ne zapostavljajte nijednu

Sitne promene koje spasavaju život: 5 stvari koje smanjuju rizik za nastanak raka dojke

0

Šta je to što svako može da uradi kako bi smanjio rizik za obolevanje od raka dojke, najčešće maligne bolesti koja pogađa žene? Postoji najmanje pet stvari koje će preventivno delovati na ovu i na niz drugih bolesti.

foto: Roman Samborskyi/shutterstock
foto: Roman Samborskyi/shutterstock

Rak dojke je najčešći malignitet kod žena — čini čak 25 odsto tumora u ženskoj populaciji. U našoj zemlji statistika je poražavajuća: prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", godišnje u Srbiji ova bolest odnese živote 1.600 žena, a u istom periodu je registrovano više od 4.000 novih slučajeva. Zbog toga zauzimamo neslavno drugo mesto u Evropi.


Ukoliko se utvrdi na vreme, rak dojke je izlečiv, pa je veoma važno redovno se (samo)pregledati, kao i misliti na prevenciju. Koje preventivne korake svaka žena može da preduzme?

 

  • Budite aktivne

 

pilates, teretana, vežbanje
foto: Profimedia

Redovna fizička aktivnost jedan je od važnih preventivnih koraka protiv raka dojke, a vežbanje će vas zaštiti i od niza drugih bolesti i doprineti sveukupnom zdravlju organizma. Desetine studija su pokazale da žene koje su aktivne ne samo što ređe obolevaju od raka dojke nego bolje podnose lečenje ukoliko ga i dobiju.


To, naravno, ne znači da morate da se forsirate i ne izlazite iz teretane — čak i pola sata umerene aktivnosti dnevno poput trčanja ili brzog hodanja može da ima pozitivan efekat.

 

  • Održavajte normalnu težinu

 

šetnja, jesen, stil, jesen sa stilom, hodanje, jesenja sezona
foto: Shutterstock

Što je viši indeks telesne mase, to je viši i rizik za razvoj raka dojke, a naročito su ugrožene žene kojima se masti talože u predelu struka jer abdominalna masnoća podstiče rast hormona koji mogu da stimulišu rast ćelija raka.

 

  • Prestanite da pušite

 

cigarete, Cigarete, Cigareta, pušenje
foto: Shutterstock

Istraživanje koje je u Norveškoj i Švedskoj trajalo deset godina i u kom je učestvovalo 102.098 žena pokazalo je da puštenje najmanje deset cigareta dnevno tokom 20 godina povećava verovatnoću da će žena oboleti od raka dojke za 30 odsto! Uz to, one koje su počele da puše pre 15. godine imaju šansu od čak 50 procenata!

 

  • Smanjite ili izbacite alkohol

 

žurka, zabava, alkohol, pivo, Veselje, smeh, Rođendan
foto: Profimedia

Istraživanja su pokazala da žene koje piju dva do pet pića dnevno imaju 40 posto viši rizik da dobiju rak dojke od onih koje ne konzumiraju alkoholna pića. Štaviše, neke studije pokazuju da čak i jedno piće na dan povećava to verovatnoću za sedam procenata.


Utvrđeno je i da žene koje su izlečile rak dojke imaju veći rizik da ponovo obole ako piju tri do četiri pića nedeljno.

 

  • Držite se izbalansiranog jelovnika

 

Žitarice
foto: Shutterstock

Zdrava ishrana prva je zapovest zdravog života, a posebno su od koristi sveže voće i povrće i žitarice s visokim udelom biljnih vlakana. S druge strane, smanjite konzumiranje crvenog mesa, mleka i mlečnih proizvoda, a najbolje bi bilo da se zauvek pozdravite s gaziranim pićima i slatkišima ili makar značajno ograničite njihov unos.


Jedna studija dokazala je da najmanji rizik da razviju kancer dojke imaju žene koje jedu najviše voća i povrća, kao i one koje imaju zdrave navike u ishrani od detinjstva do zrelih godina.

 

 

makonda-tracker