oslušnite svoje telo

Prve naznake javljaju se i 10 godina ranije: Ovo su najčešći simptomi PERIMENOPAUZE i VEOMA je važno prepoznati ih

0

Godinama pre nego što žena konačno izgubi menstruaciju, javljaju se pokazatelji da telu predstoje velike promene

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Menopauza je normalan proces koji se obično dešava između 45. i 55. godine života žene i podrazumeva promene kroz koje žensko telo prolazi dok prestaju njegove sposobnosti za reprodukciju. U menopauzu se, važno je znati, ne ulazi direktno već joj prethodi ― perimenopauza.


Perimenopauza je period koji traje više godina pre nego što nastupi i poslednje menstrualno krvarenje. Tada se događaju brojne promene u organizmu žene, a na prvom mestu se odnose na rad hormona.


Neke žene primete znakove kao što su nepravilnosti u menstrualnom ciklusu tokom četrdesetih, ali nije malo ni onih koje prve promene osete već sredinom tridesetih godina. Zbog toga se veruje da se prve naznake menopauze primećuju i deset godina ranije, a istraživanja su pokazala da žene koje koriste duvan u predmenopauzu ulaze u proseku dve godine pre onih koje ne puše.

 

U čemu je razlika između perimenopauze i predmenopauze?


Iako mnogi veruju da je u pitanju ista životna faza, zapravo su perimenopauza i predmenopauza imaju različita značenja. Predmenopauza je period u kom nema simptoma ― menstrualna krvarenja se javljaju normalno i u takozvanim ste reproduktivnim godinama. Iako dolazi do promena u radu hormona, nema primetnih razlika u telu. S druge strane, tokom perimenopauze javljaju se prvi simptomi menopauze.


Koji su simptomi perimenopauze?


To su najčešće:

 

  • promene u menstrualnom ciklusu
  • valunzi
  • poremećaji sna
  • promene raspoloženja
  • vaginalna suvoća
  • problemi s bešikom, sklonost mokraćnim infekcijama, urinarna inkontinencija
  • poteškoće za začeće
  • rast lošeg holesterola
  • snižen libido

 

Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Tokom perimenopauze, menja se proizvodnja estrogena i progesterona u ženskom telu, a istraživanja Klinike u Klivlendu pokazala su da se hormonski status menja od osam do deset godina pre menopauze. Estrogen, koji inače normalno raste i opada tokom menstrualnog ciklusa, u ovoj životnoj fazi je u postepenom padu, što izaziva neredovnu menstruaciju. Utvrđeno je da perimenopauza traje između nekoliko meseci i četiri godine. Ipak, i u ovo vreme je moguće zatrudneti!


Nakon što se stvara tako malo estrogena da je prošlo godinu dana bez ciklusa, zvanično počinje menopauza, koja može biti vrlo stresno razdoblje. Zato se kod nekih žena javljaju i simptomi depresije.


Budući da su kosti žena lakše i manje, one su sklonije osteoporozi, a rizik posebno raste s godinama, pa bi trebalo obogatiti ishranu namirnicama koje sadrže više kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i drugim mineralima i vitaminima koji će ojačati kosti. Pored toga, korisna je hrana koja sadrži fitohormone: komorač, celer, proizvodi od soje, voće, semenke lana... Pored toga, protiv valunga će koristiti vitamin Ci flavonoidi, u slučaju simptoma depresije vitamin B i magnezijum, dok je protiv vaginalne suvoće efikasan vitamin E.


Treba li potražiti pomoć lekara?


U nekim slučajevima žene se obraćaju lekaru čim primete prve simptome perimenopauze, dok druge ignorišu pokazatelje ovog stadijuma. U svakom slučaju, veoma je važno razumeti u potpunosti promene koje se dešavaju i potražiti pomoć lekara ukoliko su vam potrebni saveti, suplementacija i podrška.
 

 

makonda-tracker