obratite pažnju

Mogu biti opasnost, a da NISTE NI SVESNI: 13 simptoma skrivenog dijabetesa

0

Šećerna bolest ili dijabetes je zdravstveni problem koji se odnosi na povišeni nivo šećera u krvi, a od njega sve više obolevaju i mlađi. Ovih 13 simptoma ukazuje na skriveni dijabetes...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mogu biti uzrok i nekog drugog zdravstvenog stanja, ali sledećih 13 simptoma često su znak skrivenog dijabetesa tipa 2. Pogledajte i koje namirnice snižavaju šećer u krvi.

 

1. Često mokrenje

 

Ovo je znak da nivo šećera u krvi je dovoljno visok da utiče i na urin; kad vaši bubrezi ne mogu da se nose s količinom glukoze, ona se otpušta kroz urin. To vas tera da mokrite često danju, ali i noću.

 

2. Ekstremna žeđ

 

Još jedan od ranih simptoma dijabetesa je velika žeđ. Povezana je sa visokim nivoom šećera u krvi, a često čak ni pijenje vode ne zadovoljava poriv žeđi.

 

3. Glad

 

Vaše telo koristi glukozu u krvi da hrani ćelije. Kad se taj sistem naruši, vaše ćelije na apsorbuju glukozu, i kao rezultat, telo traži još "goriva", uzrokujući stalnu glad.

 

4. Utrnulost

 

Možete iskusiti golicanje ili utrnulost u rukama, prstima, stopalima. To je znak poremećaja nerva ili dijabetesne neuropatije.

 

bol u kičmi, bol, bolovi, bol u leđima
foto: Profimedia

5. Rane teško zarastaju

 

Visok nivo šećera u krvi sužava krvne sudove, pa krv sporije cirkuliše i sprečava potrebne nutrijente i kiseonik da dopru do rane. Na duže staze, takođe, štete vašem imunom sistemu, pa ćete se teže boriti sa infekcijama.

 

6. Zamagljen vid

 

Ovo se dešava rano kod skrivenog dijabetesa. Može biti rezultat iznenadnog povećanj nivoa šećera u krvi, što šteti krvnim sudovima oka. Posetite svakako očnog lekara.

 

7. Tamni krugovi na koži

 

Najčešće se nađu na pazuhu, vratu i preponama. Ova koža, takođe, postaje tvrđa.

 

8. Infekcije

 

Svakom se može desiti bakterijska ili gljivična infekcija, ali se češće dešava ljudima s dijabetesom tipa 2. 

 

9. Svrab

 

Ovo je jedan od prvih simptoma, a uključuje i infekciju, suvu kožu ili lošu cirkulaciju, posebno u nogama.

 

Komarci, komarci, ujed komarca, svrab, bol
foto: Shutterstock

 

10. Suva usta

 

Sudeći po Nacionalnom institutu za dijabetes i digestivne i bolesti bubrega, jedan od najčešćih simptoma su suva usta. Veruje se da je to povezano sa hiperglikemijom. Usta su kontinuirano suva, imate problema sa žvakanjem ili govorom, usne su ispucale, jezik je suv.

 

11. Umor

 

Ekstreman umor je povezan s dijabetesom.

 

12. Gubitak težine

 

Ako mršavite bez truda, to može biti znak dijabetesa. Tada glukoza dospeva u urin i, čak i kad jedete više, mršavite. Dešava se i da se neke komplikacije jave kasnije, poput dijabetesne neuropatije i dijabetesne retinopatije.

 

13. Razdražljivost

 

Promene raspoloženja mogu zavisiti od više faktora, ali ovo je definitivno jedan od simptoma dijabetesa, kao i anksioznost, zabrinutost...

 

 

makonda-tracker