jeste li ih primetili?

Ima i dobrih i loših strana: 13 načina kako još PILULA ZA KONTRACEPCIJU deluje na telo

0

Pored toga što 99% efikasno obavlja svoju osnovnu ulogu ― štiti od neželjene trudnoće, oralna kontracepcija, kao i svaki medikament, deluje i na razne druge načine

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada se oralna kontracepcija za žene pojavila na tržištu 1960. godine, skoro jedna trećina Amerikanki ju je koristila kao alternativu prezervativima i dijafragmi, a danas je ona najzastupljeniji vid zaštite od neželjene trudnoće u SAD, pokazalo je istraživanje Instituta Guttmacher. Što se tiče ostatka sveta, podaci se razlikuju, a u Srbiji su rezultati reprezentativnih istraživanja pokazali da kondom, kombinovanu oralnu ili intrauterinu kontracepciju koristi manje od petine žena starosti 15-49 godina koje su u braku ili stabilnoj partnerskoj vezi, dok se dvostruko veći broj žena oslanja na neefikasne tradicionalne metode kontracepcije.


Postoje različite vrste oralne kontracepcije, i to brojnih proizvođača, a pored toga što obavlja svoju osnovnu ulogu ― sprečavanje neželjene trudnoće, ova pilula čini još mnogo toga u organizmu. Kada se govori o ovakvom vidu zaštite, misli se na kombinovani oralni kontaceptiv, koji sadrži estrogen i progestin i koji se koristi 21 dan, uvek u isto vreme. Tokom sedmodnevne pauze dolazi do mentrualnog krvarenja, a postoje i kontraceptivi koji se konzumiraju svaodnevno, s tim što su neke od tableta "prazne".

 


Pre nego što počnete da koristite oralnu kontracepciju, neophodno je da se konsultujete s ginekologom, a često se zahtevaju merenje krvnog pritiska i indeksa telesne mase, kao i neretko analiza krvi. Zahvaljujući tome, ginekolog može da proceni da li je i koja pilula adekvatna za vaš organizam i postoje li neke prepreke za njeno korišćenje.


Pilula je nesumnjivo napravila revoluciju u zaštiti od neželjene trudnoće i jedno je od najvećih medicinskih dostignuća 20. veka, ali daleko od toga da su sve strane samo dobre. Naprotiv, postoje i pozitivni i negativni efekti oralne kontracepcije i veoma je važno imati ih u vidu.

 

  • Blaže menstruacije


Mnoge žene koje koriste pilule za kontracepciju primetile su da su im ciklusi blaži dok ih piju ― ističe njujorška ginekološkinja dr Heder Irobunda. ― Do toga dolazi je hormoni ovog leka istanje endometrijum.


Međutim, ukoliko primetite da krvi nema ili gotovo da nema, OBAVEZNO se javite ginekologu.

 

  • Redovnije menstruacije


Oralna kontracepcija neretko se propisuje ženama koje imaju neredovan ciklus kako bi došlo odo menstrualnog krvarenja nakon 26-28 dana.

 

Žensko zdravlje, Kontracepcija, Žena
foto: Profimedia
  • Tačkasto krvarenje između ciklusa


Međutim, iako se često koristi kako bi ciklus bio uredan, zabeleženi su slučajevi oskudnog krvarenja između menstruacija u prva tri meseca uzimanja pilula! Ona je navodno i tada efikasna ukoliko se uzima na vreme i bez preskakanja doza.

 

  • Mučnina


Prilikom prvih konzumiranja oralne kontacepcije, kod nekih žena se javlja blaga mučnina, a uglavnom je u pitanju prolazni simptom. Ako on traje duže od tri meseca, obavezno zakažite pregled kod ginekologa.

 

  • Nadutost


Skokovi i padovi niova hormona usled konzumiranja ovakvog vida zaštite od neželjene trudnoće mogu da dovedu do zadržavanja vode i osrećaja nadutosti, pokazala je studija objavljena u naučnom listu "Američki magazin fiziologije".

 

Dansko-američki tim naučnika objasnio je da je to posebno slučaj kod žena koje pate od sindroma razdražljivog creva i drugih poremećaja gastrointestinalnog trakta.

 

 

  • (Ne)gojenje


Istraživanja su pokazala da ne postoji veza između same pilule i povećanja telesne težine, ali zbog zadržavanja vode u predelu kukova i oko grudi ili promene životnog stila može doći do gojenja. Oralna kontracepcija koja se ranije mogla naći na tržištu je zbog višeg udela hormona mogla da izazove porast kilograma, ali današnje to ne čine.

 

  • Osetljive grudi


Ovo je još jedan simptom koji se javlja na početku korišćenja pilule i koji bi trebalo da prođe posle tri meseca, a ako se to ne desi važno je posetiti ginekologa.

 

  • Glavobolje


Istraživanje čiji su rezultati 2005. godine objavljeni u Američkom magazinu za akušerstvo i ginekologiju pokazalo je da 10 odsto žena koje koriste oralnu kontracepciju prvog meseca oseća glavobolju. Navodno je to reakcija tela dok se ne privikne na pilule, ali u nekim slučajevima ovaj simptom može da ostane uporan zbog neodogovarajuće i previsoke doze estrogena. Ako je to vaš slučaj, obratite se lekaru o smanjenju doze ili promeni vrste pilula.

 

  • ... i manje glavobolja!


Ginekološkinja i stručnjakinja za sterilitet Tija Džekson Bej objasnila je za Cosmopolitan da neke žene koje su se u prošlosti borile s migrenama mogu da primete da su one smanjene nakon što počnu da koriste oralnu kontracepciju.

 

  • Prevencija tri tipa kancera


Iako je čest strah da korišćenje pilule povećava rizik od raka, naučna istraživanja pokazala su sasvim suprotno ― ona navodno snižava rizik za nastanak tri tipa: raka jajnika, endometrijuma i kolorektalnog kancera.


Žene koje su u nekom periodu života koristile pilule za kontracepciju imaju za 30-50 odsto niži rizik od raka jajnika u odnosu na žene koje nikad nisu koristile ovaj tip kontracepcije, navedeno je na sajtu američkog Nacionalnog instituta za rak.


Pilule za kontracepciju toliko značajno umanjuju rizik od raka jajnika da ih često preporučujemo ženama kod kojih je dokazano da su nosioci BRCA gena, koji povećava rizik od raka jajnika i raka dojke ― istakla je pre nekoliko godina za Insider ginekološkinja dr Alisa Dvek.


Što se tiče raka endometrijuma, rizik je niži za 30 odsto, a u slučaju kolorektalnog raka 12-20 procenata.

 

  • ... i veći rizik za rak grlića materice!


Kako je istaknuto na sajtu američkog Nacionalnog instituta za rak, žene koje su koristile oralnu kontracepciju pet i više godina imaju viši rizik za nastanak raka grlića materice od onih koje nikad nisu upotrebljavale pilulu.

 

Što duže žena koristi ovakav viš zaštite, rizik je, navodi se na ovom sajtu, viši. Jedno istražvianej pokazalo je da je rizik posle pet godina upotrebe porastao za 10 odsto, a posle 5-9 godina za čak 60 procenata. Stvar je navodno u tome što se menja podložnost ćelija grlića materice na upornu infekciju HPV virusa (koji uglavnom izaziva ovaj tip kancera!), a veruje se da žene koje koriste oralnu kontracepciju manje obraćaju pažnju na prenos HPV virusa, odnosno ne koriste i prezervativ kao vid zaštite.


Zbog toga je važno redovno posećivati ginegologa i raditi papa test, koji pokazuje promene na grliću pre nego što one postanu kancerogene.

 

  • Smanjen ili povišen libido


U nekim slučajevima hormoni u kontraceptivnim pilulama mogu da izazovu smanjenu želju za seksom. Ako je to vaš slučaj, posavetujte se s ginekologom o eventualnoj promeni vrste pilula.


U drugim slučajevima pak može doći do povećanja libida jer nema straha od neželjene trudnoće i menstruacije su manje bolne.

 

  • Uticaj na vaginalni sekret


Oralna kontracepcija različito deluje na sekret: kod nekih žena će on biti pojačan, dok će se druge suočiti sa suvoćom. Ukoliko miris i izgled sekreta nisu takvi da ukazuju na infekciju, najverovatnije nemate razloga za brigu, a ako se borite sa suvoćom, od pomoći će vam biti lubrikanti ili preparati za vlažnost vagine. U svakom slučaju, nije naodmet da to što pre kažete svom ginekologu.
 

 

makonda-tracker