oprez

Hladna, topla, iz zamrzivača...? Evo kakvu vodu treba piti po najvećim vrućinama

0

Prvo rešenje za kojim posežemo kada temperatura pređe 30 stepeni obično je voda, ali je veoma važno za kakvu se odlučujete

foto: giuseppelombardo/Shutterstock
foto: giuseppelombardo/Shutterstock

Bez obzira na spoljnu temperaturu, dovoljan unos tečnosti je od ogromne važnosti za zdravlje i, uopšte, normalno funkcionisanje tela i organskog sistema.


Obično se preporučuje ispijanje najmanje dva litra vode dnevno, iz niza razloga. Hidratacija je nešto bez čega je nemoguće preventivno delovati na pojavu raznih oboljenja i ubrzati oporavak od bolesti, a ona je polazna tačka i svakome ko želi da se reši viška kilograma!

 

Sve to je posebno važno po najtoplijim letnjim danima, kada lako i brzo gubimo tečnost iz organizma, a obično se svako najpre odluči za hladnu vodu. Neko ide tako daleko da najradije pije vodu iz zamrzivača, od koje se dobar deo čak i zaledio, ali koliko je to dobra ideja?

 

led, kockice leda, hladna voda, voda, ledena voda
foto: Shutterstock

Kako stručnjaci objašnjavaju, trebalo bi da budemo vrlo oprezni s upotrebom leda, čak i kad su temperature vrlo visoke. Naime, istraživanja su pokazala da hladna voda usporava hidrataciju organizma jer se sporije apsorbuje nego voda sobne temperature.


Pored toga, vrlo hladna voda je "preveliki zalogaj" za naš digestivni trakt i može da izazove ezofagealni spazam, koji dalje izaziva, između ostalog, bolove u grudima i stomačne grčeve. Ona, uz to, može dovesti telo u stanje šoka jer tečnost izuzetno niske temperature ulazi u zagrejano telo i razlika može biti tridesetak i više stepeni.


Zbog svega toga, preporučljivo je da se pije voda na sobnoj temperaturi, kao i da se popije dosta tečnosti pre izlaska napolje u najvrelijim danima.

 

 

makonda-tracker