naučno dokazano

Već ga imate u kući i spada u najjeftinije namirnice: Žuti napitak koji snažno OBARA NIVO ŠEĆERA u krvi

0

Biljni čajevi naučno dokazano pomažu u regulaciji glukoze u krvi, a ovaj je jedan od efikasnijih

foto: Nina Buday/Shutterstock
foto: Nina Buday/Shutterstock

Dijabetes tipa 2 je signal da telo obrađuje insulin pravilno, a budući da je u pitanju hormon odgovoran za regulisanje šećera u krvi on je ključan za održanje glukoze u normalnim granicama.


Srećom, postoji efikasan način da se utiče na ovaj mehanizam ― pravilna ishrana. Određena hrana i piće može da deluje protiv naglih skokova šećera koji se dešavaju nakon obroka.

 

Jedna od ovakvih namirnica je običaj čaj od kamilice, za koji dokazano da blagotvorno utiče na šećer.

 

Čaj od kamilice, Kamilica
foto: Shutterstock

Studija iranskih naučnika koja je objavljena u naučnom listu "Ishrana" (Nutrition), pokazala je da ispijanje tri šolje čaja od kamilice dnevno, može da poboljša kontrolu nivoa glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.


Istraživači s Univerziteta za medicinske nauke u Tabrizu pokašavali su da utvrde efekte čaja na kontrolu glikemije i nivoa antioksidanasa kod pacijenata koji žive s ovim oboljenjem. U studiji su učestvovale 64 osobe s dijabetesom tipa 2, starosti između 30 i 60 godina.

 

Jedna grupa je konzumirala čaj od kamilice tri puta dnevno odmah posle jela, tokom osam nedelja. Kontrolna grupa je takođe pratila ovu rutinu, ali je umesto čaja pila vodu.

 

Čaj od kamilice
foto: teatian/Shutterstock

Ispostavilo se da je grupa koja je konzumirala čaj od kamilice imala znatno niži nivo glukoziliranog hemoglobina i insulina, dok je povećan ukupni antioksidativni kapacitet.


Kratkotrajno konzumiranje čaja od kamilice ima blagotvorne efekte na kontrolu glikemije i antioksidativni status kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 ― zaključaj je autora studije.


Međutim, kako su istraživači primetili, neophodna su opsežnija istraživanja, veći uzorak i duži period kako bise pokazala značajnija klinička poboljšanja.

 

 

makonda-tracker