obratite pažnju

Veliki GUBITAK TEČNOSTI može odvesti dete u bolnicu: Šta je ROTAVIRUS i koji su njegovi simptomi?

0

Rotavirus je jedan od glavnih uzročnika teških dijareja sa velikom dehidratacijom, a najpodložnija su mu deca.

foto: Aleksandra Suzi/Shutterstocks
foto: Aleksandra Suzi/Shutterstocks

Rotavirus je zastupljen u celom svetu i svako dete do pete godine se bar jednom zarazilo. Najpodložnija su deca od tri meseca do tri godine, mada može se zaraziti i odrasla osoba, a naročito osobe sa kompromitovanim imunitetom.

 

Ovaj mirkoorganizam je vrlo zarazan, te ne čudi što se lako širi, a ima dva specifična načina prenošenja. Naime, dete ga može uneti u organizam prljavim rukama il igračkom koja je kontaminirana, ovo se stučno naziva feko-oralni put, drugi način je kapljično kada se virus nalazi u sitnim kapljicama sline zaražene osobe i tokm govora se širi u vazduhu, što uopšte nije teško zamisliti kada su mala deca u pitanju.

Rotavirus je aktivan od decembra do aprila i vrlo brzo se pojavljuju prvi simptomi nakon njegovog ulaska u organizam. Ova bolest se ispoljava jakim povraćanjem i temperaturom, a narednog dana počinje proliv koji traje do sedam dana i upravo je to razlog ponekad i za hospitalizaciju jer dolazi do dehidratacije.

 

Imunitet, Grip, Čaj, Osmeh, Dete, Sreća, Devojčica, Zdravlje
foto: Maria Evseyeva/Shutterstock

U ovoj bolesti nikakvi antibiotici ili probiotici nemaju efekta, već je sve na organizmu da se sam izbori. Najvažniji je unos tečnosti i minerala jer time nadoknađujemo izgubljeno i pomažemo organizmu.

 

Ono što je važno znati jeste da nikako ne treba davati detetu antibiotike i probiotike na svoju ruku jer osim što nemaju efekta, mogu biti i štetni. Naime, antibiotici uništavaju crevnu floru, a probiotici mogu zaustaviti proliv i time zaustaviti proces obnove crevne sluznice, jer ćelije creva koje su napadnute virusom već su predodređene da se zamene, ne zaboravimo da se koža i sluznica stalno obnavljaju. 

 

Pedijatrija, Doktor, Pregled pedijatra, Deca
foto: Shutterstock

U svakom slučaju, odlazak kod lekara je neophodan pored svih napora da se nadoknadi izgubljena tečnost, možda infuzija može najviše da pomogne.

 

Mere prevencije su teške za sprovođenje jer je nemoguće iskontrolisati dete u svakom momentu, ali ga učite od početka da ne stavlja ništa u usta i da ne pipa lice prljavim rukama.

 

 

makonda-tracker