pratite njihovo stanje

NIJE uvek alarm za uzbunu: 3 najčešća razloga za bolove u grudima kod žena

0

Svaki osećaj bola u predelu grudi izaziva nemir i zabrinutost, ali u pojedinim situacijama uzrok je nešto krajnje bezazleno

foto: siam.pukkato/shutterstock
foto: siam.pukkato/shutterstock

Grudi koje su bolne i osetljive na dodir često mogu da izazovu zabrinutost kod žena, ali to nije uvek posledica nekog zdravstvenog problema. Najčešće je uzrok nešto iz vaše svakodnevice na šta se može uticati ili će brzo proći, a razlog za brigu je neprijatan osećaj koji traje više od nekoliko dana i nije izazvan sledećim situacijama. Ukoliko ništa s ovog spiska nije razlog za osetljivost i bol vaših grudi (a ne dojite i možete da otpišete mastitis), obavezno se konsultujte s lekarom. Naravno, obavezan je i redovan samopregled, uz odlaske na ultrazvučni i mamografski pregled.

 

 

Menstruacija, Jajnici, Materica, Zdravlje žene
foto: beeboys/Shutterstock

Kod svake promene u vidu osetljivosti grudi obično najpre treba razmisliti u kojoj ste fazi ciklusa. Ukoliko ste ušli u PMS, nemojte se iznenaditi zbog pojavljivanja ovog osećaja, koji je izazvan promenom nivoa estrogena. Grudi mogu da budu otečene i vrlo osetljive, naročito dan pred početak menstrualnog krvarenja.
Nakon što menstruacija prođe, trebalo bi da nestane i bol.

 

 

brushalter
foto: Shuterstock

Jeste li znali da su istraživanja pokazala da čak 80 odsto žena nosi brushalter pogrešne veličine? Od toga čak 70 posto nosi premali, dok 10 procenata nosi preveliki. U slučaju da je vaš grudnjak pretesan, dojke su pod pritiskom i normalno je da osećate nelagodu, stezanje i bol, kao i da grudi budu osetljivije, naročito ako nosite model sa žicama.


S druge strane, žene koje imaju velike grudi, a nose preveliki brushalter, mogu da imaju slične probleme jer nemaju adekvatnu potporu koja bi ograničila pomeranje dojki prilikom hodanja, trčanja, skakanja...

 

  • Vežbate previše

 

devojka, trening, vežbe
foto: Profimedia

Ako redovno posećujete teretanu i fokusirate se na gornji deo tela, može da se dogodi da osećate bolove u predelu grudi. Imajte na umu da ovo, zapravo, nije bol u dojkama, već u pektoralnim mišićima, koji se ispod njih nalaze. Rešenje za to je da pomalo ublažite svoj trening i, ako su bolovi nesnosni, koristite tople i hladne obloge i analgetike, kao i u slučaju svih mišića.

 


 

makonda-tracker