obratite pažnju

Hrana koja zaustavlja dijareju: Ovaj režim ishrane učvršćuje stolicu, ublažava stomačne tegobe i ubrzava oporavak

0

Šta jesti tokom dijareje? Koje voće, povrće, žitarice izbegavati, a koje obavezno konzumirati?

foto: goffkein.pro/Shutterstock
foto: goffkein.pro/Shutterstock

Bez obzira na to da li vam je dijareja uzrokovana alergijom, trovanjem hranom, nekim hroničnim stanjem poput sindroma nervoznih creva, virusom ili nečim drugim, polazna tačka za rešavanje ovog problema je ishrana.


Djareja predstavlja brzo kretanje fekalnih materija kroz debelo crevo, zbog čega dolazi do povećanja sadržaja tečnosti ili volumena stolice, kao i češćeg pražnjenja creva i vodenastih stolica. Zbog toga je ključno izbegavati hranu koja dodatno podstiče pražnjenje creva i čini stolicu mekšom, odnosno okrenuti se načinu ishrane koji blagotvorno deluje na probavni sistem.

 

Ishrana koja se preporučuje u slučaju dijareje poznata je još kao BRAT ishrana (po početnim slovima reči bananas, rice, applesauce, and toast – banane, pirinač, pire od jabuka i tost), koja se primenjuje kod brojnih problema koji se tiču varenja.


Ovakva dijeta smanjuje opterećenje digestivnog trakta, daje crevima priliku da se odmore i pomaže u obnavljanju ravnoteže tečnosti i elektrolita koji su izgubljeni čestom i tečnom stolicom.

 

Stomačne tegobe, Bolovi u stomaku, Grčevi u stomaku
foto: Kmpzzz/Shutterstock

Elektroliti su odgovorni i za sprovođenje elektriciteta po telu, recimo za kontrakcije mišića, regulaciju nivoa tečnosti i pH vrednosti u organizmu, komunikaciju neurona s drugim ćelijama, proces zgrušavanja krvi i obnovu tkiva, oslobađanje hormona... Jedan od najvažnijih elektrolita je natrijum, a prate ga kalijum, hlorid, kalcijum, magnezijum i fosfor, kao najznačajniji.

 

Trik u BRAT ishrani jeste to što se ove namirnice sporije kreće kroz gastrointestinalni sistem, daje mu više vremena da apsorbuje hranljive materije i pomaže u smirivanju simptoma.


Tu su i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u apsorpciji tečnosti u crevima, a istovremeno sprečavaju i zatvor. Vlakna koj se nazivaju rastvorljivima se rastvaraju u vodi i pomažu u snižavanju holesterola i poboljšanju šećera u krvi, a efikasna su protiv dijareje.

 

  • Voće


Kao što je jasno po nazivu dijete, banane su jedan od najboljih izbora koje možete napraviti u svojoj ishrani u slučaju dijareje. One se vare lako, što znači da blagotvorno utiču na stomak, a odličan su izvor kalijuma, važnog elektrolita, kao i pektina.

 

banane, Banane
foto: hurricanehank/Shutterstock
  • Povrće

 

Ova hrana obiluje hranljivim materijama, ali se povrće teško vari kada se konzumira sirovo. Daleko je korisnije u slučaju dijareje ukoliko se oljušti, ako uklone semenke i dobro skuva, a obično se preporučuje krompir.


Veoma je važno da izbegavate brokoli, karfiol, papriku, grašak, zeleno lisnato povrće...

 

  • Žitarice

 

Izbegavajte nesvarljiva vlakna kao što su integralne žitarice, hleb od celog zrna i integralna peciva, orasi i semenke.


Najbolji izbor su tost i dvopek, zatim kuvane žitarice kao što su ovsene pahuljice i, naravno, nezaobilalni pirinač, koji je ušao u naziv BRAT ishrane. Običan beli pirinač se lako vari i ivezuje, što znači da pomaže u učvršćivanju stolice, idealno u pilećoj čorbi.

 

  • Mlečni proizvodi

 

Izbegavajte mleko i mlečne proizvode dok imate dijareju i nekoliko dana nakon što se oporavite.


Jedino čime biste mogli da se počastite jeste jedna šoljica niskomasnog jogurta sa živim ili aktivnim bakterijskim kulturama, koje će delovati probiotski na creva i ublažiti vam tegobe. Idealan je proizvod bez šećera i veštačkih zaslađivača, jer oni pogoršavaju gasove i dijareju.

 

  • Proteini

 

Od mesa je tokom dijareje najbolje jesti pileće belo meso, kuvano na pari, jer je u pitanju jedan od najlakše svarljivih izvora životinjskih proteina. Dopušteno je jesti i nemasnu ćuretinu, govedinu i svinjetinu, kao i ribu.


Što se tiče jaja, i ona su poznata po tome što se vare malo sporije, pa ubrzavaju oporavak od dijareje, a najbolje je jesti ih kuvana.

 

Bolovi u stomaku
foto: Profimedia
  • Pića

 

Obavezno pijte vodu, ali ne u velikim gutljajima jer će vrlo brzo samo proći kroz organizam i eto vas natrag u kupatilu. Pijuckajte u manjim gutljajima, ali često, kako ne biste izgubili previše tečnosti i elektrolita. Izbegavajte gazirano i pića koja sadrže šećer, kao i previše hladna i previše topla pića jer će ona sigurno dodatno stimulisati creva.


Od pomoć je i bujon od pilećih kostiju, koji nadoknađuje izgubljeni natrijum.
Izbegavjte i kafu i čajeve, jer oni mogu da pogoršaju stanje, a alkoholna pića se podrazumevaju kao zabranjena.

 

 

makonda-tracker