obratite pažnju

NISU uvek bezazleni: Kada su KRVNI UGRUŠCI tokom menstruacije razlog za brigu?

0

Mada nisu neobičan pratilac menstruacija, nekada krvni ugrušci zapravo predstavljaju — alarm za oprez.

foto: La corneja artesana/Shutterstock
foto: La corneja artesana/Shutterstock

Jedan od najvažnijih procesa u životu žene jeste menstruacija. Od njenog prvog do poslednjeg dana, menstruacija je veoma bitan pokazatelj ženskog zdravlja, ali sve znamo da je ona češće neugodna nego prijatna. Ipak, period menstrualnog ciklusa je najnormalnija stvar koja prati ženu sve do ulaska u menopauzu.

 

 

Krvni ugrušci tokom menstruacija uglavnom nisu nimalo čudan pratilac menstrualnog ciklusa; neke žene ih iskuse češće i više nego druge, ali oni su prilično uobičajeni i normalni. Međutim, i pored "običnih" razloga za njihovo stvaranje, nekad moramo obratiti pažnju jer neki spoljašnji faktori ukazuju da nešto nije u redu.

 

Zbog čega se javljaju krvni ugrušci?

 

 

Telo tokom menstruacije postepeno odvbacuje sluznicu koja prekriva matericu. Kada se to desi brže, onda dolazi i do ugrušaka. Noću se nakuplja više krvi, ne dolazi do čestog izbacivanja sluznice, zbog čega se javljaju ugrušci.

 

  • Ciste

 

Mnoge žene imaju miome i ciste, čiji simptom mogu biti i ugrušci. Trebalo bi posetiti ginekologa, jer, iako je uvećanje tkiva unutar materice uglavnom dobroćudno, nekad se desi i da to ne bude.

 

Menstruacija, Ulošci
foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock
  • Hormonski disbalans

 

Sa hormonima je često neizvesno! Kada se dogode promene u hormonima kao što su progesteron ili estrogen, javljaju se i ugrušci tokom menstruacije. Ove promene se uglavnom jave u perimenopauzi ili periodu adolescencije.

 

 

Kada telo pati zbog nedostatka gvožđa, može doći do ugrušaka krvi. Treba posetiti lekara i lečiti anemiju.

 

  • Neke bolesti koje utiču na reproduktivno zdravlje

 

Bilo koja bolest koja utiče na naš reproduktivni sistem može uticati na pojavu ugrušaka, a čest simptom su i jaki bolovi u stomaku.

 

 

Mnoge žene pobačaj u najranijoj trudnoći zamene s menstruacijom. 

 

Menstruacija, Menstrualni ciklus, Bol u stomaku, Menstrualni bolovi
foto: Dragana Gordic/Shutterstock
  • Stres, poremećaji u ishrani...

 

Bilo koje stanje stresa utiču na kašnjenje i izostanak menstruacije. Krvarenje koje usledi kada menstruacije bude jeste obilno, puno ugrušaka, a to je poruka tela da se morte opustiti! Takođe, poremećaji u ishrani, poput bulimije i anoreksije, mogu uticati na redovnost menstruacije i obilne ugruške.

 

Dodatni simptomi za uzbunu

 

Ugrušci nisu uvek razlog za brigu, ukoliko se javljaju naizmenično i bez pratećih simptoma. Ako osetite još neke simptome, trebalo bi da se javite lekaru:

 

  • konstantan umor
  • jak bol u stomaku
  • prekomerno krvarenje
  • veliki ugrušci koji se kontinuirano stvaraju
     

 

makonda-tracker