icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

obratite pažnju

Do hroničnih bolova vode naizgled obične navike: 12 svakodnevnih uzročnika koji mogu da budu OPASAN okidač za MIGRENE

Migrene nimalo nisu jednostavne, što zna svako koga one (redovno) muče...Ako se pitate zbog čega one "napadaju" baš vas, obratite pažnju na važne okidače, na koje možete delovati i preventivno sprečiti nesnosne bolove

foto: Krakenimages.com/Shutterstock
foto: Krakenimages.com/Shutterstock

Migrena je tiha patnja mnogih ljudi; hronična, vaskularna glavobolja koja se javlja periodično, najčešće na jednoj strani, predstavlja neurološko oboljenje koje tri puta češće pogađa žene nego muškarce!

 

 

Nažalost, nije sasvim jasno šta uzrokuje migrene uopšteno ili hronične migrene, ali postoji nekolicina teorija koje rasvetljavaju njihovo poreklo. Kako navodi Mayo Clinic, neke od njih uključuju porodičnu istoriju ili genetske predispozicije, disbalans u moždanim hemikalijama, npr. u vezi sa serotoninom... Druga stanja povezana sa vaskularnim malformacijama mogu ličiti na migrene, ali to je samo naizgled.

 

Migrena, Glavobolja
foto: Shutterstock/fizkes

Ko je u najvećem riziku od hroničnih migrena?

 

Neki ljudi će verovatnije razviti hronične migrene od drugih. Pojedini faktori rizika mogu se identifikovati, a dok na neke nikako ne možete uticati, drugi se, ipak, mogu promeniti.

 

 • porodična istorija — ako jedan ili oba vaša roditelja imaju migrene, imate 50 do 75 posto šansi da ih i sami razvijete, a mogu krenuti još u adolescenciji ili čak i u tridesetim godinama.

 

 • pol — žene tri puta češće razviju migrene od muškaraca.

 

Šta su uzročnici migrena?

 

Uzročnici su realni za neke ljude. U suštini, što su vam bolje kontrolisane glavobolje, manje ih imate mesečno i brže ih možete zaustaviti, onda ste manje osetljivi na te uzročnike. Ako znate da će vam nešto uzrokovati migrenu, izbehavajte to — ističe doktor Mejson Dajes iz mediicnskog centra u Nju Orleansu.

 

Glavobolja, Migrena
foto: Nikodash/Shutterstock

Potencijalni uzročnici migrena

 

 • Promene u spavanju

 

To može biti ako spavate premalo ili čak ako spavate previše ili jednostavno spavate loše.

 

 • Promene u fizičkoj aktivnosti

 

Zavisi od vaše fizičke spremnosti, ali, recimo, ako niste neko ko redovno trenira i odete na polumaraton, to i te kako može biti uzročnik. Intenzivne fizičke ili čak seksualne aktivnosti mogu uzrokovati migrene.

 

 • Promene u ishrani

 

Nije stvar u tome šta jedete kad jedete. Tu spadaju preskočeni obroci, ali i prejedanje.

 

 • Stres

 

Predugo gledanje u ekran, svađa sa partnerom... Bilo koji vid stresa može označiti pređenu granicu.

 

 • Glasni zvuci, jaki mirisi, jaka svetlost

 

Ovo je jedna od najpoznatijih spoljnih senzacija koja uzrokuje migrene. 

 

Glavobolja, Migrena, Bol
foto: sebra/shutterstock
 • Preterana upotreba lekova

 

Ako stalno posežete za lekovima da biste se oslobodili bola, to može zapravo uticati na dodatne glavobolje, pa su one posledica prečeste upotrebe različitih lekova.

 

 • Loš položaj tela

 

Tenzija u mišićima vrata tako je česta kad imate loš položaj i stav tela, a sve to može voditi hroničnim glavoboljama...

 

 • Kofein i alkohol

 

Ako redovno pijete kafu, ona može biti okidač za vaše migrene, što isto važi i za alkohol!

 

 • Hrana i aditivi

 

To zavisi od osobe do osobe, ali čokolade, zreli sirevi, slana hrana i aditivi mogu biti okidači za migrene.

 

Voda, Čaša vode
foto: sebra/Shutterstock
 • Dehidratacija

 

Rešenje je jasno: hidrirajte se redovno i ne zaboravite na vodu!

 

 • Promene u hormonima

 

Neke žene imaju migrenu tačno pre nego što im krene ciklus, a to obično ima veze s padom estrogena. Međutim, postoje i druge promene hormona koje mogu uticati.

 

 • Promena vremena

 

Čest okidač za razne bolje kod nas, kako se to u razgovorima ume reći, jesu promene vremena, ali to je zaista tačno; posebno su kritične oluje ili izuzetno suvi vremenski uslovi.