važno je

Glupa pitanja NE POSTOJE: 5 stvari o borbi protiv raka dojke koje vam niko neće reći

0

Samopregled, ultrazvuk i mamograf mogu dovesti do rane dijagnoze raka dojke i spasiti ženi život. Međutim, šta dalje, nakon što dođe do dijagnoze? Šta je to što treba imati na umu u ovoj borbi?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke, koji je Svetska zdravstvena organizacija ustanovila radi podizanja svesti o važnosti rane dijagnostike ove vrste kancera.


I sam mesec oktobar je proglašen Mesecom borbe protiv raka dojke, kada se najviše priča o prevenciji, utvrđivanju i lečenju ovog stanja, koje se dijagnostikuje negde u svetu na svakih 30 sekundi. U pitanju je maligni tumor koji se najčešće javlja u ženskoj populaciji i od kog negde na planeti svaka 53 minuta umre jedna žena. Primarijus dr Ljiljana Stamatović iz Instituta za onkologiju nedavno je izjavila da godišnje u Srbiji 1.600 žena umire od raka dojke.


Zbog toga je najvažnija prevencija, odnosno redovni pregledi ultrazvukom i mamografom, kao i samopregled, tj. rano otkrivanje čvorića i promena, a svi ovi metodi udruženi mogu ženi spasiti život. Međutim, šta kada do dijagnoze dođe? Šta je to što treba imati na umu u ovoj borbi?

 

  • Dijagnoza je samo prvi korak ka izlečenju


Koliko god težak bio trenutak u kom saznajete tako ozbiljnu dijagnozu, nikad ne zaboravite da ste najvažnije već uradili — pregledali ste se, pronašli problem i spremni ste za terapiju. Čak i oni najteži delovi su samo jedan korak ka zdravlju i ne smete da razmišljate o svom stanju na bilo koji drugi način.

 

  • Možda ćete izgubiti neke bitne ljude


Iako će veliki broj prijatelja i članova porodice biti uz vas u ovoj borbi, neki bi mogli da vas razočaraju.


Često članovi porodice i najbliži prijatelji odu — kaže za SELF Pegi D. Šeri (62), koja je dva puta pobedila kancer i kojoj je jedna prijateljica u suzama rekla: — Ne mogu da podnesem da te gledam kako umireš. Okrenula se, otišla i nikad je više nisam videla.


Neko vreme, to me je pogađalo — rekla je Kristin M, koja je sa samo 22 godine dobila dijagnozu raka dojke i koja je ostala bez ljudi za koje je bila sigurna da će ostati pored nje. Ipak, ona ističe da joj je ovo iskustvo pomoglo da "uvidi ko je zaista tu za nju i ko je pravi prijatelj".

 

Rak dojke
foto: Shutterstock
  • ... ali možda ćete steći nove prijatelje!

 

Internet nam je pružio mnogo mogućnosti, a jedna od njih jeste i da se upoznamo s ljudima s kojima imamo nešto zajedničko i koje možda nikad u životu ne bismo ni sreli. Bez obzira na to da li je u pitanju forum ili neka društvena mreža, ovi svojevrsni sistemi podrške mogu biti od ogromne pomoći jer pomažu da čujete tuđa pozitivna iskustva i povežete se s nekim ko zna jasno kroz šta prolazite i kako se osećate.

 

Ključno je da imate na umu da niste sami i da je borba koju bijete dobijena hiljadama puta, a što više takvih priča čujete, bolje ćete se osećati.

 

  • Pored zdravlja, trpi i samopouzdanje


Rak dojke, uz to što pogađa telo, može da poljulja samopouzdanje žene, zbog čega je veoma važno da se posveti sebi i čini sve kako bi se osetila najbolje moguće tokom lečenja. Bez obzira na to da li je ono što vam potrebno da se osećate bolje kad se pogledate u ogledalu šminka, minđuše ili odeća koja vam lepo stoji, sitnice mogu biti mnogo korisnije nego što mislite. Naravno, sve je to suštinski nevažno, ali ukoliko pomaže makar trunku da odlazak na terapiju bude prijatniji — znači.

 

rak dojke
foto: Shutterstock
  • Ne postoje glupa pitanja


Čak i kada vam ono što želite da pitate lekara deluje kao najbesmislenija stvar na svetu — PITAJTE.


Ako ne razumete neki medicinski termin, tražite da vam se objasni. Ako niste u potpunosti shvatili propisanu terapiju, zamolite da vam se ponovo pojasni. Ako ste osetili nešto novo, pomenite to koliko god delovalo nevažno. Ukoliko uvek zaboravite šta ste hteli da pitate doktora, na pregled dođite sa spremnim spiskom pitanja.

 

Izrazite i zabrinutost i zbunjenost i ni u jednom trenutku ne brinite o tome šta će neko da misli o vama. U pitanju su vaše telo, vaše zdravlje i vaš život i treba aktivno da učestvujete u svom lečenju.

 

 

makonda-tracker