icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

niste krive za to

Mnoge mame se bore s istim problemima: Važni znaci upozorenja da dojenje bebe ne protiče kako treba

Dok neke mame, srećom, nemaju nikakvih problema s dojenjem, drugima ono ne pada jednostavno iz mnogo razloga. Za početak, ukoliko sumnjate da nešto nije u redu s vašim procesom dojenja, prvi znaci upozorenja vam mogu biti alarm za uzbunu i konsultaciju sa stručnjacima.

foto: Nina Buday/Shutterstock
foto: Nina Buday/Shutterstock

Glumica Olivija Man nedavno je postala mama dečaka Malkolma, čije fotografije često deli na Instagramu, ne krijući sreću sa svojim partnerom Džonom Malejnijem. Mada je majčinstvo za nju definitivno ispunjavajuće i najlepše životno stanje koje je iskusila, kako i sama govori, niko nije rekao da će sve uvek i u svakom trenutku biti lako.

 

Olivija je priznala da ima velikih poteškoća da doji svog sina i rekla je da je potražila i profesionalnu pomoć.

 

Dojenje je taaaako teško, posebno kad nemate mleka. Za osam nedelja uzela sam milion vitamina, bezbroj čajeva, tinktura, radila sa dva konsultanta za laktaciju... Dojenje. Je. Teško. 

 

Olivija Man, Olivija Mun
foto: Broadimage/Shutterstock Editorial/Profimedia

Dok neke mame, srećom, nemaju nikakvih problema s dojenjem, drugima ono ne pada jednostavno iz mnogo razloga. Za početak, ukoliko sumnjate da nešto nije u redu s vašim procesom dojenja, pogledajte prve znake upozorenja...

 

 

Koji su znaci upozorenja da nešto s dojenjem nije u redu?

 

  • Dojenje traje prekratko ili predugo

 

Dojenje koje je konstantno kraće od deset minuta moglo bi da znači da beba ne dobija dovoljno mleka ili da se ne uzima dovoljno mleka, što stimuliše dalju proizvodnju istog. Dojenje koje je konstantno duže od pedeset minuta može značiti da beba ne dobija dovoljno mleka zbog neefektivnog sisanja ili slabe proizvodnje mleka.

 

  • Beba i dalje izgleda gladno

 

Konsultujte se sa pedijatrom ako vam beba izgleda gladno nakon većine hranjenja. Proveravajte njenu poziciju naspram vaših grudi kako biste eventualno poboljšali kvalitet njenog sisanja.

 

  • Odbija dojenje ili spava celu noć

 

Česta hranjenja u približno vreme su neophodan deo dojenja bebe. Ona se mora hraniti svakih par sati kako bi dobila potrebnu težinu. Ako novorođenče spava duže od četiri sata noću, probudite ga i ohrabrite da sisa. Znak može biti i kada ne čujete bebu da često guta; ona će gutati povremeno na početku, češće kako traje dojenje i ređe pred sam kraj. Gutanje je odličan znak da ona uzima mleko, a odsustvo istog vas treba navesti da se konsultujete s pedijatrom što pre. (U početku možda nećete čuti bebu da guta kad uzima male gutljaje kolostruma)

 

Dojenje
foto: Shutterstock
  • Ima dve nedelje, a manje od težine koju je imala pri rođenju ili nije počela da dobija na kilaži

 

Neadekvatna kilaža je jedan od najjačih indikatora da beba ne dobija dovoljno mleka.

 

  • Nakon sedam dana, vaša beba ima manje od 6 iskorišćenih pelena i četiri stolice po danu, urin joj je tamnožut ili s crvenkastim tačkama, a stolica je tamna.

 

Ako ste vi ili pedijatar zabrinuti oko unosa mleka, zapisujte bebinu aktivnost u ovom smislu u ovim prvim danima da biste bili sigurni da napreduje kako treba. 

 

  • Nakon pet dana, mleko nije nadošlo ili ne osećate da su vam grudi pune mleka

 

Neka pedijatar izmeri vašu bebu, jer je to najprecizniji način da se odredi da li je unela dovoljno mleka. Pregledajte grudi kod stručnjaka.

 

Dojenje, Grudi
foto: Shutterstock
  • Grudi su vam bolne i teške

 

Tvrde, bolne grudi mogu sprečiti vašu bebu da pravilno sisa i vas će obeshrabriti da dojite. Probajte sa pumpicom za izmlazanje viška mleka dok vam grudi ne omekšaju. 

 

  • Punoća i tvrdoća grudi se ne smanjuje pri kraju dojenja

 

Vaša beba možda ne pije dovoljno mleka ili sisa neefektivno.

 

  • Oštar bol se meša s dojenjem

 

Beba se verovatno "nije zakačila" kako treba. Ako vas ozbiljno bole bradavice ii toliko pucaju da je prebolno dojiti, konsultujte se sa stručnim licem. Proveriće vam bradavice ili eventualnu infekciju grudi, poput mastitisa, i pomoći vam. Moraćete da dojite na manje bolnoj strani ili koristiti pumpicu dok vam se bradavice ne zaleče.