korisno

Kako da znate da te blago DEHIDRIRALI? Ovaj trik će vam pomoći da utvrdite da li vašem telu NEDOSTAJE vode

0

Savet lekara pomoći će vam da prepoznate kada vam nedostaje tečnost. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ljudi koju su stalno napolju i koji su izlažu se visokim temperaturama u velikom su riziku da dehidriraju, a jedan od načina da proverite da li vam nedostaje vode u organizmu jeste da isprobate test stiskanja kože. 

 

Potrebno da da uštinete kožu na ruci koja ima normalni indikator elastičnosti i ako se brzo vrati u svoj uobičajeni oblik onda je sve u redu, ali ukoliko je usporeno vraćanje kože, onda je u pitanju blaga dehidratacija.

 

 

Ali postoje i neki drugi indikatori, a to je da vam se suše usta, da imate glavobolju, da ste bezvoljni - istakao je nemački dermatolog doktorr Christoph Liebich.

 

Dermatolozi inače mogu videti po samom sjaju kože da li vam nedostaje vode u organizmu, ali laici to ne mogu lako procene kada su blizu dehidratacije. Kako je doktor naglasio kada su velike temperature potrebno je da pijete malo više vode od minimalne predložene količine vode dnevno. Odnosno da ta količina bude oko 2 litre vode i više.

 

Voda, Hidratacija, Dehidratacija
foto: fizkes/Shutterstock

 

Ako ste napolju tokomm sunčanih i vrućih dana, Liebich kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo "hormona sreće". Krema za sunčanje pritom neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

 

 

 

 

makonda-tracker