nema opuštanja

Ne uzimajte zdravo za gotovo ove promene! 6 simptoma RAKA DOJKE koje žene često PREVIDE

0

Kancer dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligniteta u ženskoj populaciji i jednako pogađa i razvijene i nerazavijene zemlje, a samo tokom 2020. godine je registrovano 2.260.000 novih slučajeva. U Srbiji se on kod znatnog broja žena otkriva kasno, a rana dijagnostika je važan korak u izlečenju!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Samopregled, ultrazvučni pregled i mamografija najpouzdaniji su načini da pratite stanje svojih dojki i na vreme otkrijete eventualni tumor, a i pre nego što se napipa izraslina moguće je da se jave netipični simptomi.


Neki od njih su sledeći.

 

  • Iscedak iz bradavica


Pojava neobičnog iscetka ukazuje na to da se unutar dojke događa nešto što ne bi trebalo, a kako ističe dr Marisa Vajs, onkološkinja i osnivačica neprofitne organizacije "Rak dojke" u Americi, napominje da tečnost koja je krvava, roze ili se pojavljuje samo u slučaju jedne dojke može da bude pokazatelj kancera u tkivu dojke, naročito ako je uporan.

 

  • Kožne promene

 

Ovo je jedan od simptoma o kom se možda i najmanje priča, a može da se javi rano.


Zadebljanje ili crvenilo kože, zajedno s oticanjem koje podseća na koru pomorandže, takođe je znak — kaže dr Vajs. — Vide se rupice tamo gde se nalaze folikuli dlake.

 

Rak dojke
foto: Shutterstock
  • Krasta na bradavici

 

Crvenilo, ljuštenje, pojava kraste ili perutanje bradavice ili areole može da ukazuje na Pagetovu bolest dojke, koja može da bude rana indikacija raka dojke. U tim slučajevima kožne promene na bradavici podsećaju na benigna stanja popout ekcema ili psorijaze, ali se ne ublažavaju tretmanom koji se koristi za ove dermatološke probeleme i, štaviše, mogu da se pogoršaju.

 

  • Promenjen oblik ili uvećanje dojke

 

Neobičan oblik, kod kog je kontura iskrivljena i postoji izbočina u jednom delu dojke, može biti znak raka — ističe Vajsova. — Može da bude kao gromuljica, ali i to može da se manifestuje i time što je deo dojke tvrđi i ne možete da napipate kvržicu unutra. Takođe, često je naglašeniji pri menjanju položaja.

 

  • Uvučena bradavica

 

Još jedan simptom može biti poravljanje ili uvlačenje bradavice, kao i promene u smeru bradavica.

 

  • Crvenilo ili toplina

 

Ako primetite da je jedan deo ili cela dojka crvene boje ili topla na dodir, to može biti jedan od simptoma. Ovo je, takođe, pokazatelj mastitisa, a u slučaju upornosti zahteva mamografiju.

 

 

makonda-tracker