nećete se pokajati

Protiv nadutosti i gasova — bez lekova! Ako svakog dana jedete OVU BILJKU, nećete imati stomačne tegobe

0

Vrlo pristupačna i ukusna, ova začinska biljka pravi je melem za stomak koji muči nadimanje

foto: Alona Siniehina/Shutterstock
foto: Alona Siniehina/Shutterstock

Jedna od najvećih tegoba savremenog čoveka jeste nadimanje, smetnja u radu sistema organa za varenje i povećanje količine gasova u crevima.

 

Nekada je nadutost vrlo blag simptom na koji ne obraćamo previše pažnje, ali u nekim slučajevima ona može biti nelagoda koja ometa obavljanje normalnih aktivnosti. Nju obično prate krčanje u stomaku, česti gasovi, podrigivanje, bol i pritisak u predelu abdomena, osećaj da je stomak pun...

 

Postoji mnogo načina da se izborimo s ovim neprijatnim simptomima, a malo je poznato da je jedna od uobičajenih i rasprostranjenih namirnica među najboljim prirodnim lekovima protiv nadimanja!


U pitanju je peršun, začinska biljka koja obiluje korisnim sastojcima koji je svrstavaju u lekovito bilje.

 

Čaj, Peršun, Limun
foto: Profimedia

Peršun ima vrlo nisku kalorijsku vrednost, zbog čega je izuzetno poželjan u ishrani ukoliko pazite na kilograme, a sadrži i mnoštvo vitamina, pre svega vitamine iz grupe B, vitamine C, A i K, zatim minerale: kalcijum, mangan, bakar, kalijum, gvožđe, magnezijum itd. Tu su i hlorofil, folna kiselina, antioksidanti i brojna zdrava jedinjenja kao što su miristicin i apiol.

 

Spada u biljke koje se najčešće koriste u pripremi kuvanih jela, a ako imate probleme s nadutošću važno je da znate da je peršun diuretik, što znači da pomaže u eliminaciji vode i soli iz tela. Toliko je efikasan da nutricionistkinja poznatih Rejčel Beler kaže da mnoge zvezde o čijoj ishrani ona brine pre izlaska na crveni tepih pijuckaju danima čorbu od peršuna da bi imale ravan stomak.


Možete ga koristiti kao dodatak jelima, možete piti čaj od peršuna ili skuvati čorbu, a preporučuje se čak i grickanje sirovog! U svakom slučaju, prednosti su brojne.

 

Peršun
foto: Real Moment/Shutterstock

Brojne biljke s takozvanim karminativnim svojstvima mogu da olakšaju gasove i spreče nadimanje — saglasna je dijetetičarka Andžela Lemond.


On se koristi i kao narodni lek, kod bolesti gastrointestinalnog trakta, a poznato je da ekstrakti semena i korena peršuna deluju tako što:

 

 

  • pomažu u oslobađanju digestivnih enzima
  • normalizuju lučenje žlezda
  • gastrointestinalnog trakta
  • pozitivno deluju na motoriku žučnih kanala
  • ubrzavaju varenje
  • umanjuju grčeve bilijarnog trakta i creva itd.

 

 

 

makonda-tracker