ukusna i delotvorna

Kod nadimanja, dijareje, mučnine... 6 namirnica koje se lako vare, a obiluju hranljivim materijama

0

Ako imate stomačne probleme, dodajte ovu ukusnu hranu svom jelovniku i ublažićete njihove simptome

foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Ukoliko imate osetljiv digestivni trakt i česte simptome kao što su nadimanje, refluks želudačne kiseline, dijareja, bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje i sl, treba imati na umu da uzroci mogu da budu razni — od trudnoće, preko prebrzog konzumiranja hrane, do lekova.

 

U velikom broju slučajeva, ove simptome pokreću neadekvatna ishrana ili neko medicinsko stanje koje se tiče digestivnog sistema, ali bez obzira na to šta dovodi do njih ključno je napraviti izvesne promene u jelovniku, odnosno pojačati unos namirnica koje pružaju obilje hranljivih materija i lako se vare, bez dodatnog opterećivanja ovog važnog sistema.

 

  • Tost

 

Tost
foto: 5 second Studio/Shutterstock


Ukoliko već morate da jedete hleb, zamenite obične tostiranim kriškama. Kako su pokazala istraživanja, tost se lakše vari jer se prilikom termičke obrade razgrađuje deo ugljenih hidrata, a ako jedete ovakav hleb možete da smanjite mučninu i gorušicu. Ipak, nije svaki jednako efikasan: beli hleb od celog zrna je znatno zdraviji, ali on ima više vlakana i ne prija svima.

 

  • Beli pirinač

 

pirinač
foto: Profimedia

Pirinač pruža telu dosta proteina i energije, a iako se zbog svojih brojnih prednosti često preporučuje smeđi pirinač, on može da izazove nadimanje, gasove i dijareju zbog većeg udela vlakana. Zato većina preferira beli pirinač, koji ima više kalorija, ali skoro upola manje vlakana nego smeđi.
Uz to, imajte na umu da varenje pirinča otežavaju dodaci u vidu ulja.

 

  • Banane

 

Banane, mršavljenje
foto: Shutterstock

Ovo zdravo voće obiluje ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminima, kalijumom, magnezijumom i brojnim drugim mineralima, a uz i hidrira jer jedna banana srednje veličine sadrži čak 88,4 grama vode.


Ipak, imajte na umu da što je banana zrelija, to se više njenih ugljenih hidrata pretvorilo u šećere, pa je bolje birati zelenije plodove, posebno u slučaju dijabetičara.

 

  • Jaja

 

kuvana jaja, kuvano jaje, Jaje, Jaja, uskršnje jaje
foto: Shutterstock

Kuvana, poširana ili kao kajgana — jaja se lako pripremaju i jednako lako vare. Obično se preporučuju kao zdrav doručak ljudima koji se oporavljaju od stomačnog virusa ili perioda mučnine. Belance se vari lakše nego žumance jer ima manje masti, ali mnogi ljudi s digestivnim poteškoćama tolerišu i žuti deo jajeta.


Naravno, najvažnije je da se ona dobro termički obrade kako biste smanjili rizik od salmonele.

 

  • Batat

 

Batat, Slatki krompir
foto: Shutterstock/mama_mia

Takozvani slatki krompir daje telu vlakna rastvorljiva u vodi, koja se lakše vare od nerastvorljivih, a uz to povećavaju nivo dobrih bakterija u crevima i poboljšavaju opšte stanje digestivnog trakta.


Uz to, bogati su kalijumom, elektrolitom koji se u velikoj meri gubi usled stomačnih problema poput dijareje ili povraćanja.

 

  • Piletina

 

Tost
foto: 5 second Studio/Shutterstock

Budući da nema vlakana, pileće meso je odličan izbor za osobe koje pate od digestivnih problema, a njemu se nalazi mnogo minerala i vitamina, naročito iz B kompleksa. U porciji od 100 grama piletine nalazi se samo 3,52 grama masti, zbog čega se ona mora naći u vašem jelovniku ako imate ovakvu vrstu problema.

 


 

makonda-tracker