Ukoliko vas muči jedan od najneprijatnijih problema, što konstipacija svakako jeste, probajte sa pripremom voćnih sokova koji su bogati vitaminima, nutrijentima, hidriraće vas i pomoći na više načina.
Sokovi od voća i povrća sadrže vodu, prirodne nutrijente, a neki takođe sadrže vlakna. S obzirom na to da je hidratacija veoma važna i može da pomogne u problemu konstipacije, odnosno zatvora, određeni sokovi su odlična opcija.
Zbog čega?
- Obezbeđuju vlakna
- Sadrže sorbitol: tu nam je važno voće poput jabuke, kruške, grožđe, šljive, kajsije, breskve...
- Sadrže vodu
Dehidritacija je jedan od vodećih uzroka konstipacije. Digestivnom sistemu je potrebno mnogo vode, a u suprotnom može doći do poteškoća koje nikome od nas nisu prijatne.
Protiv takvog problema kao što je konstipacija od pomoći će vam biti i ove namirnice, a možete probati da je se rešite i putem ovih ukusnih i zdravih, prirodnih sokova.
1. Sok od šljiva
Sastojci:
300 g šljiva
2 litra vode
Priprema:
Napunite lonac vodom. Dodajte šljive. Zagrejte na srednjoj ili jakoj vatri. Kad ključa, smanjite vatru, prekrijte poklopcem i kuvajte oko dva minuta. Prespite u blender i blendajte dok ne bude glatko. Držite u frižideru.
Zeleni smuti sa šljivama
Kako biste obezbedili dodatna vlakna, dodajte ovom soku i spanać i krastavac. Dobićete smuti koji je prirodni laksativ.
Sastojci:
2 šolje sirovog spanaća
1 šolja soka od šljiva
1 šolja iseckanog krastavca
Priprema:
U blenderu mutite sastojke dok ne dobijete smuti bez grumuljica. Dodajte još vode ako je pregusto.
2. Sok od limuna
Limun je bogatom vitaminom C, a odličan je za stimulaciju creva. Čak i blaga dehidratacija izaziva zatvor, a povećanjem unosa vode možemo pomoći sebi. Mešavina vode i limuna mnogima pomaže pri prestanku konstipacije.
Priprema:
Jednostavno je, pomešajte pola limuna sa čašom vruće vode. Pijte sok uveče i ujutru na prazan stomak. Tokom dana pijte što više vode.
3. Sok od jabuka
Jabuke pomažu kod zatvora jer su bogate sorbitolom i vlaknima. Takođe, sadrže vitamin A, vitamin C, kalcijum i druge nutrijente. Sadrže i pektin, koji je odličan za podsticanje rada creva.
Ceđenje jabuka u sok značajno smanjuje bogatstvo vlakana, što čini da budu malo manje efektne nego drugi sokovi protiv zatvora. Koristite sveže i organske jabuke, ako je to moguće.
Priprema:
Ljudi mogu da u sokovniku ili blenderu naprave sok od jabuka ili da dodaju jabuke drugim sokovima ili smutijima. Ne skidajte kožu jabuke kako bi se zadržala potrebna vlakna.