dobro ih prekontrolišite

Normalna pojava ili alarm za uzbunu? 5 VAŽNIH stvari koje BRADAVICE otkrivaju o vašem zdravlju

1


Pored redovnog samopregleda dojki, nije naodmet da ponekad pažljivo pogledate svoje bradavice jer govore o telu više nego što mislite

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dobro je poznato da bradavice nisu na grudima bez razloga i čisto dekorativno — one su važan deo tela, posebno kod žena, a promene na njima mogu biti prvi alarm za uzbunu.


Kakve promene se obično javljaju i na šta mogu da ukazuju?

 

  • Iscedak


Tečni iscedak iz dojke nije uvek patološki, a kod pacijentkinja kojima je dijagnostikovan rak dojke pojavljuje se u manje od 10 odsto slučajeva. Štaviše, dr Lea S. Džendler, hirurškinja Medicinskog centra "Moristaun" u Nju Džerziju, tvrdi da će kod većine žena biti iscetka ako se bradavice stisne, ali ukoliko ne stiskate, a iscedak se pojavljuje — naročito ukoliko se u njemu nalazi krv ili curi samo iz jedne dojke — obavezno se obratite lekaru. On može da ukazuje na benignu izraslinu, bezopasnu cistu, ali i na kancer.

 

  • Dlačice


Malje na bradavicama su sasvim normalna pojava čak i kod žena i pojavljuju se tokom puberteta. Međutim, ukoliko je on pojačan, treba posumnjati na neki zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika.

 

grudi, zdravlje
foto: Profimedia
  • Svrab


U slučaju svraba u predelu bradavica, najverovatnije koristite preagresivnu kozmetiku koja isušuje kožu i treba da je zamenite blagim preparatom ili sapunom za pranje tela. Ipak, svrab može biti simptoma niza stanja, a ako je praćen iscetkom ili je vrlo uporan i prolazi, obavezno zakažite pregled.

 

  • Bol i osetljivost


Ovakva promena normalna je pojava pred menstrualni ciklus i tokom njega. Dojke su otečene, a i one i bradavice bolne su i vrlo osetljive na dodir. Uobičajena je pojava i bol u prvim nedeljama dojenja bebe iz brojnih razloga: dete možda ne zahvata bradavicu adekvatno, pojavljuju se ragade itd. Ukoliko, međutim, osetljivost ne prolazi ni posle ciklusa ili nakon što se dojenje ustali i stabilizuje, javite se lekaru.

 

  • Uvučene bradavice


Kako ističe dr Z. Pol Lorens, ugledni njujorški plastični hirurg, oko 15 odsto žena ima uvučene bradavice od rođenja.


Jednostavno, to je stvar vezivnog tkiva koje uvlači bradavicu unutra — kaže on. — Relativno mali hirurški postupak mogao bi to da popravi. Izvedemo sićušni rez da bismo oslobodili vezivno tikovo i bradavica iskoči. Obe možemo da sredimo pod lokalnom anestezijom za oko sat vremena.
 

 

makonda-tracker