jedite je što češće

Jača srce i imunitet, daje snagu i bistri um: Ovo je NAJZDRAVIJA RIBA NA SVETU

0

Ne, nije u pitanju losos — ova riba ima duplo više omega-3 masti i od njega!

foto: Lunov Mykola/Shutterstock
foto: Lunov Mykola/Shutterstock

Poznato je da riblje meso ima mnogo prednosti kada je reč o zdravstvenim blagodetima i da se preporučuje konzumirati ga makar dva puta nedeljno.

 

Riba obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, mineralima, antioksidansima i vitaminima i zdravija je alternativa ako uživate u ukusu mesa.


Kada se postavi pitanje koja riba je najzdravija, obično se pomisli na losos, ali zapravo postoji jedna koja pruža više čak i od njega. U pitanju je — skuša.


Ova morska riba iz roda košljoriba često se naziva najzdravijom na planeti jer se svojim sastavom jasno izdvaja.

 

Štaviše, ona ima dva puta više omega-3 masnih kiselina nego losos, što je čini sjajnom za regulisanje krvnog pritiska. Bogata je selenom, koji uz pomoć obilja proteina u skuši stvara antioksidanse i podstiče jačanje imunitet.

 

U 100 grama sirove skuše nalazi se 184 kalorije i 19 grama proteina (koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, dok ne sadrži ni šećer ni ugljene hidrate. Njena najvažnija esencijalna aminokiselina je leucin, koji je ključan za rast i razvoj mišića.

 

skuša, riba, Riba
foto: Shutterstock

U pomenutoj količini skuše nalazi se 12 grama masti, a od toga 3 grama zasićenih masnih kiselina, dok su mononezasićene zastupljene s 4,5 grama, a polinezasićene s 2,9 grama.


Tu su i brojni vitamini i minerali, pre svega gvožđe, folati i vitamin B12, a zahvaljujući svemu tome je odličan način za prevenciju anemije i borbu protiv ovog stanja. U značajnoj količini sadrži i niacin, kalcijum, magnezijum, fosfor, selen, riboflavin i vitamin B6. Tu je i vitamin D, koji deluje blagotvorno na imunitet, vitamin E, beta-karoteni...


Zbog svega toga, skuša je odličan izbor za ljude koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje, pate od demencije, dijabetesa, a važna je i za kardiometaboličko zdravlje dece.

 

 

makonda-tracker