izbegavajte ovo

Puno je ugljenih hidrata i NEZDRAVO: 5 namirnica koje POD HITNO treba da izbacite ukoliko se borite s DIJABETESOM

0

Dijabetes je hronična bolest koja je brzo poprimila epidemijske razmere. Nekontrolisan ili nelečen dijabetes može izazvati različite posledice, a u prevenciji je jako značajno i otkrivanje preddijabetičnog stanja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ishrana je ključan faktor u odbrani od raznih bolesti, a veliki značaj ima kod dijabetesa.


Ugljeni hidrati su broj jedan za izbegavanje.To su makronutrijenti koji organizmu daju energiju, tu spadaju skrob, šećer i vlakna. Ukoliko imate dijabetes i konzumirate previše ugljenih hidrata, to će dovesti do velikog skoka nivoa šećera u krvi jer vaš organizam ne stiže sve da obradi.

 

Evo koje namirnice sadrže previše ugljenih hidrata i treba da ih se odreknete sledećeg.

 

1. Zaslađeni sokovi

 

Među njima svakako je vodeće svako gazirano piće, pa za njim svi ostali veštački zaslađeni napici koji imaju i fruktozu, a sve to u većim količinama može dovesti i do pojave lošeg holesterola i povećanja triglicerida.


Umesto sokova, pijte mnogo vode ili eventualno nezaslađene ledene čajeve.

 

sok
foto: Profimedia

2. Trans masti

 

Ne možete ni zamisliti kakvu štetu čine organizmu trans masti, nastaju u procesu hidrogenizacije masnih kiselina od strane bakterija. Najveći izvori su biljna ulja koja se koriste u industriji brze hrane, pržene hrane, pekarskih proizvoda. Ima ih i u margarinu, pomfritu, čipsu.

 

Ishrana, Hrana, Čips
foto: Profimedia

3. Beli hleb, pirinač i testenine

 

Ovo su definitivno namirnice koje treba izbegavati, usporavaju apsorpciju šećera i podižu njegov nivo u krvi. Umesto belog hleba, uvrstite crni u vaš svakodnevni meni.

 

Hleb
foto: Natalia Hrynovets/Shutterstock

4. Voćni jogurt

 

Običan jogurt je poželjan u ishrani, naročito kod dijabetesa, ali skroz je drugačija priča za voćne jogurte. Oni su prepuni ugljenih hidrata, neki ga uzimaju kao zamenu za sladoled, ali studija je pokazala da voćni jogurt ima više šećera nego sladoled.

 

voćni jogurt
foto: Profimedia

5. Suvo voće

 

Voće je sjajan izvor vitamina, minerala i neophodno je u zdravoj ishrani. Međutim, suvo voće je apsolutno zabranjeno jer kada ga sušimo to znači da ono gubi svu vodu i nutrijente koje poseduje, a zadržava visok nivo šećera. Ukoliko ste dijabetičar, ne treba da se odreknete voća, već samo da se okrenete onom manje slatkom, kao što je različito bobičasto voće i zelene jabuke.

 

suvo voće, sušeno voće
foto: Shutterstock

 

makonda-tracker