mislite i na ovo

Bez njih nastupaju nesanica, glavobolja, grčevi, umor... Voda nije jedino bez čega NE SMEMO da ostanemo po vrućini

0

Obično u vrelim letnjim danima stalno brinemo o nadoknadi vode izgubljene znojenjem, ali postoji još jedna važna stvar koja mora da bude zastupljena u ishrani.

foto: sergey kolesnikov/Shutterstock
foto: sergey kolesnikov/Shutterstock

Nakon što temperatura pređe 30 stepeni tokom leta, obavezno je imati sa sobom flašicu vode i hidrirati se kako bismo lakše podneli vrućinu.


Pri tome, ključno je ne ispijati veću količinu odjednom, već pijuckati vodu u manjim gutljajima jer će tako telo dobiti dovoljno tečnosti da ostane hidrirano umesto da se ubrzo sve izbaci putem mokraće.

 

Međutim, malo je poznato da je tokom leta i posebno visokih temperatura, kada se pojačano znojimo, važno da mislimo i na unos elektrolita. Organizam, naime, znojenjem gubi vodu, ali i ugljene hidrate i elektrolite, naročito natrijum, pa je neophodna njihova nadoknada. U tome od pomoći mogu biti sportski napici, energetski i izotonični, ali i prirodna sredstva.

 

Voda, Čaša vode, Hidratacija
foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Ukoliko unosete dovoljno elektrolita, osećaćete se manje iscrpljeno od vrućine, a predupredićete i pojavu simptoma kao što su grčevi u nogama, nesanica i glavobolja, koji često prate visoke letnje temperature.


Elektroliti su odgovorni i za sprovođenje elektriciteta po telu, recimo za kontrakcije mišića, regulaciju nivoa tečnosti i pH vrednosti u organizmu, komunikaciju neurona s drugim ćelijama, proces zgrušavanja krvi i obnovu tkiva, oslobađanje hormona...


Jedan od najvažnijih elektrolita je natrijum, a prate ga kalijum, hlorid, kalcijum, magnezijum i fosfor, kao najznačajniji.

 

Voće
foto: Shuterstock/dekazigzag

Pored pomenutih sportskih pića, elektroliti se nalaze i u mnogim prirodnim namirnicama, a samo neke od njih su:

 

 

  • sveže voće: pomorandže, limun, šumski plodovi, lubenica, ananas, grožđe, breskve
  • sveže povrće: spanać, kupus, kelj, paradajz, krompir, blitva, paprika
  • kokosova voda
  • mleko i mlečni proizvodi
  • orašasti plodovi
  • žitarice
  • semenke
  • jaja

 

Ključ je, dakle, kao i u većini slučajeva, u raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani!

 

 

makonda-tracker