesec dana, postepeno se u jelovnik vraćaju namirnice koje vam nedostaju i prati se na koji način one utiču na organizam.

 

Mediteranska dijeta, Mediteranska ishrana, Losos, Ručak, Dijeta, Mršavljenje
foto: Nata Bene/Shutterstock

Najvažnije je biti dosledan, a ukoliko prekršite dijetu potrebno je započeti je ispočetka. Možete da jedete koliko želite, ali ne i sve što želite.

 

Za razliku od ostalih restriktivnih režima ishrane, na dijeti 30 dana se ne broje kalorije niti mere porcije obroka, a dozvoljeno je meriti težinu samo prvog i poslednjeg dana.

 

Postoje i pravila koja nemaju veze sa samom ishranom, poput potpune zabrane cigareta.

 

Šta je dozvoljeno jesti na dijeti 30 dana?

 

Ključno je konzumirati minimalno prerađenu hranu, a ukoliko ipak jedete procesuirane namirnice, odaberite one sa što kraćim spiskom sastojaka. Dozvoljeno je:

 

  • meso (govedina, teletina, svinjetina, konjetina, jagnjetina, piletina, ćuretina, pačetina)
  • riba i morski plodovi
  • jaja
  • sveže voće i povrće
  • orašasti plodovi
  • semenke
  • zdrave mesti (biljna ulja, pačija mast, prečišćeni puteri, kokosovo ulje...)

 

Šta je zabranjeno jesti na dijeti 30 dana?

 

  • žitarice
  • mleko i mlečni proizvodi
  • alkoholna pića
  • šećer i veštački zaslađivači
  • zrnasto seme mahunarki i mahunarke
  • soja
  • aditivi

 

Povrće, Zdrava hrana
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Da li je na dijeti 30 dana dozvoljena užina?

 

Da, užina je apsolutno dozvoljena, a za nadoknadu energije tokom dana možete da koristite mešavinu orašastih plodova (bez kikirikija, koji je mahunarka), dinju, šargarepu, tvrdo kuvana jaja, domaći sladoled od banane (bez šećera i mleka)...

 

Može li da ima negativne efekte?

 

Budući da su neke od zabranjenih grupa namirnica, poput mlečnih proizvoda i žitarica, veoma velike i značajne za organizam, ne preporučuje se da dijeta traje duže od 30 dana.

 

Bez ove hrane, lišavate telo velike količine hranljivih materija, pa je važno konzumirati dosta svežeg voća i povrća koji su bogati nutrijentima i vlaknima, kao konsultovati se s lekarom o tome da li je ovakav način ishrane prikladan za vaš organizam.

Šta posle 30 dana?

 

Nakon završene dijete, postepeno se u ishranu uvode ranije zabranjene namirnice. Važno je vraćati ih korak po korak, kako bi se pratila reakcija tela na svu "novu" hranu, pa se tako preporučuje da počnete s mlekom prvog dana posle dijete, zatim ga izbegavate naredna tri dana i pratite imate li neke neobične simptome.

 

Potom petog dana možete da uvedete žitarice i ponovo pratite kako telo reaguje na njih itd.

 

Voće, Činija voća, Fruktoza
foto: baibaz/Shutterstock

Preporučuje se da ne vraćaju sve namirnice koje dijeta 30 dana zabranjuje, već da jedete samo one za kojima imate želju.

 

Predlog dnevnog jelovnika na dijeti 30 dana

 

doručak: prženo jaje i veganski sendvič na kriški batata

ručak: pileća salata, mladi listovi spanaća i semenke nara

večera: varivo od govedine, muskatne tikve, crnog luka i pečuraka

 

 

makonda-tracker