Ne strahujte unapred

Genetski faktor se ne sme zanemariti: Kakav je rizik da će dobiti rak neko ko ga ima u porodici?

0

Jedna od čestih briga jeste postoji li genetska predispozicija za nastanak kancera ukoliko se ovo oboljenje već pojavljivalo među bliskim srodnicima

foto: ABO PHOTOGRAPHY/shutterstock
foto: ABO PHOTOGRAPHY/shutterstock

Neke vrste kancera jesu nasledne, odnosno rađamo se s genetskom predispozicijom da će se u organizmu razviti ćelije raka.

 

Recimo, kod ljudi koji imaju porodičnu istoriju raka dojke, creva ili jajnika rizik je viši nego kod onih čija bliska rodbina nije imala ova oboljenja.


To, međutim, ne znači automatski da će se bolest pojaviti ako je imaju i bližnji, ali znači da je rizik viši u poređenju s drugima. Kako piše britanska Nacionalna zdravstvena služba, procenjuje se da je 3-10 od stotinu slučajeva kancera povezana s naslednim faktorom.

 

Ovakvi oblici raka su ređi od onih koje uzrokuju drugi faktori, kao što su starenje, pušenje, prekomerna težina, neredovno vežbanje i nezdrava i neuravnotežena ishrana. Većina karcinoma se razvija kao posledica kombinacije više faktora rizika, a u nekim slučajevima to može da podrazumeva i porodična anamneza.

 

Rak dojke, Rak, Jaka žena
foto: Shutterstock

U slučaju nekih vrsta kancera manja je verovatnoća da će biti genetskog porekla, poput raka grlića materice i raka pluća.


"Gen za rak" je, navodi dalje ova organizacija, prisutan u porodici verovatnije ukoliko:

 

  • postoje dve ili više osoba koje su bliski rođaci na istoj strani porodice (očevoj ili majčinoj) sa istom vrstom raka ili sa određenim tipovima raka za koje se zna da su povezani, kao što su rak dojke, jajnika, materice ili creva.
  • rak se javlja u mladosti, tj. pre 50. godine
  • bliski rođak je imao dve različite vrste raka (dakle, nije se jedna vrsta proširila).


U svakom slučaju, ukoliko brinete zbog porodične istorije kancera, trebalo bi da kontaktirate s lekarom i izrazite mu svoje brige, kao i da se temeljno informišete o oblicima preventive.

 


 

makonda-tracker