i za imunitet, i za konstipaciju

Bogati su vitaminima, ukusni, a rešavaju neprijatan problem: 3 prirodna soka protiv zatvora (PRIPREMA)

0

Ukoliko vas muči jedan od najneprijatnijih problema, što konstipacija svakako jeste, probajte sa pripremom voćnih sokova koji su bogati vitaminima, nutrijentima, hidriraće vas i pomoći na više načina.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sokovi od voća i povrća sadrže vodu, prirodne nutrijente, a neki takođe sadrže vlakna. S obzirom na to da je hidratacija veoma važna i može da pomogne u problemu konstipacije, odnosno zatvora, određeni sokovi su odlična opcija.

 

Zbog čega?

 

  • Obezbeđuju vlakna
  • Sadrže sorbitol: tu nam je važno voće poput jabuke, kruške, grožđe, šljive, kajsije, breskve...
  • Sadrže vodu

 

Dehidritacija je jedan od vodećih uzroka konstipacije. Digestivnom sistemu je potrebno mnogo vode, a u suprotnom može doći do poteškoća koje nikome od nas nisu prijatne.

 

Protiv takvog problema kao što je konstipacija od pomoći će vam biti i ove namirnice, a možete probati da je se rešite i putem ovih ukusnih i zdravih, prirodnih sokova.

 

1. Sok od šljiva

 

Sastojci:

 

300 g šljiva

2 litra vode

 

Priprema:

 

Napunite lonac vodom. Dodajte šljive. Zagrejte na srednjoj ili jakoj vatri. Kad ključa, smanjite vatru, prekrijte poklopcem i kuvajte oko dva minuta. Prespite u blender i blendajte dok ne bude glatko. Držite u frižideru.

 

Zeleni smuti sa šljivama

 

Kako biste obezbedili dodatna vlakna, dodajte ovom soku i spanać i krastavac. Dobićete smuti koji je prirodni laksativ.

 

Sastojci:

 

2 šolje sirovog spanaća

1 šolja soka od šljiva

1 šolja iseckanog krastavca

 

Priprema: 

 

U blenderu mutite sastojke dok ne dobijete smuti bez grumuljica. Dodajte još vode ako je pregusto.

 

voda sa limunom, limunada, Sasi voda
foto: Shutterstock

2. Sok od limuna

 

Limun je bogatom vitaminom C, a odličan je za stimulaciju creva. Čak i blaga dehidratacija izaziva zatvor, a povećanjem unosa vode možemo pomoći sebi. Mešavina vode i limuna mnogima pomaže pri prestanku konstipacije.

 

Priprema:

 

Jednostavno je, pomešajte pola limuna sa čašom vruće vode. Pijte sok uveče i ujutru na prazan stomak. Tokom dana pijte što više vode.

 

sok od jabuke
foto: Shutterstock

3. Sok od jabuka

 

Jabuke pomažu kod zatvora jer su bogate sorbitolom i vlaknima. Takođe, sadrže vitamin A, vitamin C, kalcijum i druge nutrijente. Sadrže i pektin, koji je odličan za podsticanje rada creva.

 

Ceđenje jabuka u sok značajno smanjuje bogatstvo vlakana, što čini da budu malo manje efektne nego drugi sokovi protiv zatvora. Koristite sveže i organske jabuke, ako je to moguće.

 

Priprema:

 

Ljudi mogu da u sokovniku ili blenderu naprave sok od jabuka ili da dodaju jabuke drugim sokovima ili smutijima. Ne skidajte kožu jabuke kako bi se zadržala potrebna vlakna.

 

 

makonda-tracker