ISHRANA

Da li je zabluda da je SVEŽE voće i povrće ZDRAVIJE OD ZAMRZNUTOG?!

0
Sveži proizvodi obično sadrže najviše hranjivih materija u berbi, međutim, te hranjive materije se počinju gubiti čim se voće ili povrće ubere
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prema razultatima novog istraživanja, objavljenog prošlog meseca u časopisu ‚‚Journal of Food Composition and Analysis", zamrznuto voće i povrće je u mnogim slučajevima hranljivije jer sveže voće gubi vitamine kada duže stoji u frižideru.

 

Za potrebe ovog istraživanja autori su pratili koliko često ljudi kupuju i jedu voće i povrće, više od dve godine su merili prehrambeni sadržaj tri vrste proizvoda: sveže, zamrznuto i sveže voće i povrće koje je ostavljeno u frižider na nekoliko dana. Isipitivanja su radili na brokoliju, karfiolu, kukuruzu, mahunama, grašku, spanaću, borovnicama i jagodama.

 

foto: Shutterstock

Naučnici su uporedili koncentracije tri ključna nutrijenata u voću i povrću, vitamin C, vitamin A i folat.

 

Ove hranjive materije su topive u vodi i osetljive na toplotu tako da ih je lako proučavati. U testovima je zamrznuto voće i povrće nadmašilo sveže koje je bilo u frižideru.

 

- Rezultati ovog istraživanja ne podržavaju zajedničko mišljenje potrošača da sveža hrana ima veću nutritivnu vrednost nego zamrznuta - kažu autori.

foto: Shuterstock

Sveži proizvodi obično sadrže najviše hranjivih materija u berbi, međutim, te hranjive materije se počinju gubiti čim se voće ili povrće ubere, upakuje i plasira u prodavnice. Kada ih kupite i donesete kući mnoge od tih hranjivih materija padnu na nivo ispod onog koji imaju smrznuti proizvodi koji su rashlađeni odmah nakon branja.

 

Ipak, u većini slučajeva prehrambeni sadržaj svežih i zamrznutih proizvoda je toliko sličan da neće napraviti značajnu razliku za zdravlje, jer je važnija količina unosa nego forma.

makonda-tracker