normalno ili opasno?

Zašto MENSTRUACIJA TRAJE KRAĆE nego ranije? 10 stvari koje mogu da skrate krvarenje

0

Ne žurite sa slavljem — iako menstrualno krvarenje može da traje kraće zbog niza bezazlenih razloga, postoje i oni zbog kojih je veoma važno posetiti ginekologa što pre.

foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock
foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock

Čim menstruacija počne da se bliži kraju i njeni simptomi počnu da jenjavaju, odnosno ponovo se osećamo kao prave mi, osećamo se kao da imamo veliki povod za slavlje. I imamo — čudesno žensko telo upravo započelo novi mesečni ciklus, a vi ste ponovo pokazali koliko ste čvrsti i izdržljivi jer ste se sa svakodnevicom nosili kao i inače. Međutim, ukoliko ste primetili da u poslednje vreme menstruacija traje kraće nego ranije, ne žurite sa slavljem.

 

Preporučujem da posetite ginekologa ako vam trajanje menstruacije varira — kaže njujorška ginekološkinja dr Alisa Dvek, autorka knjige "Od A do Z za vašu V". — Ciklus većine žena traje od 21 do 35 dana, računaći od prvog dana ciklusa do prvog dana narednog ciklusa, a menstruacija prosečno traje od pet do sedam dana.


Ukoliko vam krvarenje traje kratko — recimo, samo dva do tri dana, to nije razlog za brigu, kaže dr Dvek, ukoliko je ono uvek trajala toliko. Jednostavno, to je za vas normalno. Međutim, ako ste primetili da menstruacija traje tako kratko nakon što je dugo trajala pet i više dana, to može (i ne mora) da bude razlog za brigu. Kako ističe ginekološkinja dr Lakiša Ričardson, na samo trajanje krvarenja utiču hormoni, čiji nivoi mogu da variraju, pa tako niz faktora može da skrati ili produži menstruaciju.

 

ulošci, tamponi, menstruacija
foto: Profimedia

Šta sve izaziva kraće menstrualno krvarenje?

 


Ako ste primetili bilo koju promenu u menstruaciji, važno je uzeti u obzir jeste li nedavno počeli da upotrebljavate oralne kontraceptive. Oni mogu da "skrate" krvarenje i učine ga manje obilnim jer sadrže progestine, sintetički oblik progesterona, koji mogu da ograniče taloženje tkiva na sluznici.

 

  • Pijete određene lekove


Neke grupe lekova mogu da deluju tako što smanje trajanje menstruacije, a među njima su ibuprofen, antidepresivi, lekovi za probleme sa štitnom žlezdom, steroidi...

 

 

Većina žena koja doji neće imati menstrualni ciklus u ovom periodu ili u većem delu perioda dojenja, ističe dr Ričardson. Dojenje može da odloćži ovulaciju čak i za 18 meseci jer telo potiskuje hormone ovulacije tako što proizvodi prolaktin, alfa-laktalbumin i vrši sintezu laktoze, a normalan ciklus se vraća kada se dojenje smanji ili potpuno upostavi, ali i tada krvarenje može da traje kraće zbog promenjnog nivoa hormona.

 

 

Poznato je da su rad štitaste žlezde i reproduktivno zdravlje povezani — kada je jedan aspekt narušen, on može da utiče na drugi. Ukoliko sumnjate da imate neki tiroidni poremećaj: imate neredovan ciklus, opada vam kosa, neobjašnjivo ste se ugojili ili smršali itd, obavezno to recite svom lekaru kako bi vas uputio na dalje analize.

 

Materica, Jajnici, Sindrom policističnih jajnika, Zdravlje žene, Plodnost
foto: Shutterstock
  • Sindrom policističnih jajnika

 

Žene koje imaju policistične jajnike obično dobro znaju šta je neredovan menstrualni ciklus i kako izgleda niz poteškoća u vezi s menstruacijom, a u nekim slučajevima mogu da se suoče i s kraćim krvarenjem. U pitanju je stanje do kog dolazi kada se prekomerno stvaraju muški polni hormoni, a mogu da ga prate gojaznost, akne, sterilitet itd.

 

  • Primarna insuficijencija jajnika

 

Stanje poznato i kao prerana menopauza podrazumeva snižen kvalitet i rezervu jajnih ćelija i čest je uzrok steriliteta kod žena različite životne dobi. Među prvim simptomima je neredovan ciklus, koji prate niži nivo estrogena i progesterola i smanjeno oslobađnje jajnih ćelija, a mogu da se jave i noćno zlojenje, toplosni talasi, bol prilikom intimnih odnos, snižen libido, loš san, vaginalna suvoća...

 

  • Ožiljci u materici

 

Takozvani Ašermanov sindrom je retko stanje koje nastupa kada unutar materice nastane ožiljno tkivo, obično posle operacije mioma materice, carskog reza ili ponavljanih kiretaža.


Žene koje imaju Ašermanov sindrom imaju kraći ciklus ili amenoreju jer mogu da krvare samo delovi materice koji nemaju ožiljke. Što je više ožiljaka, manje će se krvariti — objašnjava dr Ričardson.

 

  • Imate implantacijsko krvarenje

 

Možda uopšte nije u pitanju menstruacija — možda ste upravo ostali u drugom stanju!


Takozvano implantacijsko krvarenje nastaje kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice i javlja se kod oko 30 odsto trudnica. Ono može da bude različitog intenziteta, kako kod žena koje su zatrudnele prirodnim putem, tako i kod onih koje su prošle kroz proces vantelesne oplodnje, a boja krvi je obično rozikasta ili svetlobraon, pa liči na početak menstruacije.

 

test za trudnoću, test na trudnoću, kućni test, trudnoća
foto: Shutterstock
  • Pod stresom ste

 

Poznato je da stres utiče na život na bezbroj načina, pre svega menjajući nivo hormona. Kada je povišen kortizol, poznat još kao hormon stresa, dolazi do poremećaja mnogih funkcija u organizmzu, pa i menstrualno krvarenje može da traje kraće.

 

  • Perimenopauza


Menopauza je normalan proces koji se obično dešava između 45. i 55. godine života žene i podrazumeva promene kroz koje žensko telo prolazi dok prestaju njegove sposobnosti za reprodukciju. Ono što mnoge žene, međutim, ne znaju jeste da se u menopauzu se ne ulazi direktno već joj prethodi ― perimenopauza. U pitanju je period koji traje više godina pre nego što nastupi i poslednje menstrualno krvarenje. Tada se događaju brojne promene u organizmu žene, a neke od njih su i u trajanju i obilnosti krvarenja.

 


 

makonda-tracker