ima neverovatno dejstvo

Prevencija raka, pomaže kod čira, bakterija i kiseline: Ovo MOĆNO POVRĆE treba da jedu svi koji imaju ŽELUDAČNE PROBLEME

0

Ukoliko imate neku želudačnu tegobu, a naročito ako vam je utvrđeno prisustvo helikobakterije, obavezno jedite ovo povrće svaki dan

foto: Cat Box/Shutterstock
foto: Cat Box/Shutterstock

Prema nekim procenama, oko 60 odsto odrasle ljudske populacije je pogođeno helikobakterijom (lat. Helicobacter pylori), spiralnom bakterijom koja izaziva zapaljenje želuca, čir dvanaestopalačnog creva i, nešto ređe, želuca. Istraživanja su pokazala da je kancer želuca četiri puta češći kod onih koji su inficirani ovom bakterijom, pa je vrlo važno sprečiti hroničnu infekciju.


Pored obavezne posete lekaru i doslednog praćenja propisane terapije, važno je uvesti u ishranu promene koje mogu da poboljšaju stanje.

 

Izbalansirana i raznovrsna ishrana ključ je zdravog stomaka, a mnoge studije dokazale su da u tome od pomoći može biti brokoli — povrće ne preterano omiljenog zbog specifičnog i jakog ukusa, ali vrlo blagotvorno na želudac i sveukupno zdravlje. Srećom, postoje načini da brokoli bude ukusniji!


U čemu je tajna brokolija?

 

Brokoli
foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Ovo zeleno povrće sadrži sulforafan, biljno jedinjenje koje pozitivno deluje kod niza bolesti i moćan je antioksidans, i indol-3-karbinol, organsko jedinjenje koje pomaže u eliminaciji toksina i ima antioksidansno i antikancerogeno dejstvo.


Zahvaljujući njima, brokoli povećava sposobnost jetre da metabolizuje estrogen i druge hormone, a uz pomoć polifenola, ovo povrće deluje antiupalno, pomaže u detoksikaciji, varenju, obiluje vitaminima i mineralima, a ima najviše vitamina C i K, potom gvožđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma, cinka, riboflavina, niacina...


Brokoli se zbog svega toga preporučuje ljudima koji imaju dijabetes tipa 2, povišen holesterol, kardiovaskularne tegobe i žele da urade detoksikaciju organizma na najprirodnijii način.

 

Brokoli i gastrointestinalni trakt


Zahvaljujući visokom nivou vlakana, brokoli je poželjno u ishrani svakoga ko ima probleme sa želucem i crevima jer on potpomaže održavanje normalnog nivoa dobrih bakterija u intestinalnom traktu.

 

brokoli
foto: Profimedia

Uz to, ovo povrće održava normalno stanje sluznice želuca. Istraživanja su pokazala da je brokoli efikasan u borbi protiv helikobakterije jer je sprečava njen prekomeran rast i da se ona previše čvrsto zakači za zid želuca. Štaviše, studija Univerziteta Džon Hopkins iz 2009. godine dokazala je da je nivo helikobakterije kod miševa koji su dva meseca svakodnevno jeli brokoli bio niži u nalazu stolice, i to za oko 40 odsto.


Japanski naučnici su, udruženi sa stručnjacima Univerziteta Džon Hopkins, utvrdili i da je kod ljudi koji su osam nedelja jeli po 70 grama brokolija dnevno nivo helikopakterije značano opao.


To ih je navelo na zaključak da je brokoli odlična prevencija raka želuca, posebno jer sadrži i sulforafan, za koji je poznato da preventivno deluje na razvoj ćelija raka.

 

 

makonda-tracker