ovo niste znali

Nemojte ni da je pogledate izjutra! Hrana koja ni slučajno ne sme da se jede na prazan želudac

0

Iako na ovom spisku ima zdravih namirnica, one ne bi trebalo da se konzumiraju ukoliko pre toga niste doručkovali

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prva stvar koju pojedete kad ustanete određuje dalji tok dana jer pojedine namirnice mogu da budu veoma teške za stomak i creva, opterete vas i učine da imate manje energije ili da često trčite do toaleta usred obaveza.


Zabluda je da treba staviti nešto u usta čim otvorimo oči, naglašavaju stručnjaci, koji ističu i da bi digestivnom sistemu trebalo dati vremena da "proradi", pa se obično savetuje da se doručkuje bar dva sata nakon buđenja.

 

  • Banane

 

Banane
foto: Hanna_photo/Shutterstock

Ovo voće, iako je spada u zdraviju hranu, može naglo da poveća nivo magnezijuma, što može da bude štetno za srce. Nutricionisti predlažu da se banane konzumiraju tek nakon što se nešto već nađe u stomaku, a idealno uveče jer imaju mnogo sastojaka koji poboljšavaju kvalitet sna.

 

  • Jaja

 

Jaja, jaja, Jaje
foto: Shutterstock

Jedno naučno istraživanje pokazalo je da jaja, ako ih konzumiramo za doručak, mogu da smanje potrebu za kalorijama u toku dana, što je dobro rešenje samo ako želite da se rešite viška kilograma. U suprotnom – nikako.

 

  • Gazirana pića

 

Gazirano piće
foto: Shutterstock

Tokom najvećih vrućina, kada je čak i izjutra neizdržljivo toplo, nije retkost da neko odmah po buđenju posegne za hladnim gaziranim sokom. Međutim, stručnjaci napominju da je to užasna odluka ako pre toga niste doručkovali jer se kiseline iz pića mešaju sa želudačnom kiselinom, a posledica su mučnina i gasovi. Stomak izlučuje kiselinu da bi ona pomogla u varenju hrane, a ako u njemu nema hrane — ispijanjem gaziranog soka ste samo dodali još kiseline!

 

  • Jabuke, kruške i crveno voće

 

kruške
foto: Shutterstock

Ove voćke naglo povećavaju nivo insulina u krvi, zbog čega ne bi trebalo da bude prvo što unesete u telo kad se probudite. Isto je i sa slatkišima.

 

  • Ljuta hrana

 

Chili con carne, Meksička hrana, Mleveno meso, Paradajz sos, Ljuto
foto: Profimedia

Prezačinjena hrana može da iritira želudac i creva i naglo poveća stvaranje želudačne kiseline, zbog čega nije dobar izbor za početak dana.

 

  • Hladna pića

 

led, kockice leda, hladna voda, voda, ledena voda
foto: Shutterstock

Sigurno ste čuli da je najbolje započeti dan toplom vodom, a to nije slučajno! Hladno piće na prazan stomak može da ošteti sluzokožu želuca i uspori varenje tokom čitavog dana, dok mlako ili toplo pomaže u pokretanju metabolizma.

 

  • Paradajz

 

Zimnica, Paradajz
foto: Shutterstock

Ako je paradajz prvo što pojedete kad se probudite tokom dužeg vremenskog perioda, on bi zbog visokog nivoa taninske kiseline mogao da izazove čir na želucu.

 

  • Sirovo povrće

 

Crvena paprika
foto: Shutterstock

Iako su salate nesumnjivo korisne za zdravlje, nije idealno jesti ih na prazan stomak jer obiluju grubim vlaknima, koja mogu da izazovu bolove i nadimanje ako pre toga niste doručkovali.

 

  • Kafa

 

Kafa
foto: Shutterstock/Alexandra Lande

Milioni ljudi širom sveta svakodnevno započinju dan šoljom tople kafe, ali nutricionisti naglašavaju da je obavezno jesti pre prve jutarnje kafice. Ukoliko je popijete na prazan želudac, povećavate kiselost u organizmu, odnosno stimuliše se pojačano lučenje hlorovodične kiseline, što dugoročno može da izazove gastritis, a u toku dana gorušicu i osećaj nelagode.

 

 

makonda-tracker