važno je da znate

Šta ga izaziva, kako se leči, ima li razloga za brigu? Privremeni gubitak menstruacije — sve što treba da znate

0

Iako mnogi veruju da je amenoreja, odnosno privremeni izostanak menstruacije, poremećaj, ona je samo pokazatelj nekog zdravstvenog problema. 

foto: tommaso79/Shutterstock
foto: tommaso79/Shutterstock

Amenoreja se obično opisuje kao stanje kada menstruacija izostaje makar šest meseci, a nije oboljenje već — simptom. U pitanju je je pokazatelj nekog poremećaja u organizmu, a oni mogu da budu razni: od tumora, preko efekata pojedinih lekova, naglog mršavljenja, problema sa štitnom žlezdom, prekomernog vežbanja, poremećaja jajnika itd, pa sve do psihogenih poremećaja kao što je emocionalni stres.


Lekari ističu da je važno praziti razliku između fiziološke amenoreje — one koja se javlja normalno, na primer, u periodu pre prve menstruacije, tokom trudnoće i dojenja i u menopauzi, i patološke amenoreje. Patološka je nešto složenija jer se javlja kao primarna — kada se polno zrele devojčice menstruacija ne pojavi do 16, 17. ili 18. godine, i sekundarna, kada menstruacija izostaje kod žene koja je ranije imala normalan i redovan ciklus, a potom je nema iako nije zatrudnela ili u menopauzi.

 

Budući da poremećaji menstruacije i menstrualnog ciklusa mogu da budu izazvane nizom zdravstvenih problema, najvažnije je obratiti se lekaru u slučaju dužeg izostanka menstruacije.

 

Menstruacija, Menstrualni ciklus
foto: Shutterstock

On će, u skladu s opštom slikom i životnim okolnostima, predložiti dalje analize, a to koji su nalazi potrebni je individualno. Recimo, ako žena kojoj izostaje menstruacija ima pojačanu maljavost, ne može da zatrudni, gojazna je, ima akne i masnu kožu ili joj je kosa proređena, obično se posumnja na sindrom policističnih jajnika, pa se rade analize hormona, obično folikulostimulirajućeg hormona, luteinizirajućeg hormona, testosterona, dehiproepiandrosteron-sulfata i androstenediona.

 

Nemali broj endokrinologa preporučuje i OGTT, odnosno test preopterećenja šećerom jer ovo stanje često prati i insulinska rezistencija, a u najvećem broju svih ginekoloških problema radi se i analiza estrogena i progesterona. Kada se veruje da amenoreju nije izazvao neki fizički problem već emocionalni stres, recimo, ako menstruacija izostaje posle smrti bližnjih, otkaza na poslu i sl, preporučuju se izbegavanje stresa, fizička aktivnost, opuštajući biljni čajevi i izbalansirana ishrana.


Ono što svaka žena mora da ima u vidu jeste da su blaži poremećaji menstrualnog ciklusa češći nego što se obično veruje, ali se uglavnom radi o kratkotrajnom izostanku ili kašnjenju menstruacije.

 

ulošci, tamponi, menstruacija
foto: Profimedia

Obično amenoreja nije opasno stanje, ali to može da postane ako ukazuje na ozbiljne bolesti poput vodenih cista na jajnicima ili neka teža stanja poput tumora.


U svakom slučaju, važno je ne paničiti — jer uzrok može da bude i nešto manje-više bezazleno, a najvažnije je blagovremeno se javiti lekaru kako bi se što pre utvrdio tačan uzrok izostanka menstruacije i započelo lečenje.

 

 

makonda-tracker